Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Bentley vyhlásilo neobvyklou svolávací akci, hledá jediný Flying Spur

Ondřej Mára
Diskuze (2)

Svolávací akce se obvykle vztahují na stovky i tisícovky modelů, v případě Bentley se však může vyhlásit i kvůli jednomu jedinému vozu.

Svolávací akce nejsou ve světě automobilového průmyslu ničím výjimečným. Automobilky sice investují obrovské sumy do vývoje i kontrol svých produktů, chybu ale někdy může udělat každý. Úsměvné je však sledovat, jak vypadá pochybení v případě běžné velkoobjemové automobilky a jak v podobě exkluzivního výrobce, jako je například Bugatti či Bentley.

U normálních automobilek se totiž svolávací akce vyhlašují obvykle pro několik tisíc automobilů, výjimkou však nejsou ani svolávačky pro statisíce vozů. V případě prémiových značek se však svolávačka může týkat klidně jen několika vozů, jak nedávno předvedlo Bugatti a nyní i Bentley.

Podle zprávy amerického úřadu pro silniční bezpečnost NHTSA totiž značka Bentley vyhlásila svolávací akci pro jeden jediný kus modelu Flying Spur z roku 2020. Jako důvod svolávací akce se pak udává riziko špatně svařené nádrže, kterou Bentley dodává externí společnost. Vlastně tak ani nejde o pochybení samotného prémiového výrobce.

Během výrobního procesu u dodavatele palivových nádrží nemusel být proces svařování nádrže proveden podle příslušných specifikací,“ uvádí zdůvodnění svolávací akce. „Z toho důvodu nemůže být zajištěna dlouhodobá odolnost palivové nádrže.

Konkrétně by se mělo jednat o problém s možná nedostatečně svařeným plastovým komponentem palivové nádrže, což je problém, který se nevyplatí podceňovat. Špatný svár by totiž mohl vést k úniku paliva a následně i požáru. Majitel dotčeného vozidla by tak měl být v nejbližší době kontaktován a jeho vůz bude zdarma opraven formou výměny nádrže.

Ondřej Mára
Diskuze (2)

Doporučujeme

Avatar - Barrichello
8. 3. 2021 12:33
Re: Uz ste pozreli
ještě sem nestačil všechny své Continentaly projít a zkontrolovat VINko :-) :-) :-) :-)
Avatar - Beefcake
8. 3. 2021 08:12
Uz ste pozreli
Ci to nie je ten vas ? Ja som v pohode :-[]