Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Zeux je futuristický kolový nakladač od Volvo CE a Lego Technic

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)
Koncept kolového nakladače Zeux je nádhernou fantazií, která je výsledkem spolupráce mezi Volvo Construction Equipment a Lego Technic.

Designéři Volvo Construction Equipment a Lego Technic spolupracují od roku 2016 a v nabídce dánského výrobce populárních stavebnic se díky tomu objevila již řada atraktivních modelů stavebních strojů.

Doposud byly inspirací pro modely Lego Technic současné stroje z produkce společnosti Volvo Construction Equipment, ale tentokrát se designéři zahleděli do budoucnosti. Výsledkem se stal koncept autonomního kolového nakladače Zeux.

V případě vzniku skutečného stroje v režii společnosti Volvo Construction Equipment se má jednat o nakladač s provozní hmotností 13.000 kg, celkovou délkou 6100 mm, šířkou 2500 mm a výškou 2300 mm. K pohonu plně autonomního stroje mají být využívány čtyř elektromotory, z nichž každý má disponovat výkonem 25 kW a maximální rychlost se má pohybovat kolem 40 km/h.

Zeux má mít lžíci o objemu tří metrů krychlových. Rameno nakladače spolu s pohyblivým protizávažím má pohánět dvojice elektromotorů, z nichž má mít každý výkon 30 kW. Baterie s kapacitou 150 kWh mají stroji umožnit nepřetržitě pracovat tři až pět hodin.

Model, který v srpnu letošního roku zamířil do prodeje pod značkou Lego Technic, opouští plně autonomní systém řízení i soustavou elektromotorů a veškerý svůj pohyb nechává v rukou svého stavitele.

Ten si ovšem musí nejprve poradit s balením, obsahujícím 1167 kostek. Po jejich sestavení ovšem získává model futuristického nakladače s manuálním řízením všech čtyř kol, ramene i protizávaží, který doplňuje malý model dronu.

Zeux ze stavebnice Lego Technic je až 590 mm dlouhý, 210 mm široký a 180 mm vysoký. Součástí balení je i návod na futuristické nákladní vozidlo Pegax.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)