Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Zetor a jeho blízká budoucnost

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (28)
Společnost Zetor Tractors v rámci oslav 70 let od zahájení výroby traktorů Zetor vedle připomenutí své minulosti a představení současné nabídky odhaluje i svou blízkou budoucnost.

Cílem společnosti Zetor Tractors je rozšíření nabídky modelových řad z aktuálních čtyř na šest tak, aby bylo obsaženo výkonnostní spektrum od 37 do 147 kW (50 až 200 k), čemuž odpovídá již v roce 2014 spuštěná spolupráce s německou společnosti Deutz AG.

Aktuální paleta zahrnující modelové řady Major, Proxima, Forterra a Crystal s výkony od 45 do 120,1 kW (61 až 163 k) představuje střed budoucí nabídky, což znamená, že se připravuje uvedení největší a nejmenší modelové řady, jejichž podobu a techniku naznačují Zetor by Pininfarina a Zetor Prototyp 50.

S ohledem na rozšiřování produktového portfolia a další rozvoj společnosti je kladen důraz i na dealerskou síť. Zetor Tractor vedle současných a tradičních trhů věnuje v současnosti velkou pozornost i západní Evropě, kde hledá nové obchodní partnery.

Cílem je upevnění pozice značky na trzích, jako je Německo, Rakouskou, Švýcarsko, Francie, Velká Británie, Belgie, Nizozemsko a Lucembursko.

Zetor by Pininfarina

Společnost Zetor Tractors na veletrhu Agritechnica, jenž je největší přehlídkou zemědělské techniky v Evropě a jeho poslední ročník byl pořádán v Hannoveru od 10. do 14. listopadu roku 2015, ve světové premiéře představila designovou studii traktoru Zetor, za jejímž návrhem stojí italské designérské studio Pininfarina.

Koncept pojmenovaný Zetor by Pininfarina odhalil nový designový směr, který má být v průběhu času postupně aplikován na všechny modelové řady a produkty značky Zetor. Očekává se, že jako první jej využije zcela nová vrcholná řada, která se s výkony až 147 kW (200 k) usadí v nabídce nad aktuální Crystal.

Tento stroj má ztělesňovat dokonalou kombinaci síly, dynamiky i emocí a zároveň zachovat užitečnost i praktičnost pracovního stroje, jímž traktor bezesporu je. Nový designový směr spojuje jednotlivé prvky do modulárního designu, který lze přenést na všechny modelové řady traktorů Zetor.

Hlavní pozornost k sobě u nového konceptu přitahuje provedení předních partií s negativním sklonem spolu s liniemi kapoty motoru. Tvarované boky stroje kryjí mechanické části půvabným i funkčním tvarem, který odkazuje do světa sportovních vozů, čehož je například dosaženo tím, že průduchy větrání působí dojmem, že chlazení je přikládán velký význam.

Hra se dvěma barvami podporuje rozlišení funkčních oblastí. Tmavší barva odlišuje technické části od ostatních, které jsou červené.

Fabio Filippini, šéfdesignér studia Pininfarina, uvedl při premiéře konceptu, že jeho společnost sdílí se Zetorem společné hodnoty, mezi které patří i neustálé inovace. A dodal, že ve společnosti Pininfarina jsou velmi pyšní na první výsledek spolupráce. Podle jeho slov představuje koncept traktor s kompletně novým stylem, zdůrazňujícím sílu a odolnost produktů Zetor ve formě, která dodává navíc i emoce a vášeň.

Koncept má slouží především k demonstraci nového designového směru a Zetor Tractors k němu neuvádí technické údaje, ale společnost potvrzuje, že si od spolupráce se studiem Pininfarina slibuje zejména posílení celosvětové prestiže tradiční české značky.

Margaréta Víghová, ředitelka Úseku korporátní komunikace společnosti Zetor Tractors a.s. ke konceptu a jeho přijetí veřejností, odborníky i médii mimo jiné dodala, že zaznamenané ohlasy jsou potvrzením, že se brněnský výrobce vydal správným směrem a pro firmu nastává zároveň ideální příležitost pro navázání spolupráce s novými obchodními partnery.

Po hannoverském veletrhu Agritechnica byla designová studie Zetor by Pininfarina k vidění mimo jiné i koncem ledna v Polsku na mezinárodní výstavě Polagra Premiery v Poznani a prostřednictvím vizualizace byla v únoru prezentována na National Farm Machinery Show v Louisville, v americkém státě Kentucky. Samozřejmostí byla účast na dubnovém Techagro 2016 v Brně, největším zemědělském veletrhu ve střední Evropě.

S ohledem na zájem o Zetor by Pininfarina spustila brněnská společnost na jaře letošního roku i nové webové stránky, které se věnují výhradně tomuto konceptu. Vedle informací o konceptu a jeho fotografií jsou zde uváděny termíny a místa, kde bude tento traktor k vidění.

Zetor Prototyp 50

Budoucnost brněnského výrobce traktorů a jeho cíl v podobě šesti modelových řad odhaluje i Zetor Prototyp 50, který byl představen nejprve na loňském podzimním veletrhu Agritechnica a následně se s ním mohla veřejnost seznámit na letošním jarním veletrhu Techagro v Brně.

Zetor Prototyp 50 s celkovou délkou 3770 mm, šířkou 1730 mm a výškou 2639 mm je poháněn tříválcovým vznětovým motorem o výkonu 36 kW (49 k) a využívá mechanickou převodovkou s plně synchronním řazením s osmi rychlostmi vpřed a osmi vzad. Maximální rychlostí tohoto traktoru je 30 km/h. Prototyp je prezentován s tříbodovým závěsem s hydraulikou kategorie 1 s nejvyšší zvedací silou 24 kN.

V nabídce sériového provedení, vycházejícího přímo ze Zetoru Prototyp 50, mají být celkem čtyři provedení, kdy bude verze s pohonem zadních kol nabízena s uzavřenou kabinou nebo bez ní a stejná situace bude i v případě verze s pohonem všech kol.

Spuštění sériové výroby této modelové řady, která bude pátá a zároveň nejmenší v nabídce značky Zetor, se plánuje na první polovinu roku 2017.

Společně s touto novinkou rozšíří Zetor i nabídku Zetor System o nové přední nakladače určené pro tento typ traktorů, což naznačil při svém uvedení samotný Prototyp 50, který na své přídí nese nakladač Zetor System ZL 16.

Tato pátá modelová řada s tříválcovým motorem má být určena pro využití zejména na malých farmách i mezi hobby farmáři.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (28)
19. 7. 2016 18:45
Re: zetor
Tak on zetor frčí ,ale ve vetší převaze práve Johny a lepší jak Fend či Case. Hodne jzd ješte zetory má stare. Pokud maji nové maximálne proximu.To same platí pro Mann.Nahradil v jzd liaz ,ifu. Tatra zustává dále ,ale je to jak kde. Matesy jezdi pořád a je to dobře.
Avatar - aproximus
19. 7. 2016 13:52
zetor
je traktor pro komunál, malé a eko zemědělce. jsem rád, že přežil :yes:
Avatar - Barrichello
19. 7. 2016 07:34
Re: zetor
V nekterych krajich to i plati akorat misto toho VW je to skoda a hyundai
Avatar - Jaros71
19. 7. 2016 02:09
Re: zetor
Podle této logiky , potkáš Cadillac tak jednou za 10 let.. >:D
Všude samý VW... ;-)
Avatar - Jaros71
19. 7. 2016 02:07
Re: Alééé,
:yes: