Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Lepší časy? Automobilky zřejmě začínají opět navyšovat výrobu

Diskuze (0)
Výsledky českého exportu za říjen podle analytiků naznačují, že české automobilky již překonaly překážky spojené s přechodem na nové emisní limity a začínají navyšovat výrobu. Obchodní bilance v říjnu ale zklamala očekávání trhu.

"Potěšitelné je, že se zvýšil přebytek v obchodu s motorovými vozidly, což by indikovalo, že české automobilky po obtížích spojených s přechodem na novou normu měření emisí WLTP začínají navyšovat svoji výrobu," uvedl ekonom Deloitte Václav Franče.

Také podle Jakuba Matějů z Komerční banky výrobci aut již zřejmě překonaly překážky spojené s přechodem na nové emisní limity. "Ekonomika se nadále pohybuje na hranici svých produkčních možností a zároveň bojuje s výpadky zahraniční poptávky. Na trhu práce již není co brát. Firmy nemají jinou možnost než investovat. To potlačí objemy importu výše, přičemž export bude spíše skomírat," dodal Matějů.

Podle ekonoma UniCredit Jiřího Poura se bilance zahraničního obchodu od začátku roku nevyvíjí nejlépe, v součtu za prvních deset měsíců je letošní výsledek nejnižší od roku 2013. "Přestože se v říjnu export automobilů vzpamatoval, bilance vykázala teprve druhý meziroční růst v tomto roce. Vývoz automobilů tak letos nejspíš vykáže první meziroční propad od krizového roku 2009 a přestane být tahounem celoročního HDP," uvedl Pour.

Obchodní bilance v říjnu ale podle analytiků zklamala očekávání trhu. V meziročním srovnání byla nepříznivě ovlivněna především prohloubením deficitu s ropou a plynem a snížením přebytku bilance s ostatními dopravními prostředky. Naopak pozitivně přispěl právě vyšší přebytek bilance s motorovými vozidly.

Z teritoriálního hlediska se obchodní bilance meziročně nejvíce zhoršila s Čínou a dále pak s Polskem a Ruskem. Zlepšila se především se státy EU, hlavně s Německem. "Nejvýrazněji zatím letos v meziročním vyjádření narůstá z klíčových obchodních partnerů náš vývoz do Nizozemska, o více než deset procent ve srovnání s obdobím ledna až října loňského roku. Roste také objem vývozu do většiny dalších našich klíčových exportních odbytišť. Výjimkou je Británie a překvapivě také Čína," uvedl ekonom Czech Fund Lukáš Kovanda.

Přebytek zahraničního obchodu ČR v říjnu meziročně klesl o 3,4 miliardy korun na 5,7 miliardy Kč. Vývoz a dovoz meziročně výrazně vzrostly. Proti loňskému říjnu export stoupl o devět procent a import o 10,3 procenta. Vyplývá to z předběžných údajů, které dnes zveřejnil Český statistický úřad.

Diskuze (0)