Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Novinky

Zpět na článek

Ústup manuálních převodovek: Páku už nikdo nechce

83 komentářů

KANKUNEN
Je to logické, kdysi automaty byly vyvíječe hluku, teď řadí rychle a sametově
Horký Rom
Díky za krásný článek, bylo radost ho číst 👍
Othello
Hezký článek, nepřesnost je ale v popisu činnosti hydrodynamického měniče. Ten totiž neslouží jen k pouhému přenosu síly od motoru na převodovku, ale sílu resp. točivý moment umí výrazně měnit a zároveň měnit i výstupní otáčky.

Sám měnič tedy funguje jako přídavná převodovka s plynule měnitelným převodem a to je i důvod, proč starší auta vybavená hydoměničem vystačila s malým počtem mechanických stupňů hlavní převodovky.

Díky tomu měly převody i tak poměrně velký rozsah a nebyl tedy zásadní důvod, aby motory takových aut pracovaly ve zbytečně vysokých otáčkách. Ale samozřejmě větší počet stupňů je výhodou.
mp390
@Othello ale zase se to nesmí přehnat. V Mustangu je 10 stupňů opravdu zbytečně moc.
Libor Javorský
Jak nechce, trochu manipulativní nadpis.... Já třeba nechci automat. A manuály nemizí proto, že by zákazníci manuály nechtěli, ale proto, že automobilky již manuály téměř nenabízejí. Není ale za tím poptávka lidí, ale emisní EU normy. Na homologačních testech automobilky motor a automat pěkně naprogramují. Tak, aby vykazovaly co nejměnší spotřebu - emise CO2 a ony nemusely platit vysoké pokuty do pokladničky Bruselu. Asi tak. Zákazník je v EU až na druhém místě.
psel
@Libor Javorský ano, pár lidí, co automat nechtějí existuje, ale jejich množství není tak velké aby se někomu vyplatilo pro ně manuál vyvinout, homologovat a prodávat.
Manuál byl vždycky lacinější než automat, navíc dřív byl automat dost kompromis a třeba zrychlení s manuálem bylo větší než s automatem.
Takže pokud z nedostatků zůstala jen cena a zácpy po cestě do práce jsou čím dál tím větší tak je manuál v každodenním používání jen otrava.
Navíc nejvíc rostoucí segment trhu vůbec žádné převodovky nepotřebuje aby byl efektivní.
Je to jen další technologie do muzea.
Othello
@psel
převodovku potřebuje každé auto. Spíše záleží na počtu stupňů a provedení
psel
@Othello nemáš pravdu, vícestupňovou převodovku nepotřebují BEV, ty mají jen redukční a ani to není potřeba, viz BEV s pohonem v kolech. Jsem sám zvědav na to co ukáže BMV v IM3 letos, a třeba ten ID3 NEO R co slibují s 4x4.
Takže není pravda že všechna auta potřebují převodovku.
ryccardo
@psel je to jak pise Libor. Taky chci manual. Hlavne pro jeho jednoduchost a proto ze automaty za me radi divne. Vetsinou podtaceji motor. Navic se v nich musi menit kazdych 60 tis olej a kdyz se to rozbije tak je to sakra drahy. Takze za me manual jasna volba a samy benefity.
psel
@ryccardo vidíš, a proto mám BEV. Mám automat, nic nepodtáčím a olej taky neměním. Prostě muzeální technologie
ryccardo
@psel Fajn, až budou BEV užitnou hodnotou a cenově srovnatelné s tím co lze pořídit za spalovák, tak si to taky klidně koupim snad solid state baterky změní pravidla hry. Do té doby jezdím vesele manuálním spalovákem.
Pepa_007
@Libor Javorský ano. Je to tak
vecernicek2
@Libor Javorský Taky jsem nechtěl automat, dokud jsem ho neměl. Manuál má dnes smysl jen v autech "na hraní" - sporťák nebo auto do terénu.
Arese
Ten jinak kvalitní článek má bohužel naprosto lživý titulek. Manuály pořád chce nezanedbatelná část lidí, nadšených aktivních řidičů, ale pomalu už si mezi současnou automobilovou nabídkou nemají co koupit. Protože automobilky na ně zvysoka kašlou. Takto jednoduché to je!
CRASH BOOM BANG
@Arese
Jak už psal kolega Psel výše, manuální převodovka už dneska patří spíš do technického muzea… tak se s tím prostě smiř.
Arese
@CRASH BOOM BANG Proč bych to proboha dělal, když rád řadím a pracuji se spojkovým pedálem?
ericn
@Arese já se ti divím, že na ten multinick vůbec reaguješ...
mp390
@Arese mám doma golfa 8.5 s 1.5 TSI a u téhle jebky je snad lepší i to DSG…
dal
@Arese Pro mé potřeby, kdy jezdím denně hodně kopcovitou cestou je manuál lepší. Ježděno s Aisinem i DSG, teď manuál a je lepší hlavně z kopce.
Arese
