Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Čínský koncern Geely, majitel Volvo Cars, má nyní podíl i ve společnosti AB Volvo

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)
Geely neustále rozšiřuje portfolio společností, které má pod svou kontrolou. Nejnovějším přírůstek se stala společnost AB Volvo, která je předním švédským výrobcem nákladních vozidel, autobusů, stavebních strojů a průmyslových i lodních motorů.

Čínský koncern Zhejiang Geely Holding Group podle svých oficiálních tiskových materiálů, dosáhl dohody se společností Cevian Capital a získal od ní její podíl 8,2 procenta v koncernu AB Volvo.

Geely Holding zaplatí Cevian Capital zhruba 3,3 miliardy amerických dolarů za 8,2 procenta kapitálu a za 15,6 procenta hlasovacích práv. Podle podmínek smlouvy se Geely Holding zavázal ke koupi 88,17 milionu akcií Cevian Capital a 78,77 milionů akcií B v koncernu AB Volvo.

Po dokončení kontraktu a po nezbytných regulačních schváleních se společnost Geely Holding stane největším držitelem základního kapitálu koncernu AB Volvo.

Ohledně blízké budoucnosti švédského koncernu prozatím oficiální zdroje mlčí a podle neoficiálních informací je nyní sice předčasné pomýšlet na opětovné začlenění výrobce osobních automobilů Volvo zpět do AB Volvo, od nějž byl oddělen v roce 1999 při prodeji automobilce Ford Motor Company.

Nicméně je údajně již nyní zvažování propojení v oblasti marketingu a rovněž vývoji autonomních systémů řízení či alternativních pohonných systémů v čele s elektromotory.

Čínský koncern Zhejiang Geely Holding Group neustále rozšiřuje sféru svého vlivu a koncern AB Volvo se řadí vedle jeho vlastní divize Geely Auto, automobilky Volvo Cars, kterou získal v roce 2010 či výrobce londýnských taxi London Electric Vehicle Company (LEVC) a rovněž v loňském roce získaných značek Lotus a Proton.

K zajímavým přírůstkům v porfoliu čínského koncernu pak patří v listopadu loňského roku získaná společnost Terrafugia Inc, která se od svého založení v roce 2006 věnuje vývoji a výrobě létajících automobilů.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)