Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Buick má 110 let, poslední roky ale přežívá jen díky Číně

David Bureš
Diskuze (2)
Buick je nejstarší stále fungující americká automobilka. V posledních letech se jí však více než v USA daří v Číně.

Americká automobilka Buick v letošním roce slaví 110 let, založena byla 19. května 1903. Výrobce při příležitosti tohoto jubilea připomíná některé perličky ze své historie.

Buick patří mezi nejstarší automobilky světa, její historie se datuje až do roku 1899, kdy vznikl výrobce spalovacích motorů a vozidel Buick Auto-Vim and Power Company, který v Detroitu založil David Dunbar Buick. Historie automobilky nazvané Buick Motor Company se začala psát o čtyři roky později.

Prvním vozem Buicku byl Model B. Během prvního roku výroby vzniklo jen 37 vozů, přičemž ani jeden z nich se nedochoval do dnešních dní.

Ještě v roce 1903 převzal Buick James H. Whiting, který jej přesídlil do města Flint v Michiganu. O něco později se už z Buicku stal největší výrobce aut v USA. I to Durantovi umožnilo v září 1908 založit koncern General Motors, který vznikl sloučením Buicku a dnes již zaniklé značky Oldsmobile.

Buick se měl zaměřit na výrobu prémiových aut, v hierarchii koncernu byl výše jen luxusní Cadillac. Tuto pozici si značka více méně drží dodnes.

V roce 1936 byl postaven Buick Century, který jako první model značky zvládl jet rychlostí 100 mil v hodně (160 km/h). Nejrychlejším sériovým modelem značky je dnes sedan střední třídy Buick Regal GS, který během zkoušky na nevadské dálnici jel rychlostí 261 km/h.

Rok 1938 byl ve znamení vzniku prototypu Y-Job. Ten je dnes označován za vůbec první koncept v historii automobilového průmyslu. Autorem elegantních křivek byl Harley J. Earl. Y-Job disponoval na svoji dobu mnoha moderními prvky – výklopnými světly nebo elektrickým stahováním oken.

Zatímco nejkratším Buickem v jeho historii byl Model B, tím nejdelším byl Buick Electra 225 z roku 1975, jehož délka činí 5.928 milimetrů.

Ze sedmdesátých let pochází také největší motor v dějinách značky, který se objevil i pod kapotou modelu Electra. Největší vidlicový osmiválec měl objem 7,5 litru. Ten dával nejvyšší výkon 270 kW, jeho síla ale byla postupně kvůli nově zaváděným normám omezována.

Automobilka Buick prodala do konce loňského roku více než 43 milionů vozidel. V současnosti značka nabízí své vozy v Americe, Číně a Izraeli. Největším trhem pro Buick je dnes Čína, kde loni prodala 700.007 aut. Naopak na domácím americkém trhu si Buick v loňském roce koupilo 180.408 zákazníků, tedy skoro čtyřikrát méně než v nejlidnatější zemi světa.

David Bureš
Diskuze (2)
Avatar - 3_diamanty
19. 4. 2013 14:56
boze ochranuj cinu
kde by dnesne auta bez ciny boli.... ;-) .. v * :yes:
Avatar - Barrichello
19. 4. 2013 11:53
V Číně má Buick úspěch
ale ale ty prodeje v USA nejsou tak tragické, třeba ve srovnání s luxusnějším Cadillacem.