Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Diskuse: čínská auta ano či ne

Libor Zezulka
Diskuze (167)
Velké automobilky tvrdí: Čínský zákazník, dobrý zákazník. Dosud neznámé čínské značky se na oplátku vydaly se svými modely do světa. Otázkou je, kdo na expanzi vydělá víc.

Velké automobilky tvrdí: Čínský zákazník, dobrý zákazník. Dosud neznámé čínské značky se na oplátku vydaly se svými modely do světa. Otázkou je, kdo na expanzi vydělá víc. Evropští či američtí výrobci už nějaký pátek své automobily za pomoci levných čínských rukou montují a nyní chtějí vydělat na tom, že stejný postup mnoha dalších firem z různých průmyslových odvětví přeměnil chudé Číňany v lukrativní klientelu.

Čínským automobilkám, které chytře zužitkovaly zkušenosti nabyté z licenční výroby vozů věhlasných jmen, se takový postup pochopitelně nezamlouvá, a proto si chtějí ukousnout kousek z bohatě zdobeného evropského, amerického či japonského koláče. Proti slavnějším konkurentům mají výhodu i nevýhodu. Nevýhoda spočívá v určitém stupni patriotismu (já, Neměc, si koupím německé auto), nedůvěře k novým značkám a zatím i nižší kvalitě.

MP3 přehrávač nebo trička z Číny vadí málokomu, ale automobil Made in China ocejchovaný navíc neznámou značkou to nebude mít například na evropském trhu jednoduché. Na druhé straně stojí výhoda velmi nízké ceny. Číňané jsou dnes schopni nabídnout dobře vybavený mini automobil za cca 130 000 Kč, což je částka v evropských poměrech nevídaná.

Podle toho, co jsme mohli vidět na frankfurtském autosalonu, bude čínským automobilkám ještě nějakou dobu trvat, než dospějí kvalitou zpracování materiálů, bezpečností, emisemi a dalšími faktory na úroveň zdejších výrobců. Lze však předpokládat, že stejně jako u korejských vozů se bude kvalita čínských automobilů rychle zlepšovat. Je těžké vynášet nějaké soudy, dokud schopnosti čínských vozů neprověří nároční evropští zákazníci v provozu, přesto se ptáme:

Koupili byste si raději evropský vůz (třeba i méně vybavený) nebo dobře vybavený a navíc levnější automobil čínský? Přesvědčila by vás ke koupi čínské značky například tříletá záruka bez omezení počtu najetých kilometrů? Která kritéria považujete při koupi vozu za nejdůležitější?

Libor Zezulka
Diskuze (167)