Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Bugatti prodalo koncept Vision Gran Turismo. Koupil ho saúdský princ, i s chironem

David Bureš
Diskuze (10)
Peníze zmůžou všechno. Když výrobce z Molsheimu dostal lukrativní nabídku na koncept Vision Gran Turismo, neváhal a tento unikát prodal.

Koncepty jsou unikáty za miliony korun, které obvykle prezentují budoucnost té dané značky. Výrobci si je většinou ponechávají ve svém majetku, protože mohou i po premiéře sloužit k jejich prezentaci, navíc bývají vděčnými exponáty značkových muzeí. Někdy se ale automobilky rozhodnou takový unikát výhodně prodat. Jako třeba Bugatti...

Výrobce z Molsheimu totiž prodal loni postavený koncept Vision Gran Turismo. Automobil koupil saúdský princ Badr bin Saud, který se svým vozem pochlubil na svém účtu na Instagramu. A aby těch novinek nebylo málo, princ rovněž zakoupil Bugatti Chiron, tedy automobil, jehož vzhled koncept Vision Gran Turismo naznačil. I v tomto případě se jedná o unikát, zakoupený chiron je přesně ten exemplář, který byl letos vystavován na ženevském autosalonu. Zajímavostí v obou případech je pak fakt, že oba vozy už jsou přihlášené na značkách.

A z jakého důvodu se automobilka rozhodla oba unikáty s velice zajímavou historickou hodnotou prodat? Bugatti jednoduše tvrdí, že saúdský princ, který je velký milovník značky, předložil neodolatelnou nabídku. Bohatý princ jistě nebude mít s finančními prostředky potíže, stejně by nás ale zajímalo, na kolik ho tyto bugatky, jež se mají stát klenoty v jeho automobilové sbírce, vyšly. Už „základní“ Bugatti je totiž všechno, jen ne levné, základní cena chironu totiž činí 2,4 milionu eur, což je v přepočtu závratných 65 milionů korun.

Bugatti Vision Gran Turismo bylo světu představeno loni na podzim. Jak z názvu vyplývá, koncept byl primárně určen pro populární hru Gran Turismo 6, kde s ním hráči mohou ve virtuálním prostředí závodit. Frank Heyl, vedoucí designu exteriéru pro vývoj výroby Bugatti, ale už na premiéře prozradil, že cílem bylo vytvořit co nejrealističtější projekt a do virtuálního světa hry pro PlayStation přenést skutečný vůz značky Bugatti. Již tehdy tak vyšlo najevo, že koncept prezentuje design nástupce veyronu, což se po představení chironu potvrdilo. Když si totiž odmyslíme všechny ty otvory a spoilery, rázem se z Visionu Gran Turismo stává Chiron.

David Bureš
Diskuze (10)
2. 8. 2016 22:14
Slaby koncept
V clanku je uz spomenute ze mal byt koncept predzvastou Chironu ale da sa to robit aj lepsie. V podstate sa jedna o Chiron od nejakeho uleteneho tunera.
2. 8. 2016 17:49
Re: dyt je to super
Přesně tak ... jeden z největších modifikátorů ceny aut je jedinečnost. V kombinaci s top technikou té doby, to jistě na ceně už nikdy neklesne. Naopak, za cca.50 let bude pravděpodobně mít hodnotu jako nějaký menší karibský stát.
2. 8. 2016 16:38
Re: dyt je to super
Taky bych rekl :yes:
Avatar - CHerokee
2. 8. 2016 16:13
Re: dyt je to super
Myslím si, že funkční koncept od Bugatti bude mít možná větší cenu než Chiron do budoucna.
2. 8. 2016 15:49
Re: dyt je to super
Na mizině? Ropní šejci mohou být jacíkoliv, ale nejsou hloupí. Jejich investice mimo arabský svět jsou čím dál tím silnější.