Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Novinky

Zpět na článek

Anketa: Měli by u nás taxikáři skládat testy z češtiny? Bolt už má kurz

29 komentářů

LEGOPARK
Kurz Cestiny?? V prvom rade, nech si ti Pakistanci a Indovia spravia u nas vodicaky a potom jazykove kurzy!
Dušan Trnka
@LEGOPARK Čeština nie je svetovým jazykom a tak by mala byť perspektívne v ČR zavedená nemčina tak, ako to bolo za Hitlera ... 😀
vencelín
@Dušan Trnka
Dojčlandštinu neee! To spíše už Áňu. To se lze domluvit všude.
traveldrive
@LEGOPARK Jazyk, doklady, znalosť mesta. To je minimum. Autá na cudzích ŠPZ už našťastie stopli, ešte by mali znížiť maximálny vek auta z 20 aspoň na 10 rokov. A tvrdo ísť po technickom stave a čistote!
Pepa_007
Co cizinec, řidič taxislužby, musí mit česky řidičský průkaz či stačí ukrajinský?
traveldrive
@Pepa_007 V BA jazdia aj šoféri autobusov na ukrajinské papiere...
johny555
@Pepa_007 Nevidím moc důvod, proč by měl mít český. Řidičské průkazy jsou obecně mezinárodně platné.
Ale vzhledem k tomu, že přicházejí do styku se zákazníky, tak nějaké základní znalosti češtiny by měli mít. Nicméně moc bych to nehrotil nějakými přísnými zkouškami. Je potřeba byrokracii spíše omezovat než zvětšovat.
traveldrive
@johny555 Je dosť podstatný rozdiel jazdiť súkromne a jazdiť profesionálne. Základné znalosti češtiny rozhodne nestačia. Raz na nejakej činnosti zarábaš, tak na to máš mať predpoklady, a nie aby si to odnášal zákazník.
Dušan Trnka
@traveldrive A na akej úrovni ovládajú češtinu herci z ČR ? 😀
traveldrive
@Dušan Trnka Máš pravdu, sú na tom podobne ak slovenskí herci a moderátori so slovenčinou - často mizerne.
Lord Owl
@Pepa_007 musí, pokud tady funguje déle jak 185 dní v roce.... Buď musí vyměnit za český (ne vždycky to jde), nebo šup, šup udělat si české papíry....
Man Ký
řidiči Boltu by měli především nejdřív se svým zaměstnavatelem, či provozovatelem, sednout do auta a přesvědčit je, že jsou schopni řídit, že umí pravidla silničního provozu, že jsou schopni plynulé jízdy, že ví, že jsou poskytovateli služby a ne borci, kteří prostému lidu prokazují službu tím, že je milostivě svezou!!!
jejich posledním největším oblíbeným zlozvykem je dávat si sedačku vedle sebe úplně dopřeedu se slovy, ať si jdou sednout dozadu. když takový maník přijede, na hlavě má kapuci, černé brýle a kšiltovku, dost možná něčím našitý, aby vydržel, mám chuť ho poslat do ...
...zrovna včera pro mě přijel český řidič, zjevně se to naučil od svých ukrajinských kolegů a vepředu měl pití, nějaké papíry a říkám: asi sedím vzadu, že? a on, že 90% zákazníků už nechce ani sedět vepředu. a já na to, že před deseti lety se nic takového nedělo a šel jsem dozadu. a sedl si v černých kalhotech do sádry, nebo co tam zůstalo po předchozím klientovi.
to mě definitivně utvrdilo v tom, že jsem si tuhle aplikaci vymazal, nechal si Liftago, kde tenhle póvl nejezdí a budu holt smířen s tím, že lacinější služba bohužel znamená i službu nezřídka horší.
vyježděný taxikář už ví, že plynulost jízdy je zásadní, že přidávat zběsile a brzdit do zatáček je snesitelné pro řidiče, který se drží volantu, ale ne pro jeho pasažéra vzadu... který tam lítá jak hadr na holi.
CRASH BOOM BANG
@Man Ký
Občas své manželce objednám Bolta, vždy však jen v kategorii Comfort. A téměř vždy jsou řidiči Češi, ne Uzbekové či Ukrajinci, a nikdy nepřijedou v starém zaprášeném Priusu s cigaretovým odérem.
Man Ký
@CRASH BOOM BANG hele zkusím - já dycky bral to co přijede nejrychleji😊 možná by to mohlo být vono😊
praptak
@CRASH BOOM BANG Vždy to Češi v kategorii Comfort nejsou, vím psal, jste téměř, ale auta jsou lepší, to je pravda.
CRASH BOOM BANG
@praptak
Ano, je to tak, ale manželka mi říkala, že jsou dokonce i úhledně oblečení a auta mají uvnitř čistá.
kari.laz
Česky neumí ani ten slovenský STBák na postu Premiéra. Ministrem Dopravy taky Slovák. Takže u Taxikáře mi tačí, když si nějak domluvíme. Hlavně aby mě dovezl, víc nepotřebuji.
traveldrive
@kari.laz Na takej úrovni by jazyk asi stačil, horšie je, že ťa vozia aj taxikári, ktorí si vodičák za pár stoviek Eur na Ukrajine kúpili a o mnohých cestných pravidlách ani netušia, že existujú.
Dušan Trnka
@kari.laz To, že mnohí českí herci, najmä tí pôvodom z Prahy a vyštudovaní na DAMU, majúci štátny diplom o vysokoškolskom štúdiu, neovládajú spisovnú češtinu, ti samozrejme nevadí ... 😀
praptak
@Dušan Trnka Ti nikoho neobsluhují.
Dini
Boltem jsem jel naposled v Brně..mohl jsem si vybrat. Zajímavý slušný Pakistanec se kterým jsem dobře pokecal - teda anglicky - v docela starém autě za 330CZK nebo něco lepšího za 480CZK. Ovšem co je to něco lepšího jsem se nedověděl...česká socka s olítanou Camry nebo chlápek v kvádru? Jel jsem z pařby, tak bylo rozhodnutí jasný. Chci jen říct, že jsem proti regulacím nařizujícím max 10 let stáří, češtinu, znalost města a já nevím co..nechte trh, ať si vybere, nenuťte mi drahé služby
praptak
@Dini To lepší znamená především prostornější auto. Hodí se to třeba, když máte hodně zavazadel.
Man Ký
Asi by to chtělo uvést na pravou míru, se Slovákem se člověk domluví i když neumí česky
S Kazachstáncem vůbec
CRASH BOOM BANG
@Man Ký
S Kazachem 🤗

