Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Auta v Kataru: Nejprodávanější značky a modely, letošní propadáky, trendy

Jan Faltýsek
Diskuze (13)

O Kataru se v souvislostí s MS ve fotbale 2022 napsalo už mnoho. Teď se podíváme na to, co tu jezdí za auta. Zajímavá čísla. Kolik aut tu prodá Škodovka? A které auto se prodává o 775,9 % lépe, než minulý rok?

FIFA World Cup 2022 upřel na Katar obrovskou pozornost a hodně zamíchal i zdejšími poměry. I vozový park se od rozjetí příprav na MS hodně obměnil.

Video se připravuje ...
Na deset obyvatel země připadají asi čtyři automobily. A tento počet by byl ještě vyšší, kdybychom odečetli statisíce migrujících pracovníků, kteří nikdy žádný nepoužijí.

Za prvních 9 měsíců roku 2022 se na katarských silnicích objevilo 36.900 nových aut, což představuje obrovský meziroční nárůst o 20,4 %, přičemž přípravy na MS trvají už několik let.

Předpokládá se, že tržby na trhu osobních automobilů dosáhnou v roce 2022 výše přes 1 miliardu amerických dolarů.

Očekává se, že tržby budou vykazovat roční míru růstu ve výši okolo 5,95 %, což povede k předpokládanému objemu trhu ve výši přes 1,3 miliardy dolarů v roce 2026, při více než 53 tisících prodaných autech.

Největší segment trhu patří malým SUV s předpokládaným objemem trhu 300 milionů dolarů v roce 2022.

Průměrná cena nového prodaného auta v roce 2022 je v Kataru asi 588 tisíc Kč.

Trh s osobními automobily v Kataru by měl podle prognóz dále růst o 5,97 % ročně, což by mělo v roce 2026 vyústit v objem trhu ve výši okolo 1,3 miliardy dolarů.

Nejoblíbenější značky aut v Kataru

Stejně jako v mnoha arabských zemích jsou dlouhodobě i aktuálně v Kataru nejoblíbenější Toyoty, které tvoří okolo 40 % prodejů nových aut i vozového parku celé země.

Toyota Land Cruiser Toyota Land Cruiser

Druhou nejoblíbenější je v Kataru rovněž tradičně značka Nissan, i když té se proti minulosti daří méně a její tržní podíl oslabuje. V roce 2022 připadlo Nissanu 8,5 % na trhu nových osobních aut.  

Nissan Patrol Nissan Patrol

Třetí nejoblíbenější v Kataru je značka Kia s 5 % aktuálního tržního podílu.

Hned za ní se tento rok umisťuje Suzuki, které si v prodejích meziročně polepšilo o neuvěřitelných 160 %. Poslední dobou tu Suzuki slaví obrovský nárůst v prodejích a do konce roku by jeho podíl na trhu mohl činit přes 30 %!

Suzuki Jimny Suzuki Jimny

Páté místo v prodejích aktuálně patří Mitsubishi a šesté Hyundai, těmto značkám se ale v Kataru meziročně podíl na trhu i počet prodaných aut snížil. Stejně jako Land Roveru na 9. pozici (ten ovšem uspěl s velmi drahými Range Rovery).

Mitsubishi Outlander Mitsubishi Outlander

Z luxusnějších značek je aktuálně nejprodávanější Lexus s tržním podílem 3,5 %. BMW, Porsche nebo Mercedes v Kataru sice oficiálně auta prodávají, ale nezveřejňují data o prodejích.

Lexus LX Lexus LX

Z běžných značek německého koncernu se v Kataru oficiálně nabízí jen Audi a Volkswagen. Nejsou tu však příliš oblíbené. Audi náleží pouze 1 % aktuálního trhu a Volkswagenů se tu za prvních 9 měsíců roku 2022 prodalo ještě méně, pouze 107. To je jen o 22 víc, než vozů Bentley.

