Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Čínské Chery vstupuje do Evropy s vozy, které spojí jméno Exeed

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (7)
Čínská společnost Chery Automobile Co., Ltd na frankfurtském autosalonu prezentuje svou novou značku Exeed. Ta je určena přímo pro evropský trh a jejím prvním zástupcem je SUV s označením TX.

Společnost Chery Automobile Co., Ltd patří k největším vývozcům automobilů z Číny a prostřednictvím své nové značky Exeed chce vstoupit i do Evropy, kde hodlá nabízet několik modelových řad, které má spojovat vedle původu a značky i skutečnost, že k jejich pohonu poslouží výhradně hybridní, plug-in hybridní nebo čistě elektrické pohonné systémy.

První vlaštovkou nové značky Exeed se má stát SUV s označením TX, jehož základem je zcela nová platforma s interním označením M3X, na jejímž vývoji s čínskou společností, resp. jejím novým vývojovým a designérským centrem se sídlem v Evropě, spolupracovala německá firma Benteler.

James Hope, šéfdesignér značky Exeed, pak uvádí, že model TX je zároveň prvním zástupcem designové filozofie značky pojmenované Life in motion, v níž mají následovat i další modely, které svými liniemi navážou na novinku představenou ve Frankfurtu nad Mohanem.

Exeed TX má být podle materiálů značky nabízen na evropském trhu jako hybrid, plug-in hybrid a elektromobil. První z této trojice zamíří na trh plug-in hybrid, který má využívat zážehový motor o objemu 1,5 l a výkonu 110 kW spolu s elektromotorem o výkonu 85 kW, sedmistupňovou převodovkou a inteligentním pohonem všech kol.

SUV s plug-in hybridním pohonným ústrojím má podle NEDC dosahovat spotřeby paliva 1,8 l benzinu na 100 km, akcelerovat z 0 na 100 km/h za 6,0 s a dosahovat maximální rychlosti 200 km/h. V čistě elektrickém režimu pak má mít při rychlosti do 120 km/h dojezd až 70 km. Dobíjení baterií z domácí sítě má trvat kolem čtyř hodin a 80 % kapacity baterií má být k dispozici po 30 minutách při využití rychlonabíječky.

Značka Exeed při vývoji a výrobě svých vozidel již nyní spolupracuje s řadou renomovaných firem a ve svých materiálech zmiňuje například společnosti BorgWarner, Getrag a Bosch, z nichž poslední jmenovaná stojí i za dodávkami multimediálního systému pro model TX.

Společnost Chery Automobile Co., Ltd je jedním z největších čínských výrobců automobilů. V roce 2016 prodalo přes 700.000 tisíc vozů a 100.000 z nich bylo vyvezeno do světa. Export této automobilky činil v minulém roce téměř 30 % celkového vývozu aut z Číny.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (7)
Avatar - JDM
15. 9. 2017 14:14
Re: Tož
třeba pak budou zadarmo >:D
15. 9. 2017 12:40
Tí Číňania sú divní...
Už majú toľko značiek a mien, že sa v tom pánboh nevyzná, tak pridajú ďalšiu, aby nám zamotali hlavu... A inak pôjde o podbný šrot ako predtým, na fotkách pekné, v reáli už menej a po NCAP šmejd s 0-2 hviezdičkami. Ďakujeme, neprosíme.
Avatar - twistedTSD
14. 9. 2017 23:06
Re: Tož
Nepřivolávej neštěstí.
Avatar - 3_diamanty
14. 9. 2017 22:56
vyzera to moc dobre
keby to malo este aj tie chromovane "kly" po boku masky tak poviem ze spredu vidim outlandera [odkaz] ...
14. 9. 2017 22:21
Re: Tož
Tím, že budeme podporovat čínský plagiáty sice auta zlevní, ale časem na tom budeme ekonomicky tak, že si Evropan auto nebude schopen dovolit...