Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Anadolu Isuzu Visigo Euro VI na českém trhu

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (4)
Společnost Turancar CZ představuje nejnovější model turistického autobusu střední velikosti Visigo Euro VI.

Společnost Turancar CZ, výhradní dovozce autobusů Isuzu, na český trh uvedla nový model Visigo Euro VI japonsko-tureckého výrobce Anadolu Isuzu. Novinka s maximální kapacitou až 41 cestujících má zcela novou koncepci konstrukce karoserie a k jejímu pohonu slouží motor značky Cummins.

Autobus Visigo Euro VI je dlouhý 9560 mm, široký 2454 mm a vysoký 3368 mm včetně klimatizační jednotky. Výrobce u tohoto modelu poprvé ve své historii upustil od tradičních postupů výroby autobusů s pevným rámem a místo nich použil samonosnou klec karoserie s motorem uloženým v zadní části.

K pohonu slouží šestiválec Cummins ISB 6.7 E6 250B, který z objemu 6,7 litru poskytuje výkon 182 kW při 2100 min-1 a točivý moment 1000 N.m dostupný od 1200 do 1600 min-1. S tímto motorem spolupracuje šestistupňová automatická převodovka ZF. Objem palivové nádrže 250 l má poskytovat minimální akční rádius 1000 km.

Podvozek Visigo Euro VI využívá vpředu nezávislé zavěšení kol s pneumatickým odpružením, které je použito i u zadní tuhé nápravy. Na všech kolech jsou kotoučové brzdy a autobus je vybaven zpomalovací motorovou brzdou a elektromagnetickým retardérem Voith. Standardem jsou kola obutá do pneumatik o rozměrech 265/70 R19.5.

Charakterem své konstrukce i vybavením se Visigo Euro VI blíží kategorii dospělých autobusů. Nový koncept, konstrukce sedadel, široká ulička, vysoké boční prosklení a vnitřní světlá výška výrazně zvyšují komfort pro cestující.

Podle přání zákazníka je možné upravit varianty počtu sedadel v konfiguracích: 35 + 2, 37 + 2 a 39 + 2. Konstrukce sedadel, podobně jako u osobních aut, upouští od mohutných měkkých „fotelů“, ale jde cestou ergonomicky tvarovaných skořepin, dobře čalouněných, které jsou pohodlné a vhodné i pro delší cestování.

Součástí výbavy je multimediální set, umožňující na jedné obrazovce využívat funkcí MP3, DVD, navigace a palubního počítače, všechny tyto funkce mohou být použity současně. Plně automatická klimatizace umožňuje jak chlazení, tak i vytápění, automatický systém je součástí standardního vybavení VISIGO. Klimatizační jednotka má výkonovou kapacitu 28,4 kW a 38.270 kcal / h.

Dostatek přirozeného světla v interiéru zabezpečují originální prosklené partie stropního panelu, které lze zastínit elektrickou clonou. Naopak noční svícení obstarává systém LED.

Dopravci určitě ocení průchozí zavazadlové prostory o objemu 5,5 m3.

První předváděný model Euro VI v Čechách má kapacitu 35 cestujících, mezi jednotlivými sedadly je komfortní vzdálenost více než 77 cm. Autobus má naplánovanou sérii testovacích jízd u dopravců po dobu dvou měsíců, následně bude vystaven na mezinárodním veletrhu Czechbus 2014 v listopadu v Praze a společnost Turancar CZ již nyní zaznamenává mimořádný zájem o nový autobus, dokonce eviduje již první objednávky.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (4)
Avatar - WinDiesel
12. 9. 2014 17:23
Re: ok
Počítáš se mezi "normálníma lidmy" ???? Tvůj příspěvek tedy taky není žádná sláva.
Avatar - aproximus
12. 9. 2014 16:32
Re: ok
>:D :yes: