Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Bentley EXP 12 Speed 6e má definovat luxusní elektromobil (+video)

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)
Britská automobilka Bentley prostřednictvím svého nejnovějšího konceptu naznačuje směr, kterým míří design jejích modelů a zároveň odhaluje budoucnost elektřinou poháněných luxusních vozů.

Bentley EXP 12 Speed 6e Concept na první pohled působí dojmem starého známého, za což vděčíme liniím své karoserie, jimiž tento dvoumístný roadster navazuje na kupé Bentley EXP 10 Speed 6, jehož premiéra se odehrála rovněž v Ženevě, ale již v roce 2015.

Design konceptu i přesto působí svěžím dojmem a směr, jímž se automobilka Bentley vydala v případě jeho pohonného systému odhaluje, kudy se chce v budoucnosti vydat.

Konvenční spalovací motor u tohoto roadsteru nahrazuje blíže nespecifikovaný elektromotor a baterie, které mají umožnit bezproblémový výlet z Londýna do Paříže nebo z Milána do Monaka. Potřebná energie pak má být k dispozici díky rychlému indukčnímu dobíjení.

Méně futuristicky než exteriér a především pohonný systém působí na první pohled dvoumístný interiér s tradiční záplavou kvalitní kůže, dřeva a leštěného kovu.

Bližší pohled ovšem odhalí velký OLED displej na středové konzoli, jehož prostřednictvím lze ovládat navigaci, multimediální systém i klimatizaci. Displej pak nahrazuje i tradiční analogové přístroje.

Pozornost si rozhodně zaslouží i volant s dvojicí tlačítek, jejichž prostřednictvím lze ovládat přísun energie elektromotoru a omezovač rychlosti pro jízdu v městských ulicích.

Bentley EXP 12 Speed 6e údajně nenabízí pohled na nějaký konkrétní model z blízké budoucnosti své značky, ale má jí pomoci zjistit, jak si je představují její zákazníci.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)