Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Bowler připravuje nové super-SUV

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (4)
Britská společnost Bowler Off-Road LTD vyrábí vozy pro soutěže typu rallye Dakar. Nyní se chystá na vývoj špičkového terénního vozu pro běžný provoz.

Společnost Bowler Off-Road LTD je specialistou na stavbu závodních vozů pro náročné soutěže. V současnosti má tato firma ve své nabídce závodní model Nemesis a od něj odvozený EXR, který může i do běžného provozu.

Tyto modely především díky designu předních i zadních partií a použitým světlometům připomínají současný Range Rover. Základem obou současných modelů je prostorový trubkový rám. K němu jsou přimontovány všechny ostatní komponenty včetně plastové karoserie.

K pohonu může sloužit atmosférický osmiválec z Range Roveru o objemu 4,4 litru nebo přeplňovaný agregát se stejným počtem válců od stejného výrobce, ale s objemem 4,2 litru. Prostřednictvím šestistupňové manuální převodovky jsou poháněna všechna čtyři kola.

V současnosti se u Bowler Off-Road LTD pracuje na vývoji nového závodního vozu a následovat má i verze schválená pro běžný provoz. Tyto informace uvedl v rozhovoru pro britský magazín Autocar současný výkonný ředitel společnosti Steve Haywood. Ten k Bowleru přišel z automobilky Land Rover, kde byl hlavním inženýrem týmu vyvíjejícího Range Rover.

Čtvrtá generace vozů společnosti Bowler Off-Road LTD má být poháněna vidlicovým osmiválcem o objemu 4,0 litru. Na vývoji tohoto motoru se již pracuje a tato nová pohonná jednotka má splňovat předpisy FIA.

V případě nové generace svých vozů nehodlá Bowler nic uspěchat, jeho cílem je nabídnout svým zákazníkům špičkový off-road. Model schválený pro běžný provoz má být odvozen od závodního modelu. Svým budoucím majitelům má nabídnout výkony závodního speciálů ve spojení s luxusně vybaveným interiérem.

Steve Haywood předpokládá, že i díky popularitě závodních speciálů je na trhu prostor pro 150 až 200 silničních vozů Bowler ročně. Cena se má pohybovat okolo 150.000 britských liber (zhruba 4,2 milionu Kč).

Společnost Bowler Off-Road LTD v současnosti vlastní CPP (Coventry Prototype Panels). Tato karosárna je od letošního roku mimo jiné majitelem i značky Spyker a spolupracuje s italskou karosárnou Zagato.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (4)
Avatar - Armin Tamzarian
2. 8. 2011 20:42
Re: TGS17E06
Já se v tom bohužel vůbec nevyznám, jediné co jsem poznal je že to má předek z Defendera, jestli je to nový nebo starý model, to nevím :-) .
Hezkej film to byl. Držím té partě palce, jsou to frajeři, a měli bychom si z nich vzít příklad a vzpomenout si na ně vždycky když se budem vymlouvat že něco nejde :yes:
Avatar - element5
2. 8. 2011 13:45
Re: TGS17E06
Nejednalo se náhodou o starý Wildcat? [odkaz]
Avatar - Armin Tamzarian
2. 8. 2011 12:15
TGS17E06
V posledním Top Gearu byla vidět zajímavá úprava, z původního Defenderu, odhaduji :-)
2. 8. 2011 09:04
Sportovní SUV
Asi možná jediné SUV na světě které si zaslouží přívlastek sportovní...navíc to vypadá fakt hustě:-) :yes: