Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Zisk Fordu bude příští rok pod plánem

Michal Fokt
Diskuze (3)
Ford přehodnotil své původní plány a oznámil, že v roce 2014 očekává pokles zisku, důvodem je složitá situace v Evropě a Jižní Americe. Akcie automobilky na toto prohlášení zareagovaly poklesem hodnoty.

Ford měl letos dobrý rok. Rostl ve všech částech světa s výjimkou Evropy a očekává tudíž letos zisk 8,34 miliardy dolarů, což je ovšem zásluha zejména úspěchu na severoamerickém trhu. I proto byly před časem zveřejněny předpoklady růstu v roce 2014, jenž měl činit meziročně 10 %, hovoříme tedy o přibližně 9,2 miliardách dolarů. Realita ale tak růžová nebude.

Není pochyb o tom, že Ford bude v zisku i příští rok, ale přetrvávající recese v Evropě a problémy v Austrálii a Jižní Americe, kde americká automobilka očekává růst jen v Argentině a Brazílii, vedla k sestavení nového odhadu, jenž se pohybuje mezi 7 a 8 miliardami dolarů. Velké starosti jí dělá devalvace měny ve Venezuele, kde by měla tratit až 350 milionů dolarů. V Evropě budou stát veškeré aktivity Ford v příštím roce mezi 800-900 miliony dolarů.

Výsledky v Evropě však souvisí s restrukturalizací aktivit a zvýšenými náklady, způsobenými náběhem nových modelů, takže v dalších letech už by měly být výsledky v této části světa optimističtější. Tahounem Fordu každopádně bude opět Severní Amerika a Asie, zejména pak Čína. Na tuto zprávu okamžitě zareagovaly burzy propadem ceny akcií Fordu o 7 %, takže pokud plánujete nákup s vidinou budoucích zisků, teď je vhodná doba.

Michal Fokt
Diskuze (3)
Avatar - 3_diamanty
19. 12. 2013 18:53
Re: Složitou situaci v Evropě .....
:yes: tak, to uz aj korejci davno zistili len ford asi nie ;-)
Avatar - Midlosek
19. 12. 2013 17:28
To je ale překvapení
Ať zkusí prodávat v USA a Asii třeba B-MAX, nebo Mondeo, to budou prodeje >:D
Avatar - WinDiesel
19. 12. 2013 16:47
Složitou situaci v Evropě .....
..... si Ford zavinil sám. Globální modely jen lehce upravené pro Evropu nebudou fungovat. Stejně tak jako evropské modely Volkswagenu lehce upravené pro USA tam nefungují.