Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Březnové otevření Blanky se nejspíš nestihne, vyplývá to z posudku znalce

Jan Mička
Diskuze (48)
Tunelem Blanka se s největší pravděpodobností jen tak neprojedeme. Výměna zaplavených kabelů totiž nebude tak jednoduchá, jak se předpokládalo.

Podle nedávných informací, které uvedla primátorka Prahy Adriana Krnáčová, by mělo dojít k otevření tunelového komplexu Blanka již během března. Hovořilo se sice o nutné výměně kabelů, které byly poničeny o předloňských povodních, plánované datum však ohroženo být nemělo, byť stavební společnost Metrostav počítala spíše s dubnem.

Nyní to vypadá, že se tunelem jen tak neprojedeme. Podle informací ČTK si totiž město nechalo soudním znalcem vypracovat posudek, jehož výsledek s březnovým otevřením nekoresponduje. Již na začátku února jsme uvedli, že bylo poškozeno více než 70 % kabelů a u řady dalších byla rapidně snížena izolační schopnost. Možné odložení termínu otevření stavby navíc serveru iDnes.cz potvrdil i náměstek Adriany Krnáčové Petr Dolínek. Podle něj ke zprovoznění tunelu nedojde, dokud si město nebude stoprocentně jisté jeho bezpečností. Jak dlouho ale budeme čekat, si však netroufnul odhadnout.

Odklad termínu otevření tunelu Blanka má na svědomí nejen problém se zaplavenými kabely, ale také spor Prahy a stavební společnosti Metrostav. Podle plánů z roku 2006 se v něm přitom mělo již v roce 2011.

Nepřispěla ani další pře, tentokrát mezi Prahou a Inženýringem dopravních staveb (IDS). Společnost za své služby požadovala 150 milionů korun (později se však výše ještě zdvojnásobila) a soud tento nárok uznal. Nyní už záleží na obou stranách, na jaké výši se dohodnou. Pokud tak neučiní, určí výši platby soud.

Jan Mička
Diskuze (48)
Avatar - praděda7
25. 2. 2015 13:16
Re: Blanka nebo vnější obchvat?
Stěhování do Prahy není rozumný argument a ty to víš. Přirozeným centrem pro Moravu, jakož i sídlo zemské vlády, vždy bylo Brno. Že bylo v průběhu let ožebračováno Prahou tak, že tam není ani pořádné letiště je věc druhá. Sídlo US bylo Prahou do Brna přesunuto do budovy bývalého Moravského zemského sněmu záměrně, aby už nic Moravanům zemskou vládu nepřipomínalo. Je mě záhadou, proč se Prahy zastáváš, když jižní Čechy jsou Prahou zrovna tak odrbávané jako Morava a Slezsko. Řešení je v zemském zřízení. 3 země - Čechy, Morava a Slezsko, SM Praha. :-!
Avatar - praděda7
25. 2. 2015 13:01
Re: Blanka nebo vnější obchvat?
Systém, který je Prahou nastavený tak, že je pro firmu výhodnější platit daně v Praze... ;-\
24. 2. 2015 23:58
Re: Blanka nebo vnější obchvat?
Máš úplnou pravdu. O všem se rozhoduje v Praze.
Ale ty lidi, co o tom rozhodují, nejsou rodilí pražáci, jsou to prakticky všichni přivandrovalci, většinou původem z Asie (od Jihlavy dál). Tak proč se všichni do té zlé a nespravedlivé Prahy tedy tak cpou? Jsou jich plné papundeklové domky na polích okolo Prahy.

Píšeš: "Pragocentrismus ničí zbytek republiky", tak tu zlou Prahu vyhoď do povětří a minimálně 3/4 republiky nebude mít co žrát.
Avatar - Ozzman
24. 2. 2015 22:13
Re: Blanka nebo vnější obchvat?
Přesně tak, o tohle umělé posilování měst nižšího řádu se snažili hlavně komunisti, podívejme se, jak ta města dopadla, vycucaná průmyslem, nejchudší části ČR....
Avatar - Ozzman
24. 2. 2015 22:09
Re: Drzost
Ty si fakt...... Proč bych se měl stěhovat někam do centra Prahy do bytu, když mohu bydlet na okraji města v klidu v rodinném domě? Navíc mi to vyhovuje, protože Prahu mam v doshu pár minut (nákupy), pár desítek (práce) a pár minut do přírody a do lesa...