Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Alpine chce v roce 2016 prodat tři tisíce aut

Aleš Dragoun
Diskuze (7)
Renault vzkřísil slavnou značku Alpine. A plány jsou smělé, za dva roky chce legenda prodat už tři tisíce aut pod svým vlastním jménem.

Alpine se sice rozešla s britským Caterhamem, ale ve vývoji nových modelů neustává. Jen budou založeny výhradně na technice Renaultu. Tak tomu bylo vždy i v historii, od roku 1953, kdy Jean Rédélé postavil v Dieppe své první sportovní kupé, ještě bez stylizovaného A se šípem ve znaku. Velká francouzská automobilka s diamantem (či kosočtvercem, chcete-li) však plnou kontrolu nad malou privátní firmou z Dieppe převzala až o dvě dekády později. Současný generální ředitel Bernard odhalil v rozhovoru pro server L'Argus plány Alpine na další roky. Muž, který stál za zmrtvýchvstáním, Carlos Tavares, už u Renaultu nepracuje...

Ten tedy poskytne motory i podvozky, ale jeho emblémy nikde na vnitřnostech nenajdete, ani kdybyste rozebrali stroj do šroubku! Proč? Novodobé alpiny budou dražší a jakákoli zmínka o „lidovém“ původu by poškodila image, byť každý ví, co se v útrobách skrývá. Přesto nabídnou slušný poměr ceny a výkonu a hlavně musí být projekt rentabilní, okamžitě generovat zisk. Tým designérů nevede nikdo jiný než Laurens van der Acker a vnější tvary novinky byly již hotovy začátkem léta. Tajemství je však zatím pevně střeženo, ač se toto roční období pomalu chýlí ke svému konci, žádný únik byť skic se dosud nekonal. Čekáte retro ve stylu mýtické A110 nebo rozvinuté tvarů výroční A110-50 (2012)? Ne, nic z toho se nekoná, půjde o tvarově svébytné auto bez odkazu na minulost, jednou výjimku představují přední kulaté světlomety.

Motor vzadu (nejspíš ale před nápravou) je jasný: dvoulitrový přeplňovaný čtyřválec ze současného Mégane RS. Ollivier jej dosud nepotvrdil, ale šestnáctistovka z nadupaného Clia (navíc s dvou-škub-spojkovou převodovkou EDC?) je příliš málo. Sám šéf očekává odbyt asi tří tisícovek vozů ročně. Třetina produkce by měla zůstat doma ve Francii, zbytek pohltí Japonsko, Čína, možná i Rusko, ale hlavně ostatní evropské státy. S prodejem za Atlantikem se tuto chvíli nepočítá. Nová Alpine se postaví Alfě Romeo 4C (pokud se do té doby nevyprodá) a třeba i britskému Lotusu Exige, takže očekávejme nekompromisní lehký sporťák. O rivala Porsche a Ferrari tedy nepůjde.

Alpine A110-50 představená předloni před Grand Prix Monaka se vyrábět nebude. Vznikla k padesátému výročí představení kupé A110, legendy automobilových soutěží. V útrobách takřka závodního auta, konkrétně podélně uprostřed hřměl vidlicový šestiválec 3,5 l/294 kW. Vrátí se proslulý výrobce sporťáků z Dieppe alespoň do rallye? Určitě ne, současné předpisy FIA pro kategorii WRC mu to neumožňují. Zvýhodňují malá auta segmentu B a na homologaci třeba ve skupině R3 se jich nevyrobí dost. A právě v této i nižších třídách má zastoupení v podobě Renaultů s písmeny RS. Sice prosakují zprávy o úpravě regulí pro nejvyšší specifikaci, ale o těch je zatím předčasné hovořit. V případě sportovních vozů tříd GT3 a GT4 ovšem existuje poměrně velká šance.

Alpine se už k závodům vrátila loni. Současný prototyp A450 však není bohužel ničím jiným než přeznačkovanou Orecou 03. Pohání jej atmosférický vidlicový osmiválec Nismo 4,49 l s výkonem 343 kW. Karbonová otevřená „placka“ třídy LMP2 to letos při druhém pokusu dotáhla na sedmé místo celkové klasifikace čtyřiadvacetihodinovky v Le Mans, na první Audi ztratila 24 kol. Francouzsko-britská trojice týmu Signatech Paul-Loup Chatin/Nelson Panciatici/Oliver Webb se startovním číslem 36 ale sváděla obrovskou bitvu s dalšími čtyřmi posádkami ve své třídě. Nakonec obsadila bronzovou příčku.

Aleš Dragoun
Diskuze (7)
27. 8. 2014 20:50
Re: práve predstavený koncept Renault R.S. 01
Tak tohle předčilo veškeré moje očekávání. Hmmmmm, BRAVO René.
27. 8. 2014 19:32
Re: práve predstavený koncept Renault R.S. 01
To není koncept, ale už hotové auto. Bude se prodávat i seriově.

[odkaz]
27. 8. 2014 14:26
Re: práve predstavený koncept Renault R.S. 01
Kdyby to vypadalo takhle,tak prodá 3000 ale za měsíc :yes:
27. 8. 2014 14:10
Re: práve predstavený koncept Renault R.S. 01
Pěkný ;-)
Avatar - honzanun
27. 8. 2014 13:05
Re: práve predstavený koncept Renault R.S. 01
Vypadá jak Audi R8...