Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Novinky

Zpět na článek

Řízení po drátech a yoke místo volantu: Nový Mercedes-Benz EQS bude ještě futurističtější

30 komentářů

Mr.Murphy
Jen se zeptám pro připomenutí - čím se argumentuje ve prostěch toho "yoke" místo volantu? Přece logicky někdy musí nastat situace, kdy po tom volantu chci ručkovat a sáhnu do prázdna ne?

chápu že u nějakých jednoúčelových strojů typu F1 s extrémním převodem řízení se prostě neručkuje.... ale u obyčejného osobáku?
Dzinus
@Mr.Murphy

Zde se rovněž neručkuje. Maximální natočení volantu z vodorovné pozice je 170°, tedy do téměř překřížených rukou.

Mercedes si od toho slibuje právě pohodlnější a jednodušší řízení, lepší výhled přes volant a jednodušší nastupování. Yoke volant myslím opravdu dává smysl pouze a jedině v kombinaci se steer-by-wire, kde je možné softwarově mapovat pootočení volantu vs. pootočení kol v závislosti na aktuální rychlosti vozu. Pokud se to Mercedesu povede dobře naladit, bude takové řízení možná zajímavý zážitek. A tím nemyslím nepříjemný.
Mr.Murphy
@Dzinus jo.... to pak chápu, když to bude elektricky odladěné a nebude se ručkovat, tak to snad fungovat může. Kdyby to bylo čistě mechanicky, muselo by řízení být tak strmé, že v malých rychlostech by to bylo fakt otravné.
Jiří Landa
@Mr.Murphy Doporučuji se podívat na video na konci článku, z něj je jasně patrné, že není třeba ručkovat. Maximální natočení nového volantu yoke v kombinaci s řízením po drátě je 170° a infografika ukazuje porovnání s klasickým systémem a kulatým volantem.

Též děkuji @Dzinus za dřívější vysvětlení, skutečně je to tak, jak říkáte. Také si myslím, že právě Mercedes-Benz je automobilkou, která má šanci systém odladit pro příjemné použití a zajímavý zážitek.
Man Ký
@Jiří Landa takový "rejd" ovšem přináší i daleko přesnější a citlivější řízení, nebo se pletu?
ryccardo
@Jiří Landa Teď si jen představuju jak s tím jedu několik set km po dálnici a nemám jinou možnost držení volantu než tu předepsanou. Počítám, že pro ramena to bude velká pohodička. Mám ve zvyku si na dlouhých cestách držet volant různě a to i za jeho spodní část, abych ulevil rukám a neměl je pořád strnule dopředu no u tohoto super řešení to nepůjde.
Barry Lyndon
@ryccardo Přesně, nejradši držím volant v pozici půl šestý a pět minut levou rukou a to tady nelze 😊
ryccardo
@Barry Lyndon přesně tak. Ruku položenou na dveřní opěrce. Nebo i za pět půla s pravou rukou na stehně nebo středový opěrce a střídám to, abych zatěžoval obě ruce stejně. V tomhle křápu budeš muset mít ruce vytrčený dopředu a jinak ten prašivej volant nechytneš. No blbečci nechť si to koupí. Normální řidič si koupí něco co má kulatý volant 😉
Mr.Murphy
@ryccardo no tak co si budem povídat, asi se jednoznačně počítá s tím, že to bude jezdit autonomně.... protože pokud ne, tak tvoje argumenty samozřejmě platí.
ryccardo
@Mr.Murphy Tak v tom případě bych do toho už vůbec nesedl 😁
Pepa_007
@Dzinus neměla to už Tesla?
Dzinus
@Pepa_007

Modely S a X měli Yoke volant při běžném elektromechanickém řízení, kde se pro plný rejd musí ručkovat, což není ergonomické a dost možná ani bezpečné.

Cybertruck má steer-by-wire, volant není úplně Yoke, ale spodní a horní strana je placatá. Jak se to řídí nevím, ale Cybertruck není komerční propadák kvůlivá volantu, řekl bych.
Barry Lyndon
@Pepa_007 Tesla a taky Spartak Karosa v roce 1956 😃 : www.rajveteranu.cz/…-karosa-1956.jpg
traveldrive
@Barry Lyndon 👍
ryccardo
@Mr.Murphy Je to móda. Ergonomicky katastrofa. Za mě i nebezpečný a přínos oproti kulatému volantu nula. Fakt že i při dlouhých cestách musíš držet volant jen jedním způsobem bude pro řidiče velice vyčerpávající. No ještě že mě se taková řešení netýkají.
Dzinus
@ryccardo

Nehodnoťte to příliš zbrkle a už vůbec ne jen jako volant sám o sobě. Vývoj jde dopředu ve všech oblastech, takže Vaše ruce si na delších cestách budou moci odpočinout třeba položené na nohách či opěrkách, protože na dálnici pojedete s nějakou mírou autonomie a od levelu 3 nemusíte mít volant v rukou. Navíc spodní část volantu by stále mohla posloužit jako jste zvyklý. Chtělo by si to vyzkoušet.