@dal Manuál je vždycky lepší, minimálně ekonomicky a z hlediska požitku z řízení. 😊
mp390
@Arese záleží u jakého motoru. U 1.5 TSI je manuál akorát k vzteku. U 5.0 V8 je to čirá radost.
ericn
@mp390 A co je na něm, prosím tě, k vzteku? Já jen, že jsem teď strávil půl roku s OIV 1.5TSI 6M a problém s ním nebyl žádný 😉
Lord Owl
@Arese Letos jsem si ověřil, že na okreskách je manuál vždycky lepší, zejména když nasněží polomokrá břečka....
Pepa_007
Lenost..... 😖😖
Arese
@Pepa_007 ...a rychle postupující řidičská degradace. Brr...
lordlord
chtějí, ale nenabízejí
ericn
@lordlord Naprosto přesné... Z automatu výrobce vyrazí víc peněz a jako bonus ho mohou naprogramovat jak chtějí, tj aby podtáčel a šetřil gramy CO2 🤢
Arese
@ericn Přesně tak, to tady také musí zaznít - automaty spousty současných vozů chronicky podtáčí motor, čímž ho ničí a pro posádku vibrující jednotka taky není příjemná. A řidič tomu může čelit vlastně jen přepnutím do sportovního režimu (nebo manuálním ťukáním do páky/joystiku/čudlíku/kolečka - což popírá samu podstatu automatu), který se ovšem pro běžné denní ježdění také moc nehodí. Proto je nejlepší, když má řidič řazení u svého vozu plně pod kontrolou, tedy když ovládá tři pedály a manuál!!!
praděda7
@Arese Ok...ok...ale...do města v dnešní době zahlcené provozem, je automat neoddiskutovatelnou výhodou. A to říkám já, který by za dobrý manuál i ruku do ohně srtčil...
ericn
@praděda7 Souhlas, ale musí za něco stát a být ve velkém autě. Takový Sharan ani Multivan bych v manuálu nechtěl, Ale třeba Golf GTI bych zas nechtěl v automatu...
Bull Shit
@ericn
Sharan TDI.
rohYpnol
Páku už nikdo nechce NABÍZET, protože emise. Cena aut je stejně absolutně mimo, takže nějaký automat navíc už nehraje tak zásadní roli. Malé auto za 0,5+M je bohužel realitou.
Navíc dnešní kombinace hybridních pohonů automat v podstatě vyžaduje.
Na a pak tu máme upadající kvalitu aut. Auta dnes stejně každý dělá na max 10 let a pak do šrotu, takže to, že se po 10ti letech automat vysype, už stejně je jedno... 😁 Hold, taková je doba.
Man Ký
@rohYpnol hold vs holt už si to naštuduj
Arese
@rohYpnol No však já nechci ani ten hybrid, já prostě chci normální auto!!!
H357
Mame od lonska CX-30 awd s manualem a to razeni je je hodne dobre.
Drag-On
S tým ústupom manuálov je to pravda. Kamoš s ktorým chodievam občas na pivo, pracuje ako predajca Škodoviek nejakých 15 rokov. Hovorí, že posledných 5 rokov predávajú autá s manuálom už takmer len do firemných flotíl. Že väčšina ľudí, ktorí si kúpia auto domov do garáže, kúpia automat. A dokonca sa to týka menších áut ako Fabia, alebo Scala. Ono je to aj tým, že ten doplatok za automat, už nie je až taký veľký, ako bol v minulosti.
A ani sa ľuďom nečudujem. Ja tiež by som chcel manuál iba vo víkendovke pre radosť. Ak by som mal na Porsche Cayman, chcel by som ho s manuálom. To isté platí pre Mazdu MX5, alebo Toyotu GR86. Ale v aute s ktorým každý deň dochádzam do práce a musím sa s ním v meste presúvať v kolóne, je manuál otrava.
3_diamanty
Najprv nieco schvalne zrusim ... a potom to odovodnim tym ze to predsa nikto nechce... to je ta dnesna logika ktora nas nielen v autach privedie vieme kam... my sa uspesne do vecnych lovist dopravime aj sami... a uplne bez pomoci asteroidu ci mimozemstanov ...
vencelín
Převodovku s manuálním řazením nechtějí leda tak lenochodi a kostata co neumí radit 😊.
psel
@vencelín to se mi snad jen zdá 😄.
Jen kvedlačka udělá z každého řidiče pořádného chlapáka co? Ve kterém pavilonu žiješ?
vencelín
@psel
Mankote, co to je za dětinskou reakci ??????
Arese
@vencelín To není jen dětinská, ale taky nekonečně hloupá reakce...
vencelín
@Arese
Napsal jsem to trochu politicky korektně. Jinak souhlasím, že na plnou hubu se dá napsat, že to je reakce značně pitomiovského ražení.
psel
@vencelín no tak, košťata co neumí řadit a lenochodi je dle tebe korektní? No teda potěš koště.
A pitomio zůstane pitomiem navždy, tam bych takovéhle pitomé řeči očekával.
Abych neurazil nějaké zvířátko tak jsem tě zasadil do blíže neurčeného pavilonu.
vencelín
@psel
Vážený Pse, nevím o co Vám ve Vašich příspěvcích jde, že tak vztekle ňafáte.

