Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Chevrolet Camaro následuje Mustang, šestá generace dostane čtyřválec

David Bureš
Diskuze (0)
Pod kapotou nové generace Camara se vedle osmiválce a šestiválce objeví také čtyřválec. Auto dorazí na trh v příštím roce.

Americké pony cary si spojujeme s osmiválci nebo šestiválci, pokračující éra zpřísňujících se emisních norem ale znamená, že i tyto vozy musí použít menší jednotky. Po šesté generaci Fordu Mustang se dočká čtyřválcového motoru také jeho konkurent, Chevrolet Camaro.

Zprávu o nabídnutí čtyřválce v novém Camaru zveřejnil magazín Automobile. Podle jeho informací americký ponycar použije přeplňovaný dvoulitr o výkonu 203 kW a točivém momentu 353 N.m, který je známý z Cadillacu ATS.

Camaro používalo čtyřválec již v minulosti. Třetí generace byla do poloviny osmdesátých let dostupná s 2,5litrovým motorem. Nabídka Mustangu v sedmdesátých a osmdesátých letech zase zahrnovala 2,3litrový čtyřválec.

Šestá generace Camara si ponechá také větší motory, však nový Mustang bude vedle čtyřválce také nabízen se šestiválcem a osmiválcem. Nové Camaro má být podle Automobile dostupné i s 3,6litrovým šestiválcem a osmiválcem zatím neznámého objemu. Dnešní generace je dodávána s 6.2 V8 (verze SS a ZL1) a sedmilitrovou V8 (Z/28).

Motory budou podle dřívějších zpráv spolupracovat se sedmistupňovým manuálem známým z Corvette Stingray. Alternativou má být moderní sedmistupňová dvouspojková převodovka.

Novinka použije platformu Alpha z dílny koncernu General Motors, a to její delší verzi z Cadillacu CTS. To by znamenalo rozvor dlouhý 2.911 mm. Vůz podle informací Automobile zůstane takřka stejně dlouhý jako nynější provedení. Díky tomu má zbýt pod Camarem dostatečný prostor pro menší sporťák, o kterém se spekuluje. Chevrolet naznačil dvě možnosti podoby takového auta – pomocí konceptů Tru 140S a Code 130R.

Podoba nového Camara je zatím velkou neznámou, pony car od Chevroletu se každopádně inspiruje některým z předchůdců. Zatímco zpráva Automobile mluví o návaznosti na druhou generaci s výraznou čtvercovou maskou chladiče, dřívější zprávy hovoří o tom, že nové Camaro naváže na úplně první generaci tohoto vozu. To by znamenalo jen evoluci proti aktuálnímu provedení.

David Bureš
Diskuze (0)