Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Značky zakryté sněhem: Co když přejedu plnou čáru, která nebyla vidět?

David Bureš
Diskuze (65)
V zimních měsících se občas stává, že dopravní značení je zakryto sněhem. Víte, zda je v takovém případě značka platná?

Řízení ve sněhových podmínkách má svá specifika. Řidiči by měli být opatrnější, protože jízda na kluzkém povrchu je rizikovější než za sucha. Specifikem je i platnost dopravních značek. Ostatně víte, jak se zachovat v případě, že je značka zavátá sněhem?

Taková situace přitom v zimních podmínkách není ničím neobvyklým. Vodorovné dopravní značení snadno pokryje sníh a led, přičemž silničáři ho nemusí stačit odklidit. To samé platí i pro svislé značky, které mohou zapadat sněhem.

„Jestliže řidič dopravní značku přes vrstvu sněhu nebo ledu nevidí, nemůže se podle ní chovat,“ říká k problematice značek zakrytých sněhem nebo třeba blátem vrchní komisařka Eva Kropáčová z policejního prezidia. Při případném posuzování takového přestupku tudíž policie zjišťuje, zda značka byla v době konkrétního incidentu skutečně něčím zakrytá, aby přestupek mohla řidiči spolehlivě prokázat.

Při předjíždění na „plné“ čáře se ale nelze vymlouvat jen na to, že vodorovné značení bylo zakryté sněhem. Právě kvůli riziku toho, že bude vodorovné značení něčím zakryto, bývá doplněné svislým značením. Řidič tedy třeba na značku o zákazu předjíždění nemusí hledět jedině v případě, že je zakryto vodorovné a zároveň i svislé značení.

Ani to však neplatí absolutně, u svislého dopravního značení platí výjimka pro značky upravující přednost v jízdě. Tato značení (např. Dej přednost v jízdě; Stůj, dej přednost v jízdě) mají natolik charakteristický tvar, který je nezaměnitelný s ostatními dopravními značkami, že platí i v případě zakrytí sněhem nebo blátem. Řidič je zkrátka pozná podle tvaru, nikoliv podle toho, co je na nich vyobrazeno.

„Je to právě z toho důvodu, že pro účastníky provozu na pozemních komunikacích se jedná o nejdůležitější dopravní značky, jejichž případná absence či nečitelnost by mohla mít fatální dopad na bezpečnost provozu na pozemních komunikacích,“ vysvětluje charakteristický tvar těchto značek Kropáčová.

Závěrem si to tedy shrňme. Výmluva řidiče na to, že značka byla zavátá sněhem a nemohl se podle ní chovat, platí jen v případě, že je zakryto vodorovné a zároveň i svislé dopravní značení. Značky upravující přednost v jízdě pak platí kdykoliv, a to díky svému charakteristickému tvaru.

David Bureš
Diskuze (65)
17. 12. 2021 10:19
VIditelnost
Zdravím, myslíte ty zakryté něco takového? https://www.dopravniznaceni.com/…ni-znacky-seznam u nás jsme v ulici jsme zažádali, aby nám některé značky přidali, jelikož se někteří ztráceli v propletitých uličkách, které vedli do jednosměrné ulice a nikde žádná značka. Naštěstí už se tam teď dá mnohem lépe orientovat i právě v zimním období.
27. 4. 2020 14:12
Zasněžené značky
Tady jsem narazil na super článek o tom, jaký je postup v situaci, jestli jsou značky zasněžené. https://www.dopravniznaceni.com/…nacku-neni-videt Myslím, se se to nám bude hodit))
18. 1. 2019 10:32
clanky
Dobrý den
já jeste narazil na podobný článek, který by se mohl hodit co se tyce zakrateho/poskozeneho dz

tu [odkaz]

a dále tu [odkaz]

mohlo by se hodit
25. 1. 2017 13:41
Re: Zákaz předjíždění
Hele pokud jsi plnou přejel tak jsi dostal pokutu pouze za to. Kdyby ale plná znamenala zároveň i zákaz předjíždění jak se snažíš tvrdit, napařili by ti k pokutě i pět bodů.
Takže když jsi tak přesvědčený o své pravdě, zajdi na dopravku a ty body za zákaz předjíždění důsledně požaduj :-)
24. 1. 2017 16:02
Re: Zákaz předjíždění
Ty seš poslyš úsměvnej "hrdina". Už vidím jak sveřepě pošleš cajta do háje s tvrzením, že si na tý plný čáře předjížděl naprosto v souladu s vyhláškou >:D

Aby sis nemyslel, nejsem žádnej pirát silnic a na plný nepředjíždím, ale tady byl úplně normální rozhled do daleka a ani žádná křižovatka v dohledu. Nechápu proč tam ta plná čára vůbec byla. Nicméně o tom je pak zbytečná diskuze. Prostě jsem porušil předpisy, tak jsem uvítal, že se po mě nechce fikun zbytečně vozit a řeší to jen pětikilem.