Cinquecento: Italská legenda, která nikdy nevyjde z módy

Prezentace klienta
Skutečnou legendu poznáte tak, že její sláva přežívá napříč módními vlnami a pomíjivými trendy. Pokud jde o auta, pár modelů, které si vydobyly kultovní postavení, existuje. A některé z nich dokonce dostaly moderní „kabátek“.

Patří mezi ně nestárnoucí Beetle od Volkswagenu nebo Fiat 500. Hledáte-li kompaktní stylové vozítko, s těmito legendami ovládnete silnice.

Cinquecento nebo taky pětistovka – tak začal Fiat značit svoji legendu před více než šesti dekádami. Zatímco silnice poválečného Německa brázdil Volkswagen Brouk a Francii dominoval Citroën 2CV, známý spíše jako „kachna“, Itálie se vydala cestou Fiatu 500.

To, že se Fiat trefil do vkusu motoristů, dokazuje fakt, že je geniálně jednoduchý model stále populární. Jednoduchost a spolehlivost je synonymem pětistovky i dnes. Pro kupce ojetiny argument číslo jedna.

Jak mezi „fiátky“ z druhé ruky najít skutečného šampiona? Stačí se řídit našimi doporučeními:

a) Dejte přednost benzinovému atmosférickému motoru, který i v základní verzi 1.2 8V pro pohon ani ne tunu těžkého supermini stačí a prakticky na něm není nic, co by se mohlo draze pokazit,

b) vyhledávejte vozy s rokem výroby 2010 a mladší, protože mají lepší podvozky identické s Fordem Ka, po roce 2013 pak i citelně pohodlnější pérování,

c) preferujte česká auta s doloženým servisem, a ne zbědované italské kusy, co kdesi v Neapoli rozvážely pizzu 50 000 km na jeden olej.

Klasika, která vás nezruinuje

Ke cti Fiatu 500 slouží i fakt, že se stále vyrábí a klient ojetiny za dva průměrné české platy vlastně jezdí v aktuálním modelu. Šedesát tisíc je však dno, za tohle koupíte desetiletou pětistovku s výhledem trvalých návštěv servisů.

Na perspektivní kus si připravte jednou tolik. Díky nekomplikovanému základu se netřeba bát vysokých investicí, a pokud někde něco klepe a hlučí, tak to budou silentbloky nebo tyčky stabilizátorů za pár tisíc.

Pokračování článku o dostupné italské stylovce tady.

Prezentace klienta
Autorizovaný prodej Servis osobních aut Autobazary Pneuservisy Náhradní díly