Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Changan X70A: Čínská kopie je dalším důvodem, proč Land Rover nechce ukazovat koncepty

Stanislav Kolman
Diskuze (3)
Chtěli byste Discovery 4, ale stálo by vás to veškeré životní úspory? Řešením může být čínská kopie s podstatně nižší cenovkou.

Šéfdesignér Land Roveru Gerry McGovern se před časem nechal slyšet, že značka chce tvrdě bojovat s čínskými kopiemi jejich produktů. Kvůli tomu nebude zveřejňovat studie budoucích modelů, jak je tomu zvykem u jiných automobilek. Jak McGovern připomíná, čínské Landwind X7 se až nápadně podobá modelu Evoque a Číňané jej vytvořili právě na základě uveřejněného konceptu.

Uběhlo jen pár dní a zástupci Land Roveru mají další vrásky na čele. Na čínském trhu se totiž objevil model Changan X70A a hádejte co? Vypadá jako Land Rover Discovery 4! Podobnost je patrné zejména z bočního pohledu.

Počínaje dnešním dnem je čínská kopie k vidění na autosalonu v Guangzhou, kde nechybí ani zmiňovaný Landwind X7. Zatímco zvenčí od sebe originál s „padělkem“ takřka nerozeznáte, po shlédnutí technických specifikací budete mít jasno.

Zatímco Discovery 4 má v sobě off-roadové geny, X70A disponuje pouze pohonem předních kol a pohání jej zážehová patnáctistovka s výkonem 96 koňských sil a točivým momentem 140 Nm. Pohonné ústrojí se páruje s pětistupňovou manuální převodovkou.

Rozměrově je čínský výrobek ve srovnání s Discovery menší co do délky (4620 mm) i rozvoru (2750 mm). Originál disponuje délkou 4848, na níž tvůrci pracovali s luxusním rozvorem 2885 mm.

Zaujmout tak auto může leda cenovkou, která je podstatně nižší. Nejnovější produkt Changanu totiž startuje částce 80.000 jüanů, což je přepočtu necelých 262 tisíc korun. Na čínský trh dorazí vůz počátkem příštího roku.

Stanislav Kolman
Diskuze (3)
20. 11. 2017 11:36
Fake News?
Vidět v tomto z jakéhokoli pohledu Discovery, to chce fakt bujnou fantazii...
20. 11. 2017 06:34
Re: Okrem tvaru
Presne, zase vytvárajú senzaciu
Avatar - wakantanka
19. 11. 2017 19:35
Okrem tvaru
posledneho bocneho okna, co to ma spolocne s Discovery?