Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Aurus Komendant se už blíží. Co všechno už víme o ruském luxusním SUV?

David Bureš
Diskuze (15)

Nová luxusní značka z Ruska rozšíří nabídku o velké SUV. Už známe jeho jméno i techniku v útrobách a tušíme jeho vzhled. Co dalšího už o něm víme?

Aurus je nová ruská značka, která chce konkurovat zavedeným luxusním výrobcům jako Bentley a Rolls-Royce. V její nabídce zatím najdeme sedan Senat, dostupný i v dlouhém, „státnickém“ provedení, které používá ruský prezident Vladimir Putin. To ale není všechno, Aurus už pečlivě pracuje na SUV Komendant.

Ruský výrobce už si nechal registrovat toto očekávané označení, a to pro model s interním označením EMP-4124, kterým je právě připravované SUV. Dalším do party bude model Arsenal, alias luxusní minivan vyvíjený s interním označením EMP-4125. Jména stejně jako u Senatu odkazují na věže moskevského Kremlu a v souvislosti s chystanými modely se o nich hovořilo již v minulosti.

Zatímco Senat se světu poprvé prezentoval už loni, na tehdejší inauguraci Vladimira Putina pro jeho další prezidentské období, a Arsenal se později ukázal jako součást prezidentské kolony, na odhalení Komendanta si zatím musíme počkat.

Jeho design však už tušíme, díky dříve zveřejněné ilustraci. Tvary nebudou žádným velkým překvapením, přímo navazují na Senat. Vpředu se tak objevuje obří maska chladiče ve stylu Rolls-Royců nebo úzké světlomety, připomínající zase poslední Lancii Thema.

Technika v útrobách bude rovněž odvozena od sedanu, ostatně oba vozy použijí shodnou modulární platformu. To znamená použití vidlicového osmiválce o objemu 4,4 litru v kombinaci s elektromotorem, pohonem všech kol a devítistupňovou automatickou převodovkou. Na vývoji ústrojí o výkonu 600 koní (441 kW) se podílelo Porsche. Do budoucna se ale počítá i s dalšími agregáty, 2,2litrovým čtyřválcem a vidlicovým dvanáctiválcem o výkonu zhruba 800 koní.

Prototypy Komendantu jsou již hotové, jeden z nich si už v dubnu prohlédnul ruský ministr průmyslu a obchodu Denis Manturov. Sériová výroba nicméně začne až v roce 2021, a to zhruba 12 až 14 měsíců po zahájení produkce Senatu pro běžné zákazníky.  

Aurus v tuto chvíli nabízí veřejnosti sedan Senat, a to jak v krátké verzi S600 dlouhé 5.630 mm, tak v prodloužené variantě L700 s délkou 6.620 mm. V rámci spolupráce s ruskou vládou ale firma úřadům už dodala také již zmíněný minivan Arsenal nebo také přehlídkový kabriolet, na bázi Senatu, který by se později mohl i sériově vyrábět. Do budoucna se prý ještě počítá s kupé nebo s crossoverem.

Firma zatím předala vozy jen ruským úřadům, prodej civilním zákazníkům začne v roce 2020. Základní cena sedanu S600 činí 18 milionů rublů (v přepočtu asi 6,3 milionu korun). Aurus tvrdí, že už má přes 650 zájemců. Zatím se vozy vyrábějí v dílnách moskevského institutu NAMI, od roku 2021 se však o produkci postará továrna společnosti Sollers v městě Jelabuga v Tatarstánu. Díky tomu výrobní kapacita vzroste ze 150 až 200 aut ročně na 5.000 vozů ročně. S prodejem se vedle domovského Ruska počítá také ve Spojených arabských emirátech nebo v Číně.

David Bureš
Diskuze (15)

Doporučujeme

Avatar - Barrichello
24. 10. 2019 12:41
Re: Rusko
Ranní rozcvička z češtiny. Myslivec myslí že mydlář mydlí myš, mejdlem :-) :-)
Avatar - JirkaV8
24. 10. 2019 09:24
Re: 1ks do CR
Jooo, to na Titaniku byli do posledni chvile taky ;-)
Avatar - JirkaV8
23. 10. 2019 17:39
1ks do CR
Paradoxne se mi to celkem libi, jen je smutne, ze nevymysleli nic sami a museli se cirou nahodou inspirovat Rollsem. Doufam, ze kdyz ten nas "pochcany vajgl" porad Rusakum a Cine pochlebuje, tak take jedno dostane. Tak schvalne, uvidime zda mu bude pochlebovani neco platne. Ale rychle, cestou na Olsana uz mu to nebude nic platne.
Avatar - Hammunasakra
23. 10. 2019 12:13
Re: Rusko
:yes: :yes: :D
Avatar - Barrichello
23. 10. 2019 11:12
Re: Rusko
třeba proto že je pestřejší nabídka? Že ty auta si může koupit každý ? Že bude v nabídce další V12, kterých už je jako šafránu?

Ten zoufalý odpor k Rusku je trapný, proč nenávidíte německo co zavinilo 2 války, přivedlo bolševika Lenina k moci a dík zvaní uprchlíků už zavinilo asi 200 mrtvých, 500 zraněných, asi 5000 znásilnšných a cca 40 000 okradených a zmlácených :-) A počty neustále rostou, naposled 2 afghánci - 2 mrtví, jeden těžce zraněný. Rakousko a Švédsko :-)