Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Novinky

Zpět na článek

Golf to ještě není, ale změn je mnoho. Volkswagen představuje model ID.3 Neo

38 komentářů

_dan
Hezký facelift. Schválně, jestli bude levnější než Elroq.
ericn
Tak konečně iD.3 vypadá trochu k světu. FL dost pomohl exteriéru, přijde mi vyváženější a ztratil konečně svůj trochu hloupý úsměv. Interiér taky fajn, chválím konečně normální ovládání oken a fyzická tlačítka na středové konzole, snad i možnost ovládat klimu trochu normálně. Nicméně ten šišatý volant si mohli odpustit...

Za mě ten facelift celkem pomohl 😉
PavelK_
@ericn ten volant si mohli odpustit. Jinak musím připustit, že se mi to snad i dokonce líbí 😊
salamoon
exterier sa mi viac paci u terajsieho modelu, ale ten interier je posun spravnym smerom. a pritom su to take malickosti... lista tlacitok pod displejom a realne tlacidla na volante...
Barry Lyndon
@salamoon Souhlasím! Exteriér postupně ztratil veškeré původně zamýšlené designové prvky, až zbylo jen generické cosi. Interiér je určitě funkčnější (tlačítko vnitřní ventilace! Pecka 😊)
Xprcek
Dizajnově příjemná náplast na včerejší cenu Velkého bratra za rok 2025 v kategorii firemní slídil.

