Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Zimní pneumatiky: Lze je namontovat jen na jednu nápravu? A co znamená M+S?

Tomáš Dusil
Diskuze (81)
Použití zimních pneumatik je v naší zemi určeno vyhláškou už čtvrtým rokem. Že zimní pneumatiky zlepšují přilnavost při nízkých teplotách, ví asi každý řidič, víte ale, proč tomu tak je?

Od 1. listopadu do 31. března platí v České republice nařízení o použití zimních pneumatik. Pokud je v daném úseku značka „zimní výbava“, musíte zimní pneumatiky mít na autě vždy. Pokud není, tak pouze v případě, že je na vozovce souvislá sněhová vrstva, případně panuje počasí, díky němuž lze popsanou situaci předpokládat. Tady už to vyhláška blíže nespecifikuje.

Měkčí směs, hrubší vzorek

Proč mají zimní pneumatiky při nízkých teplotách lepší vlastnosti? Důvodem je použitá směs při jejich výrobě. Ta je v porovnání s letním obutím o něco měkčí, neboť obsahuje takzvanou siliku. Zimní pneumatiky obecně mají nejlepší vlastnosti při teplotách do 7 stupňů. Na sněhu a náledí tak vykazují lepší přilnavost než letní pneumatiky, byť by byly sebekvalitnější.

Naopak horší vlastnosti mají zimní pneumatiky při jízdě na suché, ale i mokré vozovce a samozřejmě při vyšších teplotách. To pak velmi brzy ztrácejí přilnavost, což se zpočátku projeví známým pískáním. Druhá odlišnost tkví v desénu (vzorku) pneumatik. U zimních je více lamel. Navíc je desén jinak tvarovaný. To vše zas účelem zlepšení záběrových vlastností. Z tvaru vzorku a jeho provedení tak lze na první pohled poznat, zda se jedná o zimní či letní pneumatiky.

Kromě toho mají zimní „gumy“ na bocích symbol sněhové vločky, nebo přímo nápis winter. Některé pneumatiky mají nápis M+S. To znamená Mud and Snow, v překladu bláto a sníh. Jedná se o takzvané celoroční pneumatiky, které lze v zimě rovněž použít, pokud mají minimální hloubku desénu 4 mm (vozidla s hmotností do 3,5 tuny).

Jak to ale je v případě, že chcete ušetřit a koupit pneumatiky pouze na jednu (poháněnou) nápravu. Je to vůbec v souladu se zákonem? Jednoduchá odpověď - není. Zimní pneumatiky musíte u vozidel s hmotností do 3,5 tuny obout na kola obou náprav. Jinak je tomu u automobilů nad 3,5 tuny hmotnosti. U těch stačí mít zimní obutí pouze na trvale hnaných nápravách.

Aby to brzdilo

Použití zimních pneumatik přináší vozidlu a jeho řidiči mnohem lepší záběrové vlastnosti na zasněženém či zmrzlém povrchu. Dobře se uplatní nejen při rozjezdu, ale také brzdění. S letním obutím je třeba počítat s výrazně delší brzdnou dráhou. Třeba podle Besipu zastavilo vozidlo se zimními pneumatikami na sněhové pokrývce z rychlosti 50 km/h na dráze dlouhé 35 metrů. Stejné auto na identickém povrchu, ale obuto letními pneumatikami, potřebovalo k zastavení dráhu o značných 8 metrů delší. Na náledí je podobný údaj následující - z rychlosti 30 km/h zastavilo auto na dráze 57 metrů se zimními pneumatikami. S letními potřebovalo pro zastavení vzdálenost delší o 11 metrů.

Tomáš Dusil
Diskuze (81)
23. 10. 2019 18:09
Testy 2019
Kdyžtak pro info, testy pro rok 2019 jsem teď našel na https://autotrip.cz/…mnich-pneumatik/
8. 2. 2019 06:16
Re: Nejnovější testy
Tak on není test jako test. Ty testy co jsou tu včetně dalších jako např. tohoto [odkaz] jsou většinou výběry nejpoužívanějších a nejoblíbenějších pneumatik. Ale licencované testy je podrobují reálnému provozu a kladou na ně vysoké nároky. Hodnotí pneu z úplně jiných hledisek, takže v tom je potřeba si udělat pořádek.
30. 10. 2018 17:57
Nejnovější testy
Vybíráte zimní pneumatiky vždy podle nejnovějších testů? Přece není možné, aby pneu ztratily nějak výrazně své schopnost a já musel investovat do nejnovějšího modelu. Viděla jsme test 2018 [odkaz] , ale ve starších testech najdu pneu levněji.
26. 9. 2018 11:23
Re: OT: Test (aj) zimnych pneumatik
Vypadá to jako dobrý test, kdyby bylo potřeba prozkoumat test letních pneumatik, tak ten je poměrně dobrý tady - [odkaz] :-)
6. 4. 2018 16:54
Nové pneu
Čaute, letní pneu už mám sjetý a musím co nejdřív přezout. Mám VW Tourana a ještě jsem na něj nový pneu nekupoval a upřímně se v pneu moc nevyznám. Docela věřím tomuhle článku a proto bych rád něco z něj [odkaz] . Máte někdo nějaký doporučení? Na značku, nebo celkově někdo nějaký tip? Byl bych za to vděčnej, věřím tomu, že tady jste chlapi, co tomu rozumíte. Dík