Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Závodní Aston Martin dostane solární panely

Michal Fokt
Diskuze (0)
Aston Martin Vantage GTE bude mít na střeše solární panely. Cílem bude auto zrychlit, i když nebudou pohánět kola.

Aston Martin na Le Mans minulý týden oznámil spolupráci svého závodního týmu s firmou Hanergy Global Solar Power & Applications Group, zabývající se solárními systémy. A nejde o nic menšího, než udělat auto rychlejším.

Ne, že by se v Astonu definitivně zbláznili, solární panely toho zatím mnoho nerozhýbou a elektromotor by v autě byl spíš závažím, než pomocníkem. Vantage GTE je ovšem bude využívat pro pohon…. klimatizace. Ta si totiž dokáže z motoru pár koní vzít, zvlášť když je horko a motoristická sezona probíhá v teplejších částech roku.

Řidič tak bude mít k dispozici více síly motoru a současně se bude v kokpitu cítit komfortněji. Aston počítá, že auta se solárními články budou servisním týmem Prodrive připravena už na nadcházející závod v texaském Austinu, kde bude opravdu teploučko.

Astom Martin navíc počítá s tím, že tuto příjemnost nabídne i privátním týmům, jezdícím s okruhovými speciály V12 Vantage GT3 and V8 Vantage GT4. Určitě si říkáte, že použití solárních panelů na střeše auta, konkrétně ve střešním okně, není nic nového, ale v motorsportu nejde o úplně běžné řešení. Uvidíme, zda Vantageům nějak pomůže...

Michal Fokt
Diskuze (0)