Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Novinky

Zpět na článek

Elektromobily s prodlužovačem dojezdu? Zbytečnost! Šéf VW věří plug-in hybridům

55 komentářů

simson33
VW bych v této věci zrovna vážně nebral. Po dieselgate hodlali přesednout z TDI rovnou na BEV a vydrželo jim to docela dlouho, už se mluvilo i o bankrotu.
Jejich vývoj je nelogicky zcela opačný proti evoluci (a zdravému rozumu) který předvádí třeba Toyota.
Nejdřív BEV, pak PHEV a v modelovém roce 2027 teprve HEV (??). Mimochodem ještě před pár lety HEV považovali za zbytečnost...
rohYpnol
@simson33
Jejich vývoj je bohužel zcela logický vzhledem k ideologii EU. VW leze EK neustále do zadnice a rozhodování VAG tomu odpovídá.
praptak
@simson33 První byl u VW PHEV.
pevec1
Za mě prodlužovač lepší, než plug in.
JirkaVejrazka
@pevec1 V cem? Marne se snazim najit vyhody REEV oproti PHEV.
Xprcek
Vrcholový management VW poslední dekády je znám svými nekompetentními úsudky. Na konto range extenderů např. vyjádření generálního ředitel Volkswagen China Stephana Wöllensteina v roce 2020 o škodlivosti EREV na životní prostředí. Nebo vedoucího oddělení výzkumu a vývoje Volkswagen China Rasmuse Wiedmanna, že EREV jsou již zastaralou technologií s omezeným potenciálem rozvoje. A pak VW China v roce 2026 napochoduje s range extenderem v ID.ERA 9X. Nebo legendární výroky Andrease Mindta na zbytečnost frunků. Mudrování Thomase Schäfera nad zbytečností range extenderů v Evropě k vůli legislativě je tak pouze další perlou do kroniky nekompetentnosti vrcholového managementu VW.
del42sa
@Xprcek ať to udělají jako Tesla , ta si nechala patentovat vozík s další baterií 😁

//elektrickevozy.cz/…e-privesny-vozik
Arese
Přestaňte už konečně vymýšlet hovadiny a vyrábějte pořádná, čistě spalovací auta s manuálními převodovkami!
Man Ký
@Arese a dýzlovým motorem! a čtyřkolkou! a duté hlavy auto.cz spojte se!
Arese
@Man Ký Diesel jsem nikdy v životě nevlastnil a a nevyžadoval, stejně jako čtyřkolku. Jinak ale pokud jsou i tyto verze v modelové nabídce, tak pro zákazníky je to samozřejmě jedině dobře.
Tatra613
@Man Ký Běžné opice mají IQ nižší, odpovídající mentálnímu věku batolat.To hodně mluví o tvých příspěvcích.
Man Ký
@Tatra613 já jsem opice neběžná, mám IQ 130+
příště napiš "to hodně vypovídá" - bude to vypadat, že umíš česky😊
eLzyx
@Arese a k tomu pořádná BEV a všichni budou spokojení. Co je pořádné BEV? Výkon nelimitovaný modelovou konkurencí vlastních spalováků, kotoučové brzdy na všech 4 kolech, tažné 1:1 s váhou auta a pokud možno i obyč kombíky, liftbacky.
Mikesus
@eLzyx hlavně ty karoserie chybí. Nabídka BEV je zatím žalostně malá. Ale vypadá to na světlé zítřky.
Spk_tv
PHEV..... Takze se se musim za prachy servisne starat o provoz spalovaku a jako bonus mi do 15 let klekne baterka za 200 tacu....!?

Za me smysluplnejsi cisty spalovak a az nebudou k mani tak ciste BEV.... Postupne se budou stavet na sidlistich nabijeci Huby a nez se nadejem tak budem za dvacet let vsichni bzucet na silnicich jak vceli roj. Ja uz sice budu pod drnem, ale tak to bude.
rohYpnol
@Spk_tv

Nebude. EU si zláme vaz svojí nesmyslou politikou. BEV nebudou, protože nemáme elektircké zdroje. Nebude elektřina. Nebude žádné BEV.
Spk_tv
@rohYpnol .... a doplnim, nebudou zadna auta pro podradne, pardon obcany. 😉
ericn
Šéf VW věří plug-in hybridům - škoda je, že zákazníci zrovna moc ne 😉 Než se zase VW probere, trh bude jinde.