digitalnisvobody.cz/…_slidil_Volk.pdf
Dini
Tohle vypadá jako super volba, malá baterie LFP, pořádný čínský klon VCDS a hurá na zvětšení baterky na 58kWh 😄
Roman Dráček
Dle mého v této barvě hezčí než Elrog, jsem zvědav na cenu s baterií nejsilnější
Barry Lyndon
@Roman Dráček Elroq je všestraně oplastované SUV, tohle je spíš Golf. Záleží, co kdo preferuje, na dálnici je určitě lepší VW...
psel
@Barry Lyndon na tom určitě něco je, ale pokud něco neudělali s odhlučněním v dálničních rychlostech (v což doufám) tak je tak je Eny ve 120 na tom podstatně líp. Jel jsem v GTX a nad 120 to stálo hlukem zepředu za houby.
Jestli ujedeš 630 se 79kWh s novým motorem v ID3 nebo 590 jako v ENY Coupé se 77kWh je fakt gamechanger?
Za mě vede furt víc prostoru, navíc stejný motor vzadu máš v Eny 85x, jen ta baterka nemá 79 ale jen 77kWh.
Barry Lyndon
@psel Aha, díky za poznatek. To by mě ani nenapadlo, tohle (myslím, ten hluk ve 120ti) míval VW od nějakýho pětkovýho Golfa docela zmáknutý... Jinak neřešíme Enayaqa, ale Elroqa a ten je na tom aerodynamicky trochu hůř (kratší, plasty navíc...)
psel
@Barry Lyndon hele nevím, byla to ta verze ID3 ze 1.3M Fire and Ice (v akci za 970?), jelo to dobře, mělo to všechno až na vyhřívaný přední sklo, takže možná tam dali něco co zbylo skladem 😄 a nešlo to tam docpat ani za příplatek. Takže třeba je problém tady.
Jinak ten samý pohon má ELROQ/ENY vzadu v té 85x, jen to má o 2kWh menší baterku...
Jinak slevy na ENYAQ jsou vždy větší než na ELROQ, takže to ve finále vyjde na drobný rozdíl a já po zkušenostech radši větší kufr s tou dírou na melouny, takže asi zůstanu věrný Coupé...
Mr.Murphy
Jo pěkný, včetně interiéru, kde cením zejména funkčnost. Auto, o kterém bych klidně uvažoval.... samozřejmě vše rozhodne cenovka 😉
ericn
@Mr.Murphy Hlavně i docela slušně jezdí 😉 Snad bude pro tomhle druhém FL i efektivnější než předtím. I když jezdil jsem v průměru za 16,9kWh/100kmv mixu. Nicméně nebyl problém tam vidět i 26-27kWh/100km, na dálnici... Kdyby VW trochu zlevnil, tak asi pár lidí navíc přesvědčí. Už to vypadá i jako normální auto...
Roman Dráček
@ericn Jo cena, to uvidíme. U mne třeba Elrog není špatný ale s cenou od pro mne nemá smysl. S větší baterií která by pro mně měla smysl už je cena jinde. Myslím že pro spousty jiných lidí je to stejné
ericn
@Roman Dráček No jo, pořizovací cena je alfa a omega akceptace EV. Druhá věc je pak velmi časté nabíjení a nízký dojezd...
Roman Dráček
@ericn což v týdnu by ta malá baterie nevadila ale pak přijdou delší trasy což máme často a 50 baterie je špatně na delší trasy
praptak
@Roman Dráček Teď už se nabízí od verze 60 (61 kWh), verze 50 zmizela.
psel
@ericn ona ta Octa taky nestojí o moc míň...
Roman Dráček
@psel to jest o kolik? Mně to dělá cca min 120 tisíc když bych si porovnal co by stačilo mně a na co by stačila má peněženka. Samozřejmě u aut nad milión už je cca stejně ale tam nedohlednu
psel
@Roman Dráček to nevím, ale Octa v dobré konfiguraci kouká na 1M zespodu, a to tam je 1.5etsi a žádnej dvoulitr, RS je za 1.3 a žere trávu okolo silnice.
A co se týče cen pod 1M, tak spíš než malou baterku bych šel do předváděčky.
I když teda koukám na 58kW LFP tak to má stejný dojezd jako můj Eny když byl nový, takže žít se s tím dá i při 30.000km co aktuálně najezdím. Záleží na jízdním profilu, asi bych stejně šel do větší baterky a vzal rok starou ojetinu. Ale asi ne u VW tam nejde dokoupit ta dlouhá záruka, tohle u ŠA jde na roček bez problémů.
Roman Dráček
@psel ty na to koukáš se svými preferencemi a to je v pořádku. Já v pohodě dokážu žít a žiju s benzínovým čtyřválcem 1.5 se standartní výbavou, nemyslím holotu, samozřejmě je to také dane i mou kupní silou 😀. Takže třeba Elrog s větší baterií je pro mně drahý. Jo jde koupit třeba od Stelantisu s malou baterií i levně ale tam si nejsem jistý kvalitou bev a malou baterií nechci. Čas ukáže kam to půjde, když bude vše v pořádku tak na konci roku pujde 4 leté pryč a budeme koukat po novém
ericn
@psel jen je ta OIV výrazně větší (má i kombi), do teď byla i o dost lépe zpracovaná a rozhodně měla lepší ergonomii, včetně toho, že v ní sedíš jako člověk a nemusíš mít natažené nohy. A s 1,5TSI je to použitelné auto na cokoliv 😉
psel
@ericn já jsem narážel na to srovnání s Elroqem, kde teda je to sezení stejný jako v Eny a to je podstatně větší než v Octě.
A co se týče ID3, pokud nepotřebuješ kufr, tak místem pro posádku si myslím že jsem oproti Octě na to líp v ID3. Ten kufr je halt malej, taky je to podstatně kratší auto.
O použitelnosti spalováků se rozhoduje v iránu a okolí 😄 (na Slovensku i v Rusku), pokud je to pro tebe větší použitelnost tak se k tomu říct nedá.
ericn
@psel hele OIV jsem měl dvě, iD.3 mám projetou taky, Enyaq taky. V té iD.3 je vysoko podlaha kvůli baterce a při mé výšce (188cm) abych neškrtal hlavou, jsem musel mít sedačku až dole a měl nepřirozeně natažené nohy. Moc pohodlné to nebylo a musel jsem dost laborovat se sedačkou volantem k nalezení slušného posedu 😉
psel
@ericn jsem o pár cm vyšší a nikde jsem neškrtal 😄, a to jsem sedačku ani nijak nešteloval. Prostě jen sednul a jel.
Než jsem koupil Eny tak jsem řešil, že potřebuji elektrický sedačky protože to na manuálních bylo víc knap. Ale pak se objevilo Coupe a RS a bylo jasný.
ericn
@psel a měl si tam panoramu? Pokud ne, tak to asi chápu...
psel
@ericn pano ve fire and ice je ve standardu. Imo závisi, jak máš kolmo nastavenou sedačku, já teda nemám rád ani ležení, ale ani traktorový posez.
To třeba EV6 byla víc knap.

