Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

AeroMobil představil nový model létajícího auta. Stojí více než Bugatti Veyron!

redakce AUTO.CZ
Diskuze (13)
Do stroje se vejdou dvě osoby. Cestovní rychlost ve vzduchu je 160 kilometrů v hodině. Dolet činí 400 až 500 kilometrů.

Nový model létajícího auta představila na světové výstavě Top Marques v Monaku slovenská společnost AeroMobil. Firma zároveň zahájila přijímání předběžných objednávek na létající vozidlo, jehož cena přesáhne částku milionu eur (zhruba 27 milionů korun). Aeromobil by se měl dostat do provozu v roce 2020.

"V úvodní sérii nebude vyrobeno více než 500 kusů, a to v ceně od 1,2 do 1,5 milionu eur v závislosti na konfiguraci. Od této chvíle začínáme přijímat rezervace a předběžné objednávky," řekl novinářům v Monaku výkonný ředitel AeroMobilu Juraj Vaculík. Nový model létajícího auta na výstavě odhalil se zástupcem slovenského výrobce monacký kníže Albert II.

Z údajů, které slovenský výrobce zveřejnil na svém webu, vyplývá, že v silničním provozu je vozidlo téměř šest metrů dlouhé a 2,2 metru široké. S rozvinutými křídly jeho šířka dosáhne 8,8 metru. V leteckém režimu, do kterého se stroj přestaví za necelé tři minuty, AeroMobil pohání motor s výkonem 224 kilowattů a s doletem 750 kilometrů. Vozidlo je vybaveno také padákem a zájemci si mohou objednat i funkci autopilota.

AeroMobil dříve v tomto měsíci oznámil vstup nového investora, podnikatele Patricka Hessela. Ten na Slovensku založil společnost c2i na výrobu komponentů pro automobilový a letecký průmysl, která je dlouhodobě jedním z partnerů AeroMobilu. Většinový podíl ve firmě c2i Hessel nedávno prodal jihokorejské společnosti LG Hausys.

Podle portálu etrend.sk z projektu létajícího auta naopak odchází jeho zakladatel Štefan Klein. Podnikatel portálu řekl, že se chce věnovat prototypům zejména v nových oblastech dopravy.

Společnost AeroMobil vznikla v roce 2010. Před výstavou v Monaku představila v letech 2013 a 2014 dva starší prototypy létajícího auta.

Létající auto představila v Monaku také nizozemská společnost PAL-V. Její vůz nazvaný PAL-V Liberty je menší než slovenský, měří jen čtyři metry. Auto by se mělo začít prodávat v příštím roce, ale firma už přijímá předběžné objednávky, řekl agentuře AFP šéf společnosti Robert Dingemanse. Cena se bude v závislosti na verzi pohybovat od 299.000 do 499.000 eur (od zhruba osmi milionů Kč do 13,5 milionu Kč).

redakce AUTO.CZ
Diskuze (13)
22. 4. 2017 13:59
Re: Tipujem...
Úplný súhlas. Mal som česť stretnúť sa s doc. Kleinom (predpokladám, že si ma nepamätá, bolo to X rokov dozadu) a osobne poznám Patricka Hessela a je mi známy jeho prístup a praktiky, a mám tým pádom názor zhodný s tým Tvojim.
Možno to bude aj na niečo dobré, ak sa p. Klein z toho poučí a pri ďalšom projekte už bude opatrnejší. Držím mu palce.
22. 4. 2017 13:55
Re: cena ok, predaj ?
Chytili sa toho "biznismani", a tak to celé aj dopadne. Veľké oči, veľa sľubov a výsledok = nula. Hessel je macher na ťahanie peňazí od štátu, rôznych nadácií a všelijakých iných "investorov", projekt lietajúceho auta žiaľ zrejme len poslúži rovnakému účelu.
22. 4. 2017 13:52
Re: preco odisiel Klein?
Asi zistil, s akými ľuďmi má do činenia. Jak sa niečoho chytí Hessel, je to v riťkálovciach a slušný človek dá radšej ruky preč. Krok doc. Kleina je logický a pochopiteľný. Je to síce "snílek", snáď trochu avantgardista a človek s hlavou v oblakoch a myšlienkami občas trochu mimo reality, ale je to solídny chlap so srdcom na dlani.
Avatar - Ondore
21. 4. 2017 22:27
Tipujem...
Som veľký zástanca noviniek a pokroku a aj na týchto stránkach som sa ešte nedávno projektu zastával. Po informáciách, ktoré som ale dostal včera ma optimizmus prešiel a naopak idem do tipovačky, že tento projekt "autolietadla" nevyjde. Stretneme sa tu o tri roky a uvidíme, kde bude pravda...
21. 4. 2017 17:39
Re: cena ok, predaj ?
Terrafugia mala homologizáciu na už v čase keď dostavali dotáciu a Premiér vytruboval ako nás to zviditeľní vo svete. Nehovoriac o tom, že konkurencia možno vyzerá trochu menej ako auto, ale za cenu toho našeho zázraku ich môžeš kúpiť 5.