Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Aston Martin se nebrání vstupu do F1. Má ale několik zásadních podmínek

Stanislav Kolman
Diskuze (3)
Výrobce sportovních aut by se za pár let mohl stát součástí šampionátu Formule 1. Tedy pokud pořadatelé soutěže provedou některé důležité změny.

Značka Aston Martin je se vstupem do Formule 1 spojována již delší dobu. Nyní je ale díky spolupráci s Red Bullem na projektu Valkyrie blíže než kdy dřív. „Jsme na periferii F1. Pokaždé se nás ptají, zdali bychom do šampionátu nechtěli vstoupit jako nový tým. Naším hlavním konkurentem je Ferrari, takže by něco takového jistě dávalo smysl,“ uvedl Andy Palmer, výkonný ředitel společnosti, který se nedávno zúčastnil schůze o motorové budoucnosti soutěže.

Jedním dechem však dodává, že před vstupem Astonu Martin by Formule 1 musela projít několika důležitými změnami. Hlavním problémem jsou pochopitelně finance. „Pokud by existoval strop týkající se počtu zaměstnanců nebo peněz, které je možné utratit za vývoj nového motoru, pak bychom tuto možnost rádi zvážili,“ reaguje Palmer na vysoké náklady za provoz týmu F1. Vždyť ročně musí stáje investovat až 400 milionů eur.

Kromě finanční stránky navrhuje Palmer i další změny – F1 prý potřebuje lepší divadlo, hlučnější vozy a určitě minimum omezení v oblasti výkonu motorů. Největší změny pohonných jednotek jsou plánovány od sezony 2021. Dříve Aston Martin do šampionátu zcela jistě nevstoupí.

V interview se novináři Palmera ptají také na to, jestli by Aston Martin coby tým přebíral motory některého z továrních konkurentů. „Pokud najdeme řešení, ke kterému budeme moci technicky přispět, rozhodně nebudeme proti,“ podpořil myšlenku Palmer.

Stanislav Kolman
Diskuze (3)
27. 7. 2017 16:14
Re: Aha
Co spojení s RB, Mateschitz peníze má.
27. 7. 2017 15:48
A čím by Aston přispěl???
Penězi asi moc ne, když první co požaduje je omezení rozpočtu na vývoj, motoráře nemá, když pro svoje sériová auta kupuje motory od Mercedesu...