EDIT: tím standardem si jist 100% nejsem ale v tom kousku bylo všechno, co se do něj dalo nacpat.
ProchyTom
Holota za 800? V zimě dojezd 250 a solidni vybava za 1,2
psel
@ProchyTom holota myslíš jako švihadla, manuál, halogeny a motor který táhne akorát z kopce? To tady fakt nebude ani ta základní verze.
twistedTSD
id.3 by potřebovalo novou generaci, která zahodí kastli ve tvaru vejce. Ale změny jsou to po všech stránkách k lepšímu.
Jenik3
Má tu někdo zkušenost s e-golfem? Vypadá solidně za cenu okolo 300k.
PowerHouse
Těsně v háku za BYD.
BYD má auto s nabíjením 1000V za 15000, VW je již těsně v háku, za 2 roky bude mít ID.GOLF s 800V.

Když má VW tak malé baterky, tak je může dobíjet za 5-10 minut. Sice jsou dnes nabíječky max 400kW, ale auto nekuji na rok.
dodo24
@PowerHouse očividne tomu príliš nerozumieš. Zmenšovaním baterky si zmenšuješ aj nabíjací výkon. Tento pomer definuje koeficient C, napr pri tomto aute je to zhruba 2C (dokážeš ju nabíjať dvojnásobným výkonom voči kapacite).
Martin Rajnoch
Mně pořád není jasné, proč VW nevyrobil ID.3 i ve verzi kombi, stejně jako pak u ID.7 (nemyslím jen tento FL, ale obecně už od začátku řady). Úprava by asi nebyla tak náročná (u ID.7 to šlo v pohodě) a tipnul bych, že by jim to přidalo dost prodejů navíc. Kdyby např bylo toto ID.3 NEO ve verzi kombi za rozumnou cenu, tak pro mě jasná volba. A dost možná i pro víc lidí, co do auta potřebují nacpat víc než dva lidi a psa.
psel
@Martin Rajnoch ja jsem si nějak myslel že to bude ta elektrická octa, ale to se teda nekoná bohužel.
Peťas
Konečně už to zase trochu vypada jako auto. Ještě by to chtělo vrátit zpátky klasickou kapličku přístrojů, ať tam ten displej před řidičem není jenom tak plácnutý, změnšit tu TV uprostřed palubní desky a taky ji nějak hezky integrovat. A HLAVNĚ, vrátit pod volant dvě NORMÁLNÍ páčky na ovládání světel a stěračů (to ovládání všeho na levé páčce alá Mercedes, je naprosto šílené) a s tím související přesunutí voliče jízdy zpět na středový tunel - k čemu mi je tam plno nějakých schránek, které k ničemu nejsou. Potom bych o tom třeba i mohl začít uvažovat jako smysluplném přemisťovadle po městě (teda bez přihlédnutí k ceně, protože za ty peníze je to do města taky nesmysl).

Co chválím, je možnost zobrazení dvou klasických kruhových ukazatelů na displeji před řidičem, místo těch všelijakých nesmyslně lítajích ukazatelů se zobrazení rychlosti pouze číslama.
rohYpnol
Vzhledově by to šlo. Jen to bohužel je reparát po druhém propadnutí. Takže zatímco napoprvé bych za takovýto výsledek dal chvalitebně, tak tohle je po dvojnásobném propadnutí nejlépe za dostatečnou.

Ale, je vidět, že kritika nějakou odezvu měla. Tlačítka přibyla alespoň v nějaké podobě, tlačítka na volantu jsou mechanická, ovladače oken konečně 4 ks, zvenku už to nevypadá jak unisex produkt pro všech 54 pohlaví podle EU... Co bohužel přišlo i sem, je hnusný a nesmyslný tvar volantu. Snad bude 3ramenný za příplatek ještě kulatý...

Teď ještě ten zbytek. Jsem vlastně i rád, že tohle nikdy neneslo jméno Golf. Ten sice v poslední generaci dopadl taky tristně, ale pořád lépe jak ID.3.
Teď ještě pod kapotu 1,5 TSI a 2,0 TSI a 2,0 TDI, a jsme tam, kde jsme měli být...