Kromě přínosů výše popsaných tam vidím i ten, že z dat nasbíraných se všech serv a senzorů okolo steer-by-wire půjde dost možná vyčíst docela přesně počínající odchylky geometrie a dnes běžné fixní servisní plány na seřízení geometrie by mohli být laděné přímo na aktuální stav auta dle zásad prediktivní údržby.
salamoon
@Dzinus
ze je volant neprakticky? nevadi, mame autonomiu...
ze potrebujete sa preklikavat v displejoch pocas jazdy? nevadi, mame automnomiu...
vacsia strmost riadenia mi nepride pre vacsinu soferov v beznej premavke ako super vec... ale ako bezpecnostne riziko... sa teraz nahne k rediu, potiahne trosku volant a nic sa nestane... ked to bude 2-3x tak strme, moze sposobgit nehodu. alebo sa mu smykne ruka a chytaj teraz narychlo ten kusok volantu... ale nevadi, mame autonomiu 😊
Dzinus
@salamoon

Pane Bože Ty to vidíš, a nic s tím neděláš!
traveldrive
@Dzinus Dúfam, že to nebolí a netrpíš. 😉
Mikesus
@Mr.Murphy předpokládám, že to bude jako u lexusu, ten má teď v novém RZ taky yoke. Maximální otočení je tuším 200 stupňů a žádné ručkování není. Jak to bude odladěné, je věc druhá. Já si to zatím nedokážu představit bez vyzkoušení
traveldrive
Je to ešte auto...? Interiér je ako z nejakej sci-fi kozmickej lode.
honzaHK
@traveldrive Ne, už není, už je to kosmická ponorka. Šmarjá, ty seš jelito. Ušetři si reakci, do zrkadla už som sa pozriel.
traveldrive
@honzaHK Podľa seba súdim teba? Základom je vedieť čítať medzi riadkami, pochopiť, a potom sa zamyslieť nad tým, či vôbec niečo odpísať, tobôž nazvať niekoho jelitom. Tvoj jednoduchý priamočiary svet musí byť nudný. P.S. Doštuduj slovenčinu, ak ju chceš používať, a nebyť na smiech. 😉
Miroslav Sláma
Prototyp Lexusu RZ měl max natočení volantu o 150° a podle videa https😐/www.youtube.com/watch?… to vypadalo dobře – plný rejd bez překřížení rukou. Jenže pak do toho zasáhl sám Akio Toyoda a vymohl si zvětšení na 220° – a zkuste si takto překřížit ruce. Těch 170° Mercedesu mi tak připadá ještě snesitelných – i když prvotních 150° Lexusu mi připadolo lepších.
Mikesus
@Miroslav Teď nové RZ 550e to dostane jako standard a ten úhel je ještě větší bych řekl. V tom odkaze, co jsi posílal je vidět, že to není ani 180, také spíš těch 170 jako u MB.
Mám pocit, že jsem četl, že to má mít 200 stupňů, což mi přijde už taky moc
www.youtube.com/…orts/s0ZB2-odLsc?…
Barry Lyndon
A co radši máknout na FSD level 4, kdy se volant objeví, jen když na něj budu mít náladu? 😊

A ať je ten volant, co vyleze zpoza displaye, normálně kulatý! Z tohoto patvaru se mi dělá mdlo 😊
3_diamanty
A predne stlpiky hrube jak vietnamsky bambus ze prehliadnete aj kamion ... ake hlavne ze to bude mat xy mega displejov ... presne tomuto typu akoze luxusu nikdy nepridem na chut... tohto medu bedu v tom skutocnom luxuse vycvici aj 30 rocny rolls
salamoon
hnusne, neprakticke, a pre bezneho vodica v civilnej premavke aj nebezpecne.
Dzinus
@salamoon

Proč je to nebezpečné?
salamoon
@Dzinus vsak si uz skor reagoval na prispevok, kde som to rozpisal, tak preco sa to tu pytas...? 😁