Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Daimler AG investuje do autonomního aerotaxi Volocopter

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)
Projekt osobního elektřinou poháněného letounu Volocopter 2X s kolmým vzletem i přistáním se dočkal významné finanční podpory od několika investorů, v jejichž čele stojí koncern Daimler AG.

Kořeny německé společnosti Volocopter GmbH, sídlící v Bruchsalu, sahají do začátku tohoto desetiletí. Dnes se tato firma prezentuje především prostřednictvím dvoumístného stroje s označením VC-200, jehož první let se uskutečnil na jaře loňského roku. Právě jeho evolucí se má stát připravovaný model 2X.

Cílem společnosti Volocopter GmbH je stát jedním z hlavních hráčů v oblasti autonomních aerotaxi, jejichž služeb lze využívat na krátké vzdálenosti. Právě s ohledem na tento cíl probíhá vývoj jejích strojů.

Ten nyní pomůže urychlit finanční injekce v podobě 25 milionů eur, kterou poskytl koncern Daimler AG, investor Lukasz Gadowski, stojící za řadou úspěšných projektů a několik dalších společností.

Významná investice má společnosti Volocopter GmbH pomoci s dokončením projektu do fáze certifikace a zahájením sériové produkce modelu 2X.

Podle oficiálních materiálů společnosti mají ve čtvrtém čtvrtletí letošního roku proběhnout ve spolupráci se Státním úřadem pro dopravu v Dubaji první demonstrační lety autonomního aerotaxi.

Důvodem pro spolupráci s dubajským úřadem je skutečnost, že právě Dubaj chce do roku 2030 provozovat 25 % své osobní dopravy za pomoci autonomních dopravních prostředků.

Volocopter 2X je dvoumístný letoun o hmotnosti pouhých 290 kg, který využívá celkem osmnácti rotorů a má nosnost 160 kg. Maximální rychlost se pohybuje okolo 100 km/h a při cestovní rychlosti 70 km/h má 2X dolet 27 km.

Potřebnou energii elektromotorům stroje poskytují lithium-iontové baterie, jejichž dobíjení na plnou kapacitu má trvat méně než dvě hodiny a při využití rychlonabíječky se má tento čas zkrátit pod 40 minut.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)