Já osobně bych raději HEV založený na 2.0TSI než PHEV 1.5TSI 😉
Bull Shit
@ericn
Já osobně bych raději…

Radši si zůstaň u svého smradlavého TDI.
eLzyx
@ericn spousta lidí si ty nové PHEV pochvaluje. Když už to dojede skoro 100km, jde to nabíjet nejen na AC, ale i DC, tak to začíná být použitelné. S AC je problém ten, že to leze pomalu, musí se hledat kabel v kufru auta. Za půlhodiny, co jsi pryč, nenabiješ skoro nic, takže se na to každý raději vyprdne.
S DC přijedeš, zapojíš, čipneš a jdeš si po svém ... vrátíš se za půl hodiny a máš tam nějaký reálně použitelný dojezd.
ericn
@eLzyx no jo, ale já dobíjet auto nechci 😉
Mikesus
@ericn ani tankovat nechceš? nebo jsi jen pokrytec, co hledá výmluvy?
ericn
@Mikesus Mikeši, jsi opravdu tak hloupý, že nerozumíš nebo nechceš rozumět? Je to poměrně jednoduché sdělení 😉
Ja Prvni 123
@ericn Kasli na ne, mam to stejne: hybrid mi nevadi, ale dobijet nechci.

Proc s pomoci elektromotoru neoptimalizovat spotrebu cim dal drazsiho benzinu?

Ale kabel proste nechci.
ericn
@Ja Prvni 123 No eLzyx to napsal v pohodě, ale Mikeš je tady ten prudič.

Btw souhlas s tebou, mild/full hybrid taky akceptuji 😉
Mikesus
@ericn tankovat ti nevadí, protože to musíš. Nabíjet ti vadí, protože to nemusíš, i když můžeš, když je příležitost. To je to tvé sdělení. Ale chápu tvé útoky, když nemáš jediný argument na nesmysl co prezentuješ, nic jiného ti nezbývá
Chápu milion jiných důvodů proč phev ne, ale dal jsi typicky chabou výmluvu pokrytců
ericn
@Mikesus další tvůj slovní průjem. Není to spíš naopak? Když tobě dojdou argumenty, tak útočíš 😉 Mimo jiné, žádný relevantní si do diskuse ještě ani nedal…

Tankuju tak jednou týdně na 2-3minuty, kdež to ty to musíš do zásuvky píchnout na stejnou porci kilometrů skoro každý den. Když to neuděláš, nedojedeš nebo budeš muset nabíjet po cestě a čekat než se tak stane…

Jsi s těmi osobními útoky celkem směšný a moc ti to nejde 😉
JirkaVejrazka
@ericn Promin, ale chapes to spatne, aspon pokud jde o PHEV. Kdyz to neudelas (to nabijeni), budes muset k benzince jednou tydne na 2-3 minuty. Kdyz nabijes, tak mene, podle tve typicke trasy - nekdo jednou za dva tydny, jiny jednou za mesic, nekdo jednou za pul roku (muj dosavadni rekord mezi cerpanim benzinu u PHEV).
ericn
@JirkaVejrazka Jako chápu, je to na tobě, jak PHEV chceš používat, ale celou dobu sebou táhneš cca 250kg elektro výzbroje navíc, když nemusíš 😉
JirkaVejrazka
@ericn A to je problem proc? Fyzika funguje. Diky tem cca 250 kg elektro na vic mam podstatne nizsi spotrebu, nez odpovidajici spalovak, kdyz nenabijim (i kdyz v tom pripade bych na tom byl o neco malo lip s HEV). Kdyz nabijim, je spotreba o parnik jinde.
eLzyx
@ericn vtip je v tom, že nemusíš. Ale chceš. Logika je jednoduchá, už jsem to psal dole. 11Kč/kWh x 17kWh/100km = 1,87 Kč/km což je méně jak 8L/100km x 40Kč/L = 3,2Kč/km. Vycházím z údajů Kodiaq IV při provozu ve městě.
Ale to auto dokáže fungovat i bez toho. A generovat nějakou úsporu přes rekuperaci.
Ano, můžeš tvrdit, že se svým TDI jezdíš za 4 litry. Ok. Zůstaň si u toho. Ale jsou lidi, co potřebují větší auta, jsou lidi, co chtějí kultivovaná auta. Překvapivě jsou i lidi, kteří si uvědomují výfukové škodliviny uvnitř měst.

