Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Živě z Brna: Volvo, Land Rover

Libor Zezulka
Diskuze (3)
Expozice severské automobilky se nesla ve znamení nového osmiválce v modelu XC90. Nejen z billboardů, ale také z expozice Land Roveru na brněnském autosalonu promluvil nový Range Rover Sport.

Volvo

Expozice severské automobilky se nesla ve znamení nového osmiválce v modelu XC90 a s tradičními motivy bezpečnosti, komfortu a prostoru reprezentovaných studií VCC. První osmiválec v historii automobilky o zdvihovém objemu 4.4 l vypracovalo Volvo společně s Yamahou. Nejvyšší výkon 232 kW a nejvyšší točivý moment 440 Nm při 4000 ot./min jsou zajímavé parametry, ale nikoliv nejzajímavější. Osmiválec je totiž nejčistším motorem V8 na trhu, když plní připravovanou normu Euro 5 i severoamerickou ULEV II. Z 0 na 100 km/h zrychlí XC90 za 7,0 s, a dosáhne maximální rychlosti 210 km/h. Kombinovaná spotřeba činí 13,3 l/100 km. Technické parametry motoru a fotografie nejsilnější XC90 z Brna doplníme příští týden prvními jízdní dojmy, které pro vás budeme sbírat v německém Frankfurtu, pouze o několik týdnů později přineseme vyčerpávající test.

Land Rover

Nejen z billboardů, ale také z expozice Land Roveru na brněnském autosalonu promluvil nový Range Rover Sport. Pátý automobil v nabídce značky je o 16 cm kratší, o 4 cm užší a 11 cm nižší než Range Rover, přičemž rozvor je o 13 cm kratší. V motorovém prostoru je přepracovaný mechanicky přeplňovaný osmiválec 4,2 l z Jaguaru. Tento agregát dává nejvyšší výkon 287 kW a točivý moment 550 Nm. Nejvyšší rychlost je elektronicky omezena na 225 km/h. Všechna čtyři kola jsou poháněna prostřednictvím automatické převodovky ZF CommandShift, která umožňuje také manuální volbu převodu. Vedle nejsilnějšího přeplňovaného motoru Jaguar se do Range Roveru Sport dodává také atmosférický osmiválec 4.4 l (220 kW) a vznětový přeplňovaný šestiválec 2,7 l.

Libor Zezulka
Diskuze (3)
2. 6. 2005 22:13
JISTĚ
Jistě, tichá síla... tichá krása... oduševnělost... grácie... nebe plné hvězd... zenit... nekonečno... ano, krása umí být nekonečná...