Už mi Lenka Č vyprávěla, že jela s Čečencem, který ani slovo česky neuměl, a přesto jí rukama, pohledy a úsměvy dal najevo, že se mu moc líbila 😀
Man Ký
@CRASH BOOM BANG tedy ne, že bych to věděl, ale😊

Kazachstánec je označení pro občana nebo obyvatele státu Kazachstán bez ohledu na jeho etnickou příslušnost. Na rozdíl od výrazu „Kazach“ (etnický příslušník kazašského národa), zahrnuje kazachstánec také početné menšiny, například etnické Rusy, Ukrajince nebo Uzbeky žijící v zemi.

ještě, že jí to dával najevo, vony se to chuděrky někdy dozví, až už je po všem😊

dneska jsem si objednal komfort, a přijel stejně standard, snad to bude o víkendu lepší😊
CRASH BOOM BANG
@Man Ký
No vidíš, člověk se fakt učí celej život ☺️

Příště si teda dám bacha, abych správně rozlišoval mezi Kazašem a Kazachstáncem, a ideálně k tomu přihodil i nějakou odbornou vsuvku, ať to má úroveň 😊

Jinak neverbální komunikace je stejně základ, na to nepotřebuješ žádnej jazyk. Stačí pohled, úsměv… až na pár horkých hajzelinů a jeden menší romák 😄

A s tím komfortem v taxíku - klasika. Objednáš komfort, přijede standard, a ještě máš pocit, že ses zúčastnil sociologický studie.
Tak hlavně šetři játra, víkend se blíží a člověk nikdy neví, do čeho si sedá 😊
Man Ký
@CRASH BOOM BANG to byl google, já jsem to přirozeně taky nevěděl a kazachstánec už jsem někde slyšel, tak mi to přišlo jako nic proti ničemu😊
Frantisek Okurka
mnohem lépe se domluvim s uzbekem ve 3 ráno vylitej jak vaza, když mu zaneřádim auto, nahlásim blbou adresu a nemám love, než s nastvanym čechem...
Man Ký
@Frantisek Okurka pokud někdo pozvrací auto, měl by chápat, že taxikář toho dne dojezdil, má škodu a ještě musí platit čištění. takové dva litry jsou asi minimum, co bych požadoval.
a naštvaný bych byl každopádně.