Mimochodem - začínám stále více potkávat PHEV na "našich" Tesla nabíječkách. Když jsem se ptal proč, tak protože se jim to vyplatí. Posledně mi chlap říkal - žena stejně nevaří, takže když jedu z práce, tak to tu hodím na 3/4h, dojdu si do Globusu/Ikea na večeři, auto nabité, napapáno, jezdím po Praze levně. Hezky za 5,5Kč/kWh. A když pak musím jet do Bratislavy, tak nemusím nabíjet.
praděda7
@eLzyx Jezdím s C-HR PHEV již rok. Před tím jsem měl C-HR HEV. Ano, dobíjení může být otrava, ale je to kompenzováno prakticky nulovou spotřebou benzinu, protože jezdím většinou v okruhu 30 km od domu, kde v garáži dobíjím. A protože základním důvodem pro vývoj elektrovozů bylo snížení emisí ve městech, tak PHEV splňuje tento požadavek dokonale.
ericn
@praděda7 rozumný pohled na věc 😉
eLzyx
@praděda7 jo, jakmile má člověk kde nabíjet, tak je i to AC pohoda. Ale u lidí s garáží / domem si více představuji plné BEV. U paneláčníků spíše PHEV a tam je právě zapotřebí, aby to umělo i DC, aby to vůbec používali. Aby když přijedou k hypermarketu, tak to postavili nabíjet.
Vnitřně ne kvůli ekologii, protože na tu každý kašle, ale kvůli penězům. 11Kč/kWh x 17kWh/100km = 1,87 Kč/km což je méně jak 8L/100km x 40Kč/L = 3,2Kč/km. Vycházím z údajů Kodiaq IV při provozu ve městě.
praděda7
@eLzyx V tuto chvíli nevím kolik mě ta jízda na elektřinu bude stát. Snažím se nabíjet vždy v dobu EON nízkého tarifu. Zvažoval jsem i menší fotovoltaiku na garáži s úložištěm, ale bojím se, že by se mě taková investice už nevyplatila.
rohYpnol
Ono to zaznělo. Jen zkrátka chce vnímat podstatu. Ano, v nesmyslném ideologicky pokrouceném světě EU prodlužovač dojezdu nedává smysl.

A PŘESNĚ O TOM TO JE. Co nám má a co nemá dávat smysl, o tom rozhoduje eurobruselský úředník řízení šílenou komisí v čele s gynekoložkou, která chce převychovávat obyvatele. A tohle je výsledek. Svět se nám směje, konkurenceschopnost EU jde do kytek a EU nebere už opravdu nikdo vážně.
Man Ký
@rohYpnol naštěstí máme Macinku, který nás vrhne správným směrem, budeme brát ruskou naftu, pobratříme se s Uhry a Slováky a vytvoříme silný svazek
ta číča Macinka má vážně pech, jeden den řekne, že to Turek nepsal a druhej den to Turek přizná, jeden den řekne, že si maďarský ministr zahraničí nevolá s Lavrovem a druhej den to dotyčnej přizná
pak dojede do Maďarska a začne srovnávat Orbána s Michelangelem, mistr světa v lezení do ánusu
já vážně doufám a modlím se, aby Maďaři v dubnu dostali rozum a vykopali toho šmejda a von musel utéct do Ruska, po něm půjde Fico a bude tady od těch ksindlů kolaborantskejch svatý pokoj

