Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Novinky

Zpět na článek

Konečně úspěšný japonský elektromobil. Nová Toyota bZ4X jde na dračku

18 komentářů

KANKUNEN
To je zas špatná správa pro ty, co se zasekli v minulém tisíciletí. Pro mě je u auta důležitější zrychlení než zvuk. Pozor, k STI už ten zvuk patří, to je tak jedno auto z 1000.
Pepa_007
@KANKUNEN pro mne ještě maximální rychlost pro rychlé přesuny po Německu. Pokud je omezena na 200, tak za mne cajk.
Pro českého zákazníka by bylo plus na sídlištích vybudovat 100 000 pomalých nabíječek a přechod na BEV může masově začít.
Dostavba Temelína a Dukovan samozřejmostí.
KANKUNEN
@Pepa_007 Jen trotl si na rychlé německé přesuny pořídí BEV, na to je třeba 300de. Postavit na sídlišti kiosek s trafem a z toho rozvézt sloupky je cekem jednoduchá věc. 1 MW znamená na straně 22 kV 30 A, žádné kosmičísla.
Zetti
@KANKUNEN
Jen trotl si mysli, ze jsou ostatni trotl. Trotl se pozná podle toho, ze je se svou inteligencí spokojen. Vice nez spokojen.

Kdyby ses prosel po sídlišti, zjistis, ze tam trafacky jsou, zrovna tak na kazde vesnici. Nezřídka na nich jsou pomale nabijecky. Bez tech trafacek by bylo sidiste bez elektřiny. Problem je ten, ze jich jsou jen jednotky kusů. Treba jedna na tisic obyvatel
Tomáš Doležal
@Zetti Distribuční trafostanice jedna na 1000 obyvatel nebude... Ale pravda kapacitně jsou ty trafačky většinou "plné"...
Zetti
@Tomáš Doležal
Sem napsal treba, nicméně byty na sídlišti jsou na jedné fazi, tj. 300 bytu na fazi, po dvou lidech, 150 elektromeru po 16A by klidně mohlo byt a jsi na 1000 lidech na trafacku
topten
@Pepa_007
kdyby StBak nezariz tendr na dostavbu temelina pripravenej Necasem na 2014, mohli jsme za par roku strihat pasky a mit dalsich 15TWh jaderny elektriky rocne (cca 1/4 spotreby)
.
hrozim se toho, jakym smerem posune StBak nasi energetickou bezpecnost - minule zariz temelin, neprodlouzil smlouvu na dodavku 1/4 nasi spotreby plynu s norskem a zariz stavbu plynovodu z polskejch terminalu, cimz nas na 99% ucinil zavislymi na teroristickym rusku.
.
fialka naopak udelal smlouvu na dostavbu dukovan a zbavil nas zavislosti na rusky rope a plynu, takze StBak ma dnes situaci mnohem jednodussi nez treba slovaci s ficusem a uhrove s orbanem, kteri se na energetickou bezpecnost vykazlali podobne, jako onehdy StBak
praptak
@KANKUNEN Důležitější je udržitelné zrychlení opakovaně. Podivný zvuk ekektroaut není příjemný.
Allo
Ten interiér je hnusný...
KANKUNEN
@Allo A jak u Peugeota, věnec volantu přes prostředek displeje. Závodní Peugeoty a Toyoty to tak nikdy nemají.
Pepa_007
@Allo display před řidičem musí omezovat výhled vpřed. Fyzické ovladače jsou plus.
Zetti
@Pepa_007
Se na displej nekoukas skrz volant ale nad nim. A vidis ho celej za kazdy situace.

Za mne je to dost dobry. Zadny výhled neomezuje, ale ja mam 190cm, nevim jak trpaslíci.
rohYpnol
Nejspíše se podívali na video pana Vaculíka... 😁
GeekStar
Není to špatný, ale nevím, jak bych si to obhájil proti Tesle Y, která je za velmi podobnou cenu.
Tomáš Doležal
@GeekStar Porovnávám a Tesla Y mi vychází minimálně o 200 000 Kč více....
GeekStar
@Tomáš Doležal Nechápu.
Základ
Tesla Y SR RWD 979.000,- Kč
Toyota bZ4X - 1.099.000,- Kč
Vrchol
Tesla Y Performance 1.524.900,- Kč
Toyota bZ4X Touring Executive - 1.534.000,- Kč
(pozn. Tesla Y Performance je přecejen výrazně dál co do technologií i výkonu)
Emil Holub
S tím tepelným managementem to máte odzkoušený? Já slyšel opak. Prý to i kvůli tomu Toyota nedodala do toho velkého norského zimního testu EV - tušili, že by to dobře nedopadlo.
Niemand
@Emil Holub
Už prvá iterácia mala v Nórskom teste pokles dojazdu na úrovni EV modelov od VAG. V roku 2023 keď bola testovaná bol reálny dojazd BZ4X o 36% nižší ako udávaný. Škoda Enyaq mala dojazd nižší o 34%. Ale kým pri VAGu to bolo OK, tak pri Toyote sa z toho stal dôvod na kritiku.
Model 2026 začal schádzať z liniek v čase keď prebiehal zimný test. Konšpiráciu za tým budem hľadať ak ho neotestujú ani o rok.
Okrem toho pokles dojazdu pri -30 naozaj nie je pre našu lokalitu relevantný a nedá sa z toho aproximovať pokles dojazdu pri teplotách okolo nuly.