Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

TEST BMW X6 ActiveHybrid - Modrobílý, nikoliv zelený hybrid

Aleš Jungmann
Diskuze (0)
BMW se nevzdává silných motorů a zprostředkování řidičských zážitků ani u hybridních modelů. Může být osmiválcový full-hybrid z kategorie SUV vůbec úsporný?

Pokud máte starost o naši planetu, koupíte si hybridní automobil. Pokud je ta starost o něco menší, pořídíte si velký a luxusní hybridní automobil. Když se při šetření planety nehodláte vzdát svého velkého SUV, ani silného agregátu pod kapotou, je tu pro vás X6 ActiveHybrid.

Nové hybridní BMW X6 je tzv. „full-hybrid“, což je označení automobilu schopného po určitý čas jet pouze za pomoci elektrické energie a tedy s nulovými emisemi. Nejlépší bude, když si hned na začátku vůz po technické stránce představíme.

Technický koutek aneb tři motory v akci

Základem pohonného ústrojí je dvěma turbodmychadly přeplňovaný vidlicový osmiválec o objemu 4,4 litru, produkující 300 kW mezi 5500 a 6400 min-1 a 600 Nm mezi 1750 a 4500 min-1. Jak je vidět, má tedy stejné parametry jako pod kapotou modelu xDrive50i. Na rozdíl od něho však nemá konvenční startér, alternátor, ani hnací řemen pro pohon kompresoru klimatizace, nebo hydraulického čerpadla posilovače řízení, ale naopak přibyly změny na systému chlazení samotného motoru. Nízkoteplotní okruh, používaný pro chlazení turbodmychadly stlačeného vzduchu, chladí také výkonovou elektroniku. To ale není zdaleka všechno.

suv bmw hybrid testy crossover suv bmw hybrid testy crossover  

Spalovací motor je spojen se sedmistupňovou hybridní převodovkou a se dvěma elektromotory. Dvourežimová aktivní převodovka pracující jako ECVT (electric continuously variable transmission) dostala označení podle dvou rychlostních pásem (pomalého, rozjezdového a rychlého, dálničního), v nichž pracují jednotlivé zdroje pohonu integrované do hybridního hnacího řetězce.

Při rozjezdu pracuje zhruba do rychlosti 60 km/h (v našem případě jsme podle informací z průhledového displeje jeli nejvíce 62 km/h) pouze jeden z elektromotorů. Jakmile se automobil rozjede rychleji, nebo když řidič přišlápne razantněji pedál plynu, zapojí se druhý elektromotor, který nastartuje spalovací motor a dále funguje jako generátor elektrické energie.

Kapacita akumulátorů vystačí při nižších rychlostech nejvýše na 2,5 km čistého cestování. Jízdu na čistě elektrický pohon nelze docílit jinak, než vhodnou prací s pedálem akcelerátoru a hospodařením s kapacitou akumulátorové sady. Tlačítko, které by aktivovalo režim EV, jako v Toyotě Prius, či Lexusu RX, v BMW X6 ActiveHybridu není.

suv bmw hybrid testy crossover suv bmw hybrid testy crossover  

Při jízdě konstantní vyšší rychlostí zajišťuje většinu hnací síly spalovací motor a jeden z elektromotorů pracuje jako generátor, který do vysokonapěťového okruhu dodává elektřinu. Jakmile řidič přestane využívat potenciál hnacího ústrojí a vozidlo jede rychlostí 65 km/h nebo nižší, vypíná se osmiválcový spalovací motor.

Elektromotory, podporující spalovací motor v činnosti v celém jeho otáčkovém pásmu, mají výkon 63 kW a 67 kW, jejich točivý moment vrcholí hodnotou 260 Nm a 280 Nm. Výkon celého hybridního systému činí 357 kW, točivý moment vrcholí hodnotou 780 Nm.

Akumulátorová sada NiMH článků, která je umístěna u zadní nápravy, pod podlahou zavazadlového prostoru, má kapacitu 2,4 kWh. Trakční elektromotory mohou pracovat také v generátorovém režimu, což znamená brzdnou schopnost až 3 m/s2 při současném ukládání energie do akumulátorů.

Nová technika (převodovka, akumulátory) pod kapotou zapříčiňuje o 260 kg vyšší pohotovostní hmotnost, než je tomu v případě xDrive50i (2450 kg vs. 2190 kg).

Dobrá...jenže funguje to?

Ano, funguje, jenže musíme přidat několik výrazných „ale“.

Jak se ukázalo, elektromotor ani s plně nabitými bateriemi nedokáže téměř 2,5 tuny těžký automobil zrychlit z klidu na 50 km/h dostatečně rychle. Co to znamená? V praxi je od vás vyžadována až příliš jemná práce s pedálem akcelerátoru, jinak vidlicový osmiválec naskočí a vy s sebou vláčíte téměř tři metráky techniky zcela zbytečně.

