Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Změny na dálnicích: Silničáři budou pracovat v noci a zkusí nový typ svodidel

Diskuze (24)
Ředitelství silnic a dálnic vyzkouší dvě novinky, které by měly řidičům zpříjemnit život na rychlostních komunikacích.

Drobné údržbářské práce na dálnicích jsou nutným zlem. Až dosud, přestože trvají většinou jen pár hodin, otravovaly život tisícům řidičů. Sekání trávy nebo zacelování trhlin ve vozovce totiž vyžaduje snížení rychlosti, pokud ne rovnou zúžení dálnice, a to znamená kolony.

Proto Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) zkouší po vzoru německých silničářů přesunout práce na nejvytíženějších úsecích do nočních hodin. První zkušenosti jsou zcela bez problémů.

A proč se práce v noci zavádí až nyní? Noční údržba je dražší kvůli nákladům na osvětlení a příplatkům ke mzdám. Podle Hospodářských novin ale nedostatek zakázek snižuje ceny v oboru, takže se tento přístup nyní vyplatí. Úspora času řidičů totiž má také ekonomický efekt.

Při rekonstrukci D1 se navíc poprvé na našem území objeví nový typ svodidel, jak uvádí server iDnes. Nahradí červenobílé placky, které protijedoucí auta oddělují především vizuálně. V případě nehody nepomohou a naopak hrozí jejich posunutí projíždějícími auty.

Sedmdesát centimetrů vysoká ocelová svodidla tyto problémy eliminují. Proudy aut opravdu oddělují, při vybočení z ideálního směru auto jen po svodidlech sklouzne a protisměr neohrozí. V Německu je tento typ zábran vyžadován zákonem, a tak ho mnozí řidiči dobře znají z vlastní zkušenosti. U nás se objeví poprvé, ale podle iDnesu jej bude ŘSD při rekonstrukci D1 vyžadovat v zadání výběrových řízení.

Diskuze (24)
30. 8. 2012 20:06
Na to jsem zvědav
Do nočních hodin? Tak že místo do 16:00 a ve dvě už tam není ani lopata se bude dělat do 18:00 a ve čtyři ani památka po dělnících ? Proč nepojedou na tři směny třeba jako Frantíci? Výstavba a opravy silnic jsou u nás zdlouhavé a ještě nekvalitní :no: Hlavně že tam maj vyvěšené cedule musíme to oparvit :-( a místo toho to jen lepí :no:
30. 8. 2012 00:11
Změny na dálnicích:
Silničáři budou pracovat
Avatar - Pekelná Micinka
29. 8. 2012 23:27
Re: To je mi novimka....
No on ten soukromej sektor ale právě stojí o marnivej stát, že...
Avatar - Pekelná Micinka
29. 8. 2012 22:44
Re: To je mi novimka....
Pokud značku někdo ukradne, tak se snad lze domáhat práva, že tam prostě není, to se dá dokázat. Leda by ji sundali sami policajti a zas jí tam vrátili. Přece nemůžou vymáhat přestupek, když tam značka prokazatelně neni, to je stejné, jako by tam nikdy nestála.
29. 8. 2012 22:40
Re: psychologicky pocit
tuhle placku jsme chytli na dálnici v Srbsku a ten podstavec nadělal docela paseku. Naproti tomu ;zúžení třeba v Rakousku, pokud se dobře pamatuju, bylo těma betonovejma panelama, což sice taky neni příjemný, ale možná bezpečnější. :yes: za svodidla, pocit nepocit :-)