Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Aston Martin Vantage AMR je prvním sériovým zástupcem nové sportovní divize

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)
Britská automobilka Aston Martin si pro své zákazníky, jimž její modely nepřipadají dostatečně sportovní, připravila novinku na základech modelu Vantage, jejímž prostřednictvím zahajuje činnost nová divize AMR.

Aston Martin sice zájemcům o specifické úpravy poskytuje služby své individualizační divizi Q by Aston Martin, ale ta se specializuje spíše na zvýšení exkluzivity vozů za pomocí speciálních odstínů laků karoserií a čalounění interiéru.

Zákazníky, toužící po ještě sportovnějším jízdním projevu současných vozů značky Aston Martin má uspokojit sportovní divize AMR, která byla za pomoci konceptů Rapide AMR a Vantage AMR Pro představena na letošním březnovém autosalonu v Ženevě.

Aston Martin Vantage AMR, který se představuje nyní, je prvním výsledkem vývoje nové sportovní divize, který zamíří v limitované edici 300 vozů k zákazníkům britské automobilky. K dispozici má být 100 vozů s vidlicovými dvanáctiválci a 200 vozů s osmiválcovými motory.

Novinka je inspirována závodními vozy Aston Martin Vantage GTE, GT3 a GT4, jimž se lehce přibližuje některými detaily. Hlavní pozornost byla věnována snížení hmotnosti. Díky tomu se vozy Vantage AMR mohou pochlubit řadou komponentů z uhlíkových vláken od mřížky chladiče, přes výdechy v předních blatnících a ramena vnějších zpětných zrcátek až po řadu prvků v interiéru. Na snížení hmotnosti se mají podílet i nová 5paprksová kola pro osmiválce a 10paprsková kola pro dvanáctiválce.

Divize AMR si pro svůj první sériový model připravila i řadu doplňků. Nejvýraznější z nich představuje AMR Aero Kit, jenž byl navržen ve spolupráci s Aston Martin Racing a zahrnuje nový spoiler pod přídí, lišty pod prahy a pevné přítlačné křídlo. Všechny tyto komponenty jsou samozřejmě z uhlíkových vláken.

K dispozici pak budou i na přání dodávaná kovaná kola, jejichž design je inspirován provedením kol konceptu Vantage AMR Pro z letošního autosalonu v Ženevě. K výrazné úspoře hmotnosti pak může přispět i titanový výfukový systém, který oproti původnímu provedení uspoří i dvanáctiválce až 14 kg a navíc přidá jadrnější zvukový projev.

Aston Martin Vantage AMR s osmiválcem má disponovat výkonem 325 kW (436 k), zatímco dvanáctiválec má nabídnout až 450 kW (603 k). Standardem je převodovka s pádly pod volantem, ale na přání jsou v nabídce i klasické šestistupňové a sedmistupňové manuální převodovky.

Novinka od sportovní divize bude v nabídce jako kupé i roadster, u nichž bude možné volit jedno ze čtyř barevných provedení exteriéru, jimž odpovídají barvy interiéru. Ceny pro německý trh začínají na částce 126.995 euro (zhruba 3.355.000 Kč) a první vozy mají ke svým majitelům dorazit začátkem čtvrtého čtvrtletí letošního roku.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)