Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Velké automobilky bojují s útoky vietnamských hackerů. BMW reagovalo překvapivou strategií

Diskuze (6)

Světové automobilové značky řeší v posledních týdnech velké podnikové špionáže. Citlivá data se totiž pokouší získat vietnamská skupina hackerů.

Kybernetická bezpečnost světových automobilek se v posledních týdnech dost otřásá. Nepředstavitelné množství přísně tajných informací napříč interními databázemi se totiž od značek pokouší vyloudit vychytralí hackeři. BMW, Hyundai, ale třeba i Toyota o tom vědí své.

Server Silicon Angle informuje, že za hackerskými útoky na velké automobilky stojí skupina APT32, která je též známa jako Ocean Lotus. Jde o partičku vietnamských útočníků, jejíž činnost započala v roce 2014 a nesoustředí se jen na automobilové značky, ale i zahraniční vlády či novináře, od kterých by mohla získat zajímavé informace.

Zdroje zainteresované v této problematice říkají, že skupina má vazby na vietnamskou vládu. Domnívají se, že stejná skupina stojí za dřívějšími útoky na globální síť Toyoty, odkud se jí podařilo získat 3,1 milionu záznamů o zákaznících. Proč jsou automobilová data pro Vietnam tak zajímavá? To zatím nevíme, důvodů může být několik. Jen připomeňme, že ve Vietnamu před nedávnem vznikla nová automobilka VinFast, hodně výrobců má rovněž ve Vietnamu své výrobní závody.

V posledních dnech hlásí útoky na korporátní sítě také Hyundai a BMW. Němcům netrvalo dlouho, než hackerské nálety odhalili, rozhodli se ale reagovat zajímavou strategií. Útočníky totiž od sítě neodstřihli zcela, jen pečlivě zabezpečili ta nejcitlivější data. Nechali je však sítí „proplouvat“ dále, aby zjistili, po čem přesně jdou. Podle posledních informací se útočníci snaží vyloudit údaje o duševním vlastnictví týkajícího se elektromobilů, zejména nadcházejících projektů i4, iX3 a produkční verze konceptu iNext.

Sluší se připomenout, že automobilka BMW a společnost VinFast mají uzavřené designové partnerství. Proč tedy takový útok do „vlastních“ řad? Ve firemních sférách to není nic tak úplně mimořádného. Vietnamci v tomto postupují jako čínské firmy, které se při snaze o špionáž nebojí proklepnout ani své partnery.

Diskuze (6)
11. 12. 2019 14:21
non
Nechápu proč tady někdo píše o politice?
10. 12. 2019 23:34
Autor se pouští na hodně tenký led
Hmm, takže autor článku jen tak od klávesnice obvinil firmu VinFast, že provedla kyberútok na BMW. Autor článku má štěstí, že její vedení tyto webové články s největší pravděpodobností nesleduje, jinak je to na žalobu za ničím nepodložné pomluvy!
Avatar - JirkaV8
10. 12. 2019 17:44
Re: A právě proto,
A proč StB Bureš založil účtenkovku? Aby sosal data o konkurenci. 8-s A proč nám ACZ sází do PC nejen cookies a chce email? :-O Dělají to skoro všichni, nejen Vietmanci. ;-\
Avatar - Hammunasakra
10. 12. 2019 16:26
Re: A právě proto,
Právě proto? Ne že by kopírování kradení i to hackování komunistama vedený Číny nebyl bilionovej problém = ale ty přesuny probíhající i bez Trumpa = prostě z EKONOMICKEJCH DŮVODŮ = tu byly už před Trumpem
10. 12. 2019 16:26
a fakt to tak je?
Ono to vsechno bude mozna malinko jinak, ale to nevadi. Hlavne ze se bude prodavat dal 😁