Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Značky General Motors Opel a Buick budou spolupracovat ještě těsněji

Aleš Dragoun
Diskuze (9)
General Motors už se nechce zbavit Opelu a Vauxhallu. Evropskou divizi naopak v blízké budoucnosti těsněji propojí s Buickem.

Dávno pryč jsou úvahy o prodeji evropské pobočky GM. Byť je Opel (a jeho britský sourozenec Vauxhall) stále hrozivě ztrátový, vedení General Motors chce, aby německá automobilka těsněji spolupracovala s americkým Buickem. Dan Akerson, generální ředitel koncernu, minulý týden na konferenci investorů dle serveru Automotive News Europe řekl: „To, o co se pokoušíme, je ještě těsnější spojení vývojových týmů. Věřím, že mezi divizemi Opel-Vauxhall a Buick budou fungovat všechny druhy součinnosti.“

Akerson rovněž potvrdil, že GM využije pro Buick do sytosti všech svých technických zdrojů v Německu. Opely mají dle šéfa „architektonicky větší váhu“ a náklady na vývoj tak nepřijdou vniveč, poslouží jinde. „Myslíme, že tímto způsobem výdaje snížíme. V Evropě se musí změnit pravidla hry – a my tak činíme.“ Opelu koneckonců vlastně ani nic jiného nezbývá, chce-li se konečně dostat do černých čísel.

Mohou se tak Američané (a hlavně Číňané) těšit na další modely Opel s jiným logem? Říše středu přece představuje dnes pro tuto značku největší odbytiště. A přeznačkování zde není vůbec ničím novým, logo Buicku už zde například nesl Opel Corsa B, který se v letech 2000-2004 vyráběl u SAIC a prodával jako Buick Sail. Poté dostal emblém Chevroletu. Za mořem podědila americká značka portfolio té německé po zrušeném Saturnu. Ten zmizel v propadlišti dějin po bankrotu General Motors v roce 2009, stal se obětí restrukturalizace. V posledních letech primárně prodával právě Opely (například Astru H).

V současnosti Buick nabízí tři modely z evropského portfolia a tento trend bude pokračovat. Sedan Verano, který se vyrábí od konce roku 2011, je blízkým příbuzným Opelu Astra. Ještě starší Regal z podzimu 2009 představuje pouze modifikovanou Insignii. Úspěšný malý crossover Opel Mokka má své trojče (kromě Chevroletu Trax) v modelu Encore. Ten měl premiéru již loni v Detroitu, ale na trh se dostal až letos v lednu. Vyrábí se stejně jako oba jeho sourozenci v jihokorejském Bupyeongu, pro Čínu pak v Šanghaji.

Akerson nazývá Opel, Vauxhall a Buick „hybridní globální značkou.“ Tento pojem nemá nic společného s hybridními auty, vozy všech tří výrobců se prodávají na největších světových trzích na stejných platformách, ale s různými logy. A Verano, nebo Encore se od Astry a Mokky liší více, než velí stará známá filozofie badge engineeringu. V tomto ohledu je značný rozdíl oproti Chevroletu, ze kterého General Motors udělal opravdu celosvětovou značku, obzvláště po převzetí korejského Daewoo.

General Motors prodělal loni v Evropě 1,8 miliardy dolarů a od roku 1999 zhruba desetinásobek, což jsou strašidelná čísla. V letošním roce však očekává mírné zlepšení a situace by se měla zlomit do poloviny dekády. Mluvčí Dan Ammann řekl: „Poptávka po modelech Encore a Mokka dává důkaz, že strategie integrace Opelu a Buicku není jen prázdným pojmem. Evropští obchodníci přijali již více než 100 tisíc objednávek na Mokku.“

Aleš Dragoun
Diskuze (9)
Avatar - Bubáq
14. 8. 2013 13:55
Re: Buick Anthem / Opel Antara II.
Dík za info a odkazy, nějak jsem tu zprávu z Autoblogu přehlédl, či co. Antara I. byl pěkný krok mimo zájem trhu, přitom Captiva slušně jede... prostě zákazníci očekávají jistou úroveň své značky a opelovci se nesmíří se základem korejského chevy! Zatímco Captiva je pro zákazníky chevy to pravé!
Také fandím Opelu, aby přežil současnou etapu ztrátovosti, protože dělá dobrá auta. Jen pořád nemohu zapomenout, že GM poslal do hrobu SAAB.... To je patrně největší hřích v autoprůmyslu za první dekádu tohoto století!
Článek nic neříká o (existující) spolupráci Opel >< PSA. Zdalipak se brzy dozvíme něco nového o této alianci??
Avatar - Stejsn
20. 6. 2013 09:03
auto na fotce
(ať je to co je to) vypadá jak ty obludy z čínských autosalonů - různé bidy, geely, greatwally apod. Odporné :no:
19. 6. 2013 11:55
Re: Je to logické
No tak Opel/Vauxhall se ani propojením nedá nazvat, to je prostě jen přeznačkovávání Opelů.
Avatar - Barrichello
19. 6. 2013 09:25
Re: Je to logické
Zapoměl si na propojení Opel/Vauxhall a Holden/Chevrolet/Vauxhall
18. 6. 2013 22:57
Je to logické
Vedle globálnícho Chevroletu budou mít i globální Opel/Buick. Nakonec, GM si je moc dobře vědom velké vývojové základny Opelu.