Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Zná Rivian recept na Teslu? Investici do start-upu zvažují GM i Amazon

Stanislav Kolman
Diskuze (0)

Od představení prvních vozů se společnost Rivian těší mimořádnému úspěchu nejen u veřejnosti, ale i mezi potenciálními investory. A bavíme se o opravdu zvučných firmách.

V květnu loňského roku společnost Rivian oznámila, že připravuje čistě elektrický pick-up, který se na podzim stal realitou. Kromě něj tvoří americký start-up založený v roce 2009 ještě sedmimístné SUV a cíl zámořské společnosti je jasný: vyrovnat se konkurenční Tesle.

Stejně jako Elon Musk ale potřebují tvůrci z Rivianu investory. A agentury Reuters a Bloomberg nyní informují o dvou zvučných zájemcích, kteří by se mohli stát menšinovými akcionáři. Hovoříme o koncernu General Motors a velké společnosti Amazon.

Pick-up R1T a sedmimístné SUV R1S sdílí stejnou modulární plošinu, na které může Rivian připravit celou řadu vozidel různých velikostí a kategorií. Zatímco sportovně-užitkové auto se velikostně může měřit s Range Roverem, elektrický pick-up je o něco delší než Mercedes-Benz třídy X.

Společnost vývoj a design řeší na základně v Michiganu, ale výrobu obstarává bývalá továrna Mitsubishi v Illinois, kterou firma vlastní od roku 2016. Kromě toho má ještě pobočky věnující se elektronice a bateriím v Californii.

Na rozdíl od jiných začínajících společností na to jde Rivian jinak. Nechlubí se na výstavách a sítích náčrty produktů, které mají k sériové výrobě ještě hodně daleko. Namísto toho s podporou investorů vše vyvíjí pod pokličkou a ven pouští až téměř hotové produkty. Jen vývoj pick-upu trval několik let a současný generální ředitel a zakladatel firmy R.J. Scaringe už pohřbil dvě verze pick-upu, než se propracoval k té současné.

Byť má výrobna v Illinois kapacitu až 350.000 automobilů ročně, plány Rivianu tak optimistické nejsou. Americká firma by ráda prodala 50 až 60 tisíc kusů prémiových pick-upů do roku 2025. Kromě toho ještě hodlá nabízet svou platformu pro elektromobily dalším společnostem, pokud jejich produkty přímo nekonkurují výrobkům Rivianu. Pick-up se v sériové výrobě objeví na konci roku 2020, SUV bude následovat o pár měsíců později.

Stanislav Kolman
Diskuze (0)