Po rozsvícení zelené na semaforu proto jemně stlačujete plynový pedál, pozorujíc ukazatel využití elektrického pohonu. Ten je velice důležitý, protože překročením maximální možné míry dojde k již zmiňovanému startu spalovacího motoru. Tempo, s jakým BMW o nejvyšším výkonu 357 kW nabírá rychlost, je velmi pozvolné a řidiči za vámi určitě nebudou z vašeho ekologického snažení zrovna nadšeni.

Navíc, kapacita baterie se zdá být poměrně nízká, což znamená rychlé nabití, ale i vybití. Nutno ovšem dodat, že vůz byl v době testu ještě velmi syrový (nájezd pod 1000 km). V zácpě se nám i při plně nabitých bateriích podařilo ujet čistě na elektřinu asi 500 metrů, zbytek už musel odpracovatosmiválec.

suv bmw hybrid testy crossover suv bmw hybrid testy crossover  

Problém ale vidíme jinde. Kamenem úrazu je skutečnost, že hybridní soustrojí je schopno výrazně šetřit palivo pouze do rychlosti 65 km/h, nad touto hranicí se vám do ruky dostává vlastně výrazně těžší xDrive50i, protože elektromotor zde pomáhá jen částečně.

Ani při jízdě z kopce, kdy sundáte při rychlosti 70 km/h nohu z plynu, se spalovací agregát nevypne a vy stále jen dobíjíte baterie. Jenže proč? Takto byste mohli snižovat spotřebu i mimo město, místo toho si pouze spoříte energii „na lepší časy“ a dojedete do cíle s plnými bateriemi.

Pokud je X6 ActiveHybrid opravdový full-hybrid, pak by měl být Lexus RX 450h nazýván (akrobatickou terminologií řečeno) double full-hybridem. Na rozdíl on německého vozu totiž dokáže nejen vypnout motor, ale i pomocí elektrické energie udržovat dané tempo, a to až do rychlostí blížících se 100 km/h. To Mnichovan bohužel neumí.

suv bmw hybrid testy crossover suv bmw hybrid testy crossover  

Co naopak umí velkolepě je bez zbytečného průtahu vystřelit vpřed. Ohromný točivý moment si s pětadvaceti metráky hravě poradí, a tak je předjíždění dílem okamžiku, navíc za líbivého zvukového doprovodu špičkového osmiválce. Ten je jinak od posádky pečlivě oddělen mnoha tlumicími materiály, takže se k vašim uším procítěný baryton dostane pouze jednou za čas. O co posádka bohužel nebude ochuzena, jsou krátké nerovnosti, které podvozek není schopen na dvacetipalcových kolech s pneumatikami typu runflat dostatečně dobře (i ve srovnání s pouze benzinovou verzí) odfiltrovat.

Spotřeba

Výše spotřeby je v porovnání s xDrive50i překvapivá – nejen, že hybrid dokázal být ekonomičtější ve městě, kde to od něj každý čekal, on má lepší spotřebu i na dálnici. Při reálné rychlosti 100 km/h jsme si při 2000 min-1 zapsali spotřebu 9,5 litru Naturalu na 100 kilometrů, což vůbec není špatné. Výrazně menší rozdíl jsme zaznamenali při 130 km/h (2600 min-1), kde spotřeba poskočila až na 13,2 litru. Pro srovnání, naší redakcí naměřené spotřeby benzinové verze byly 11,5 a 14,5 litrů na 100 kilometrů.

Ve městě se celková výše spotřeby samozřejmě odvíjí od vaší ochoty „hrát si“ s plynovým pedálem ve snaze nechat osmiválec co nejdéle mimo hru. Jde tak jezdit za deset, ale klidně i za dvanáct litrů.

Závěr

BMW ActiveHybrid X6 je nejen nejsilnějším hybridním SUV, ale i nejsilnějším full-hybridem na trhu. Co se jízdních výkonů týče, nikterak nezaostává za modelem xDrive50i, ba dokonce jej při pružném zrychlení v režimu eBOOST (v tu chvíli je spalovací motor podporován plnou silou elektropohonu) nejspíše překoná. Dobrou zprávou tudíž je, že si můžete užívat výborný vidlicový osmiválec pod kapotou a přitom držet spotřebu v přijatelných mezích. V zatáčkách o sobě kila navíc samozřejmě dávají vědět.

Líbila by se nám možnost vypnutí osmiválce i při vyšších rychlostech, či schopnost svižnějšího rozjezdu na čistě elektrický pohon.

Základní cena modelu 2.693.600,- Kč je sice o více než 600 tisíc Kč vyšší, než je tomu u benzinové verze xDrive50i, je v ní ovšem zahrnuta výbava navíc za víc než půlmilion korun.

