Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

AAA Auto se loni ze ztráty přehouplo k zisku 1,2 milionu eur

redakce AUTO.CZ
Diskuze (0)
Skupina autobazarů AAA Auto loni vykázala zisk 1,2 milionu eur, tedy asi 30 milionů korun, zatímco v roce 2008 skončila ve ztrátě 32,4 milionu eur.

Tržby společnosti meziročně klesly o 44 procent na 165,1 milionu eur, což odpovídá zhruba 4,2 miliardy Kč. Firma to dnes oznámila ve zprávě pro burzu.

AAA Auto loni prodala 37.215 ojetých aut, což představuje meziroční pokles o 38,5 procenta. Nižší prodej podle zástupců společnosti souvisí s uzavřením ztrátových poboček v Polsku, Maďarsku a Rumunsku a ekonomickou recesí. Například v Praze a středních Čechách firma prodala stejně aut jako v roce 2008 a za celé Česko zaznamenala pětinový pokles. Hrubá zisková marže stoupla z 19,6 na 23 procent.

Tržby byly přibližně v souladu s očekáváním analytiků, prodeje předčily jejich očekávání o 2000 vozů. Společnosti se podle analytika Atlantik FT Milana Vaníčka v roce 2009 podařilo stabilizovat hospodaření a úspěšně realizovat úsporná opatření, která umožnila návrat do zisku. "Přestože se v ekonomice objevují náznaky zlepšení, tak pokračující slabost spotřebitelské poptávky by měla být nadále limitujícím faktorem hospodaření společnosti," dodal.

"Rozsáhlý restrukturalizační program spuštěný AAA Auto na počátku roku 2008 přinesl očekávané výsledky a skupina dosáhla primárního cíle, kterým byl návrat k ziskovosti za celý rok 2009," uvedl generální ředitel Anthony Denny. Dodal, že AAA čeká zisk i v letošním roce.

Součástí úsporných opatření bylo snížení provozních nákladů o polovinu na 31,9 milionu eur. Personální náklady klesly o 51 procent a marketingové výdaje o 43 procent.

Strategií skupiny v době ekonomické recese je soustředit se pouze na nejziskovější trhy v České republice a na Slovensku a upřednostnit ziskovost před růstem a vykazováním vysokých prodejních objemů. Firma proto investuje především do desítky nejlépe prodejných modelů.

V roce 2010 chce AAA dosáhnout stejných nebo mírně nižších prodejních objemů jako v roce 2009. Současně plánuje otevření jedné až tří nových poboček ve vybraných regionech České republiky a Slovenska. V současnosti v těchto dvou zemích provozuje 25 poboček. Nové bazary by mohly vzniknout v Liberci, v severozápadních Čechách nebo na východním Slovensku. Firma podle Dennyho nehodlá vstupovat na žádné nové zahraniční trhy. Odložila tak zvažovaný návrat do Maďarska i vstup do Ruska.

AAA Auto působí na trhu 18 let. Vlastníkem téměř tří čtvrtin akcií je Anthony Denny. Zbytek se obchoduje na burzách v Praze a Budapešti. Počet zaměstnanců loni klesl o 24 procent na 1099 lidí.

redakce AUTO.CZ
Diskuze (0)