protože aby jeden unijní ministr zatepla bonzoval Rusákům všechno, co se projednává, to je na provaz...
Ja Prvni 123
Predevsim VW neni tim spravnym zdrojem osviceneckych pohledu na tyhle technologie...
Barry Lyndon
Do města je sériový hybrid určitě super, ale na dálnici je to prostě neefektivní (viz . CRV, kde je pro vyšší rychlosti přemostění ala Sousedíkova Slovenská strela). Stejně tak moc nedává smysl PHEV s příliš velkou baterií (40 kWh a pod., co dávají Číňani)...
del42sa
@Barry Lyndon mě se nahodou Qashqai e-power líbí, za mě je to o něco lepší hybrid než ten od Rencka a má i vyšší výkon, omezeni maximalky mi nevadi, pravda Honda připojuje i spalovak ve vysokých rychlostech, ale omezení maximalky má také, jako Nissan.
JirkaII
Nevím, co je na tom k nepochopení. Denní dojíždění do práce, na nákup a pojížďky po městě zvládnu s PHEV na elektriku, kterou doma nad ránem před odjezdem a v nízkém tarifu dobiju a na delších trasách se nemusím zabývat rychlonabíječkami. Do 5 minut natankuju, jedu a pauzu si dám v přírodě, ne u nabíječky! Pravda, ne teď, ale až můj vůz s Dieselovým motorem plnící Euro 6 jednou ukončí životní cyklus 😄.
JirkaII
Jo, kdo nechce mít doma flotilu jednoúčelových vozů, tomu se PHEV hodí, aby svůj TSI od VW neku..il poskoky po městě. Přímovstřikované oturbené motory jsou sice efektivní, ale ne pro každého. Vivat velkobjemová atmosféra v kombinaci s PHEV! Vivat fyzika a zdraví rozum!
_Teddy_
Podla mna su situacie, kedy elektromobil s "predlzovacom dojazdu" dava zmysel. V prvom rade, ten "range extender" nie je bezny spalovaci motor. Je mensi (na trvale dodavanie elektriny staci ~20kW elektrickeho vykonu), a jeho pracovny rezim sa da popisat tak, ze bud je vypnuty, alebo bezi v optimalnom pracovnom rezime (najvyssia ucinnost a najnizsie emisie). Hmotnostne (motor+generator a plna nadrz) to moze vychadzat efektivnejsie, ako vacsia bateria...
Anonym
@_Teddy_ to je sice hezká teorie ... ale praxe je taková, že tím malým range extenderem je pak motocyklový motor (BMW i3 REX) nebo Wankelův motor (Mazda MX-30 REV) , které jsou zoufale neefektivní a po vybití baterky žerou výrazně více než kdyby byl v autě obyčejný a mnohem výkonnější motor bez hybridní pomoci... range extendery i PHEV jsou nesmysly, které výrobci vyvinuli a prodávají jen kvůli nesmyslným byrokratickým regulacím a politickým cílům !!!
johny555
@_Teddy_ Přesně tak. Hlavně je to stále elektromobil se všemi jeho výhodami (především dynamika). Je zbytečné, aby EV měla megalomanské těžké a drahé 100 kWh baterky. Pro drtivou většinu jízd by stačila poloviční a na delší trasy po dálnici se zapne malý spalovací motor ve vysoce efektivním režimu. A na dálnici ho člověk ani neuslyší. Jasně, pokud by náhodou člověk jel třeba 180 dvě hodiny v kuse, tak to nebude stíhat dobíjet, ale reálně dnešní provoz něco takového ani neumožňuje.
Ale zdá se, že tady jde o něco jiného - pracovní místa, je potřeba udržet zaměstnanost.
JirkaVejrazka
@johny555 Obavam se, ze ten "maly spalovaci motor" nebude stihat dobijet, ani kdybys jel dve hodiny v kuse po dalnici 120. Fyzika je neuprosna a se zapocitanim ztrat z prevodu spalovak - elektrika - kola tezko muzes mit na dalnici s vybitou baterkou slabsi motor, nez kdyby to byl cisty spalovak. Tam jsou take prevodove ztraty, ale jsem tak nejak presvedceny, ze vyrazne slabsi ten spalovak v REEV byt nemuze.
Barry Lyndon
@johny555 Za mě teda radši dvojnásobnou baterku, než sraní se spalovákem, co se bude startovat jednou za uherský rok... 😊
johny555
Naopak, pluginy jsou zbytečnost. Jsou ultrasložité a drahé. EV s vysoce efektivním jednoduchým generátorem bez složité DSG převodovky a dalších nesmyslů mi dává mnohem větší smysl. Vědí to i Číňani. Ale prostě už jsme to zažili jak si koncen furt trval na svém, třeba u nafty, dokud nenarazil....
JirkaVejrazka
@johny555 A kdo tvrdi, ze PHEV *musi* mit DSG prevodovku? Ultraslozite v principu nejsou, jen nekteri vyrobci je tak konstruuji.
Petr Novak
Já bych bral REEV dojezd u mnohých přes 1200km a zas mnohé ujedou na elektriku do 300km. To je ideální po Česku a k moři.
Trtkal
Plug in hybrid nebo auta s prodluzovacem dojezdu si chteji vzit vyhody z obou svetu, ale z hlediska zivotnosti a servisu je to kombinace nevyhod.
S tim, jak huste jsou v Evrope rozmistene nabijecky, je prodluzovac dojezdu zbytecny, a plug in hybrid spise pro ty, co se nemohou rozhodnout.
JirkaVejrazka
@Trtkal Jestli mas nejaka konkretni data o zivotnosti PHEV nebo narocnosti servisu, sem s nimi prosim. Zajima me to.
Trtkal
@JirkaVejrazka
Maly aku - vice cyklu - rychlejsi opotrebeni.

