Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Audi Urban Concept: První fotografie

David Bureš
Diskuze (7)
Audi zveřejnilo první snímky konceptu, který bude představen na letošní IAA ve Frankfurtu.

Audi na zářijovém autosalonu ve Frankfurtu nad Mohanem představí studii elektromobilu Urban Concept. Po nákresech ingolstadtská automobilka zveřejnila první ilustrace tohoto prototypu s interiérem s uspořádáním 1+1.

Automobilka zdůrazňuje, že tento koncept není založen na žádném sériovém modelu. Urban Concept má představovat lehký elektromobil, který kombinuje vůz poskytující radost z řízení s městským automobilem.

Hlavní pozornost bylo při vývoji věnováno dosažení co nejnižší hmotnosti. Základem konceptu je proto monokok z lehkých kompozitních materiálů CFRP, plastů vyztužených uhlíkovými vlákny.

Podle Audi je výsledkem vůz bez zbytečné zátěže navíc, který se soustředí na čistou esenci sportovního pohybu.

Koncept má volně stojící 21palcová kola v rozích karoserie, která částečně obklopují ochranné kryty, kabina je doutníkového tvaru. Urban Concept svými tvary odkazuje na slavné závodní Auto Uniony z třicátých let.

Jiné designérské prvky zase pochází z moderních Audi – ať už maska single-frame, diodové světlomety či kontrastní červený pruh na boku karoserie evokující supersportovní R8. Podle automobilky vzhled studie dává designérskému jazyku Audi nový impuls.

Přístup do interiéru je vyřešen podobně jako u řady letadel. Místo klasických dveří je použit jen jeden díl tvořící střechu, boční okna a části boků. Ten se odsouvá směrem vzad a umožňuje vstup do interiéru s uspořádání 1+1.

V prostoru pro posádku jsou dvě napevno usazená sedadla, spolujezdec je posunut mírně dozadu, aby neomezoval výhled řidiče. Oba členové posádky sedí nízko, díky čemuž je posaz velice sportovní. Řidič si může nastavit volant i pedály.

Pohled do interiéru ukazuje jeho minimalistické prvky, které mají zdůrazňovat nízkou váhu konceptu. V kokpitu jsou hojně využity plasty vyztužené uhlíkovými vlákny.

K pohonu slouží dvojice elektromotorů. Potřebnou energii jim dodají lithium-iontové baterie. Audi prozatím neuvádí bližší specifikace, ale slibuje dynamické zrychlení, na kterém má svůj podíl i nízká hmotnost.

Vedle studie Urban Concept se na letošním frankfurtském odehraje premiéra její otevřené verze, nazvané Urban Concept Spyder.

David Bureš
Diskuze (7)
Avatar - white label
30. 8. 2011 00:01
Re: Rendlíkovský design
To jsem pochopil, ale článek je zařazen pod "téma" design, proto se vyjadřuju i k němu...
29. 8. 2011 17:54
Re: Rendlíkovský design
Asi nema smysl reagovat, ale smysl meho prispevku byl ve srovnani, na jakem pudorysu a s jakym vyhledem jsou tato dve vozitka resena. Jinymi slovy, v mestske dzungli je reseni Renaultu mnohem pouzitelnejsi. Tohle je jakasi hra na sportacek.
Avatar - white label
29. 8. 2011 14:53
Re: Splašená kadibudka,
Jo, ta verze se střechou docela ano... >:-[]
Avatar - Ham.
29. 8. 2011 14:42
Splašená kadibudka,
Vůz poskytujíc radost z řízení a odkazující na Auto Union ze třicátých let, no mě to spíš připomíná splašenou kadibudku...
Avatar - white label
29. 8. 2011 13:50
Re: Rendlíkovský design
Tak design tohoto konceptu není nějaká velká sláva, i když ta verze bez střechy je docela "retrosexy":
[odkaz]
... ale Twizy proti němu vypadá, jako úzký invalidní vozík, ve kterém sedí dva za! sebou, nikoli vedle sebe:
[odkaz]