První cena vozu 1.591.200,- Kč (X6 xDrive30d, 180 kW)
První cena vozu s testovanou motorizací 2.693.600,- Kč (X6 ActiveHybrid, 357 kW)
Základní cena testovaného vozu 2.693.600,- Kč (X6 ActiveHybrid, 357 kW)
Cena testovaného vozu vč. příplatků 2.738.684,- Kč (X6 ActiveHybrid, 357 kW)

Plusy

  • Pohodlná sedadla na všech místech
  • Rychlá automatická převodovka
  • Špičková jízdní dynamika
  • Nižší spotřeba paliva než u konvenčního osmiválce

Mínusy

  • Méně místa nad hlavou na zadních sedadlech
  • Při klidné jízdě vyšší rychlostí nedochází k vypnutí motoru
  • Pocit stísněnosti interiéru
  • Omezení zavazadlového prostoru svažující se zádí
Aleš Jungmann
Diskuze (0)
BMW X6 ActiveHybrid
Cena základní sestavy 2 693 600 Kč
Výbava základní sestavy Airbagy řidiče a spolujezdce, boční airbagy, přední a zadní hlavové airbagy, systém kontroly stability DSC, dynamická kontrola trakce DTC, ABS včetně kontroly brzd při zatáčení CBC, indikátor poklesu tlaku v Runflat pneumatikách, parkovací brzda s funkcí Automatic hold, posilovač řízení s proměnným převodem řízení, šestistupňová automatická převodovka, stálý pohon všech kol xDrive, chromované koncovky výfuku, zadní i přední parkovací asistent PDC včetně vizuální signalizace vzdálenosti, dešťový senzor + automatická aktivace světlometů při snížené viditelnosti, bi-xenonové světlomety, mlhové světlomety, sportovní tříramenný kožený volant s pákami řazení, výškově a podélně elektricky nastavitelný volant, 4zónová automatická klimatizace, elektricky ovládaná přední a zadní okna, elektricky vyhřívaná a ovládaná vnější zpětná zrcátka, rádio BMW Hi-fi Proffesional s podporou MP3 a měničem na 6 DVD, palubní počítač, 6,5palcový barevný kontrolní displej, metalický lak, 20“ kola Steamline, kůže Nevada Beige, pneumaticky odpružená zadní náprava s nivelací, kontrola tlaku v pneu, bezpečnostní šrouby kol, komfortní přístupový systém, zavírání dveří Soft close, kamera Top View, el. ovládané střešní okno, velurové koberečky, lékárnička, vnitřní a vnější zrcátka s aut. tlumením odrazivosti, komfortní sedadla vpředu plně nastavitelná, vyhřívání sedadel pro řidiče i spolujezdce, vyhřívání zadních sedadel, el. ovládní dveří zavazadlového prostoru, el. stavitelná bederní opěrka řidiče i spolujezdce, hliníkové obložení interiéru, HUD, navigační systém Professional, světelný paket, USB-Audio interface, Bluetooth Kč
Cena testované sestavy 2 738 684 Kč
Výbava testované sestavy stříbrné střešní ližiny (10.218,- Kč), adaptivní světlomety (12 584,- Kč), hliníkové nást. Prahy (8.658,- Kč), čalounění stropu antracitové (9.958,- Kč), adaptivní systém upevnění zavazadel (3.666,- Kč) Kč
Motor
Typ motoru: přeplňovaný zážehový
Válce / ventily: 8 / 4
Zdvihový objem (ccm): 4395
Nejvyšší výkon (kW / ot/min): 357 / 0
Nejvyšší toč. moment (Nm / ot/min): 780 / 0
Provozní vlastnosti
Maximální rychlost (km/h): 236
Zrychlení 0 - 100 km/h (s): 5.6
Spotřeba město/mimo/kombi (l/100 km): 10.8 / 9.4 / 9.9
Rozměry a hmotnosti
Zavaz. prostor - sedadla/sklopena (l): 470 / 1450
Objem nádrže (l): 85
Pohotovostní hm. / nosnost (kg): 2450 / 575
Rozměr pneu: 275/40 R20
BMW X6 ActiveHybrid
Rozměry dle nákresu - vnější rozměry
a) délka (mm): 4877
b) šířka (mm): 1983
c) výška (mm): 1706
d) rozvor (mm): 2933
e) rozchod vpředu (mm): 1644
f) rozchod vzadu (mm): 1706
Rozměry dle nákresu - vnitřní rozměry
g) podélný prostor vpředu min/max (mm): 1020 / 1210
h) podélný prostor vzadu min/max (mm): 620 / 1110
i) výška nad sedadlem - vpředu (mm): 1000
j) výška nad sedadlem - vzadu (mm): 870
k) šířka vpředu (mm): 1580
l) šířka vzadu (mm): 1535
délka sedáku vpředu (mm): 500
délka sedáku vzadu (mm): 510
výška opěradla vpředu (mm): 690
výška opěradla vzadu (mm): 710
místo vzadu pod předním sedadlem: Ano