Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Zetor představil novou generaci čelních nakladačů

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)
Společnost Zetor Tractors a.s. uvádí na trh novou generaci čelních nakladačů ZQ. Modernizovaná agregace nahrazuje řadu ZX, jejíž výroba končí.

Společnost Zetor Tractors a.s. ve spolupráci s dodavatelem čelních nakladačů, švédským výrobcem Ålö AB, představuje novou generaci čelních nakladačů. Ty jsou po všech stránkách technologicky vyspělejší a mají přinést zemědělcům řadu výhod.

Díky novému konstrukčnímu řešení se podařilo zajistit zdvojnásobení tuhosti komponentu a tím prodloužit jeho životnost. Zvedací výška je ve srovnání s předchozí generací vyšší až o 20 cm. S novým designem došlo ke zlepšení výhledu z kabiny a uživatel má lepší přehled o břemenu.

Stejně jako předchozí modely i nakladače ZQ jsou vybaveny Paraleogramem, který udržuje zvedané břemeno v rovnovážném stavu a brání tak jeho převrácení. Nově jsou však vybaveny systémem Lock & Go, umožňujícím rychlé a snadné připojení, či odpojení nakladače od traktoru.

Na přání lze rozšířit výbavu například o Soft-drive, který tlumí rázy nakladače, o Multicoupling, umožňující připojení všech okruhů a konektorů v jeden okamžik a Selecto-fix usnadňující připojení hydraulicky ovládaného nářadí.

U nové generace čelních nakladačů ZQ je možné si vybrat mezi mechanickým a elektronickým ovládáním joysticku. Elektronický je proveden ve dvou verzích, EasyDrive LCS a ElectroDrive LCS Professional, kdy druhá zmiňovaná verze nabízí další funkce navíc, jako je zrychlená funkce, plazivé rychlosti, vyklepávání nářadí a možnost nastavení nářadí do pracovní polohy.

Celý hydraulický systém je proveden v nejvyšším standardu s bezodkapovými rychlospojkami s kryty proti nečistotám a vestavěným předehřevem oleje v rozvaděči.

Na přání zákazníka může být ZQ vybavena také Q-Companion – pokročilou výbavou, která umožňuje za pomoci přídavného displeje v kabině sledovat váhu nákladu, jeho přesnou pozici, či plánovat údržbu nakladače dle přesně odpracované doby s nakladačem.

Zetor System představuje nabídku zemědělských agregací určených pro zemědělské stroje. Je aktuálně tvořen dvěma modelovými řadami čelních nakladačů označených jako ZL a modernější a vyspělejší ZQ. Výrobcem čelních nakladačů je švédská společnost ÅLÖ AB.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)