Servis benzinoveho motoru zname vsichni velmi dobre. Olej, filtry, svicky, rozvody, remen prislusenstvi, vodni pumpa, hlavne u primovstriku karbon.
JirkaVejrazka
@Trtkal Ptal jsem se na data, ne na dojmy. Ja jsem prodaval po 13 letech provozu hybrid s jeste "mensim aku", ktery by podle tehle logiky mel byt nejspis leta odepsany. A kupodivu nebyl, ani trochu.
jiří šefrna
@Trtkal Jenže ono je to úplně jinak. PHEV s prodlužovačem dojezdu už léta vyrábí Mitsubishi, třeba Outlander PHEV a z podstaty je to vlastně EREV. Je to konstrukcí BEV se spalovákem pro nabíjení baterie. Není tam tedy nic, co vozí zbytečně PlugIn hybrid, nemá to převodovku, spojku, kardan, alternátor, tedy ani klínový řemen, jen motor, kde stačí jen ročně vyměnit olej, je to 2,0 nebo novější 2,4i nepřímovstřik atmo, takže nesmrtelný zařízení a generátor co ho startuje, nebo nabíjí baterii. Baterie má cca půlku kapacity pro EV jízdu a druhá půlka je rezervovaná pro běžnou jízdu, takže nikdy nedojde. I s vybitou částí baterie pro EV jízdu jezdí normálně na dálky za 6l/100km, takže je to znatelně efektivnější, než stejný 2,0i rovnou pro pohon, který jezdí kolem 7-8l/100km. Ono totiž ty ztráty spalováku, generátoru, ukládání do baterie a pod slušně vykompenzuje 93% EV motorů, takže ještě cca 15-20% zbyde do plusu, proto to žere méně, než čistý benziňák. Jasně, popkud poletím po dálnici 140 a víc, jsem tam za 10l, ale to opět s tím spalovákem taky. Ale představa, že stačí nějaký 20kW motůrek, protože je spotřeba na jízdu 20kWh, jak si mnoho lidí myslí, je fyzikálně blbost, takhle to fakt nefunguje. Ale třeba 60kW stačí třeba nabít cca 50% spotřeby během jízdy a pokud má větší baterii s dojezdem 400km, může se v pohodě dostat na 600-650km dojezdu a s větším motorem to může být 1:1, tedy 800km, ale pak bude spotřeba výrazně zajímavější, než mám, na Outlanderu, třeba jen 2-3l/100km za nabíjení a k tomu odpovídajících 15-20kWh na EV jízdu. Jinak nevím, jak koncernové Pluginy drží servisně, ale Mitsu už skoro 300 tisíc km bez závad, jen jezdí a jezdí