Audi A8 L Audi A8 L

V Kataru má svůj oficiální showroom od roku 2021 také Škoda Auto. Za prvních 9 měsíců letošního tu ale prodala pouze 33 aut. To je o jedno méně než Lincoln a jen o jedno víc, než prodalo Maserati.

Škoda Octavia Škoda Octavia

Dnes čínská automobilka MG tu za stejné období prodala 1312 aut a hravě se tak řadí mezi 10 nejprodávanějších značek v Kataru. 

Nejprodávanější modely aut v Kataru

V první desítce nejprodávanějších modelů v Kataru je 5 Toyot (a Lexus LX). Toyota Land Cruiser je tradičně nejoblíbenější, letos navíc vystřelila nahoru na 17,8% podíl (meziročně +84,4 %). 

Toyota Hilux bere s přehledem druhé místo s 6,9% podílem na trhu (meziročně +46,9 %). Skvěle se dařilo Toyotě Camry (meziročně +72,2 %) a uzavírá tak první pětku. 

Toyota Land Cruiser Toyota Land Cruiser

Nissan Sunny si polepšil (meziročně o +20,9 %) a je tak v katarských prodejích roku 2022 na 3. místě. Naopak tradiční Nissan Patrol je letos silně oslaben (-35,1 %) a klesá z 3. místa minulého roku na 6. místo v letošním roce. 

Nissan Patrol Nissan Patrol

Největší meziroční nárůsty prodejů v Kataru

Doslova šílený meziroční nárůst v Kataru zaznamenalo Suzuki. Prodeje Swiftu Dzire vystřelily meziročně o +775,9 % a tamního modelu Suzuki Ciaz o +302,2 %! Není se čemu divit, i my Suzuki milujeme pro jejich spolehlivost, účelnost a cenovku.

Suzuki Dzire Suzuki Dzire

Obrovské meziroční přírůstky v prodejích sklízí opět Toyota. S Corollou o +95,6 % a s Fortunerem dokonce o +247,6 %

Toyota Corolla Toyota Corolla

S 509 prodanými kusy zaznamenal extrémní meziroční nárůst také Land Rover s modely Range Rover. Za prvních 9 měsíců tohoto roku se tak prodalo o 478,4 % kusů víc než loni.

Jan Faltýsek
Diskuze (13)

Doporučujeme

Avatar - 3_diamanty
5. 12. 2022 11:49
Re: Dobry
Blizky vychod je co do predaja aut uplne iny svet ako cely zvysok sveta... lebo skutocne len tu kraluju predajom auta ako landcruiser ci patrol.... ale budme radi aj za taketo zaujimave trhy ako katar oman bahrajn ci saudska arabia ... inak by taky legendarny patrol mozno uz ani neexistoval...
5. 12. 2022 11:07
Re: Dobry
Onu tabulku jsem také stihl zahlédnout. Zajímavé je, že v ní zcela chyběly Mercedes, BMW, Porsche, nebo třeba Mazda. Asi skutečně nezveřejňují počty prodaných aut v Kataru.
Avatar - 3_diamanty
5. 12. 2022 10:43
Re: Dobry
Este donedavna boli zverejnene katarske predaje za prve 3 kvartaly r 2022 na bestselligcarsblogu aj pre neclenov ( po par dnoch zverejnenia tie udaje pre neclenov uz uzamknu ) ... skoda ze som si tie cisla niekam neprepisal.... alebo ze ich nemaju chlapci z acz.... taka jedna prosta tabulka totiz povie viac nez tisic slov omacok .... takze suhlas... clanok v tomto velmi povrchny...
Avatar - 3_diamanty
5. 12. 2022 10:37
Hehehe
Tak tu uz wagenom ruze nekvitnu... ehm tak to je pruser teda ;-)
Avatar - Ji/Ri
5. 12. 2022 09:28
Re: Dobry
Děkuji za super přehled a vhled do této země. Článek jako obvykle odfláklý a obfláklý kdo ví, odkud.
:yes: