Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Daihatsu: Modely Copen a Materia končí

Aleš Dragoun
Diskuze (8)
Modely japonského Daihatsu Copen a Materia se s největší pravděpodobností přestanou vyrábět ještě letos.

Maličký roadster Copen, který se vyrábí od roku 2002, zmizí z výrobních linek ještě tento měsíc. Produkce mikrovanu Materia s délkou 3,8 m běží pouhé čtyři roky a bude ukončena nejspíše v září. U našich západních sousedů se bude nabízet až do poloviny roku 2011, neboť prodejci budou mít ještě skladové zásoby.

Němci o ně ale nemají příliš velký zájem, loni jim nepomohlo ani šrotovné. Materia si za dvanáct měsíců našla jen 799 zákazníků, Copen dokonce pouhých 129. Na podzim příštího roku by měla v našich končinách nepříliš známá japonská automobilka představit úplně nový model segmentu B, oficiálně to však dosud nepotvrdila.

V České republice existuje několik prodejců, jedním z nich je liberecká společnost V.J.Cars. Ta v současnosti nabízí model Materia 1,3 l/67 kW za necelých 414.000,- Kč. V ceníku je i verze s pohonem obou náprav a motorem 1,5 l/76 kW za něco málo přes 480 tisíc korun.

Roadster Copen vybavený zážehovou třináctistovkou se 64 kW stojí minimálně 510.000,- Kč, k mání jsou už jen skladové a předváděcí vozy, případně i ojetiny.

Zájemci si mohou pořídit také aktuální generace řad Cuore, Sirion a terénního Teriosu. Sdružení dovozců automobilů u nás ovšem letos eviduje jedinou novou registraci osobního vozu této značky.

Doporučujeme
Japonský automobilový trh: Minulost, současnost a budoucnost
Marko: Daihatsu - Playmobile z Japonska

Aleš Dragoun
Diskuze (8)
20. 7. 2010 17:02
Re: Zlyhanie..zákazníkov
Jo a padlo tu Mini, nesrovnávat prosím kabriolet s roadstery....
20. 7. 2010 17:01
Re: Zlyhanie..zákazníkov
Opel Tigra se vyráběl od roku 2004 ve druhé generaci jako kupé kabriolet, takže žádná antika. Jeho produkce už ale skončila loni. Navíc, stejně jako Micra C+C a Colt CZC se jednalo o auto postavené na podvozku malého vozu. Ani tito Japonci už se nevyrábějí. StreetKa rovněž nikoli, to byla jediná alternativa ke Copenu s plátěnou střechou. Wind má odnímatelnou targu, takže opět není s Copenem zcela srovnatelný.
Avatar - gld
20. 7. 2010 15:10
Re: Zlyhanie..zákazníkov
Opel tigra? Trochu antický hardvér..

Mne sa copen páči, dizajn je subjektívna vec ale retro fičí, tak prečo nie.

Streetku ako príklad beriem ale to je tiež auto na (za?) konci životnosti, wind (a všetky ostatné "príliš malé coupé-cabriolety) je moc bachratý na zadok, podobne ako micra cc...mini cooper je proti copenu veľký hatchback s odseknutou strechou

:no:
Avatar - Glaukos
20. 7. 2010 10:54
Re: Zlyhanie..zákazníkov
přijde mi, že si v něm nikdy nejel, jinak bys tohle nemohl napsat. Jinak Tigra se už taky asi neprodává
Avatar - Glaukos
20. 7. 2010 10:49
Re: Zlyhanie..zákazníkov
Já doufá, že Toyota doveze do Evropy bB, což je "značková verze" Daihatsu Materia, protože tohohle autíčka je vážná škoda