Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

BMW X5 xDrive40e: Plug-in hybridní SUV přijde už letos

Michal Fokt
Diskuze (0)
BMW zrealizuje projekt hybridního vozu X5 eDrive Concept, představený vloni v září na frankfurtském autosalonu. Sériová verze s přeplňovaným dvoulitrem se začne prodávat v průběhu letošního roku.

BMW na loňském IAA ukázalo mimo jiné i studii X5 eDrive, což bylo důvěrně známé velké SUV, vybavené plug-in hybridní technikou. Přestože nebylo přesně specifikováno, jaký spalovací motor bude jádrem systému, BMW prozradilo, že jízdu na elektřinu a asistenční funkci bude plnit 70kW elektromotor.

Nyní bylo oznámeno, že k pohonu bude sloužit turbodmychadlem přeplňovaný benzinový čtyřválec. Jeho parametry zatím nebyly upřesněny, celkový výkon soustavy by ale měl být 200 kW, což má vozu v hybridním módu zajistit zrychlení z nuly na 100 km/h za velmi slušných 7 sekund, přičemž má kombinovaná spotřeba paliva činit těžko uvěřitelných 3,8 l na 100 km.

V elektrickém režimu bude maximální rychlost vozu omezena na 120 km/h a vůz ujede na (z elektrické sítě) plně nabité Li-Ion akumulátory až 30 km. BMW tuto verzi bude označovat X5 xDrive40e a přestože zatím není jisté, zda debut proběhne v březnu v Ženevě nebo až v září v Paříži, výroba a prodej by měl podle kuloárních informací tak jako tak začít ještě letos.

Michal Fokt
Diskuze (0)