Pokud se Vám zdá výraz lenochod či koště jako vulgární, pak mi je Vás upřímně líto.

Vaše přízvisko je taktéž velmi blízko výrazu, který se používá například pro osobu, jenž je poměrně mimo. Charakter Vašich příspěvků této charakteristice odpovídá.
A shodou okolností je to označení také po zvířeti. Nevím jak takové označení historicky vzniklo, ale to zvíře které se tak jmenuje je (na rozdíl od takto označovaných osob) inteligentní a je vcelku milé.
psel
@vencelín vztekle? Ne. Smajla jsi neviděl? Mě to pobavilo jak někdo ty, co nechtějí kvedlat posouvá do kategorie neschopných kvedlačkou řadit nebo na to příliš líných a to celé s posměchem.
To je typická pitomiovická zkratka a zevšeobecňování, které nemá s realitou nic společného.
Takže všichni ti ostatní chlapáci co jsou rychlí a umí kvedlat jsou ti jediní opravdoví? Hrdina dnešní doby co v zácpě poskakujíc řadí aby si to užil? Potěš koště.
Nebo je to jen důvod jak si ospravedlnit, že nemám na moderní auto a tak to všem závidím a plivám na ně, protože jsou lenochodi a vůbec jako nekvedlající řidiči stoji zaprd a na tu kvedlačku si netroufnou a navíc se vztekají v diskuzích. No teda fuj, takoví neschopní lenochodi.
Je suis paresseux 😄
vencelín
@psel
Co to zas pindáte (ostatní ten výraz prominou). S autem se musí jezdit jen po městě v zácpách? Od kdy?

Co se mi to snažíte zas předhazovat? To, že jste si toto vydedukoval je Vaše chyba, příspěvek toto rozhodně nesděloval.
Man Ký
@psel taky to na tebe zkouší? co napíše von, je všechno cajk a von je strašně slušnej a vyká a všechno co napíšeš ty, to je strašlivě urážlivý a udá tě... už mu to tady někdo psal, že vykazuje známky duševní nemoci
thebearspook
@vencelín Manuál chtějí většinou vesničani, protože za celou cestu od domu ke Kauflandu dojedou téměř bez řazení. Pokud budete na půl kilometru co 10 metrů řadit, tak vás to možná přestane bavit.
vencelín
@thebearspook
Opravdu manuál chtějí jen vesničani? Třebas já bydlím ve městě ale i tak chci manuál. A víte proč, protože autem po městě se témeř nepohybuji a automat pro mne má více nevýhod než výhod. A když jedu po městě autem s manuálem, tak mi to nějak zásadně nevadí řadit a rozjíždět se.

To, že automat dává smysl ve městě v hustém provozu a třebas v terénu (pokud se bavíme o hdm), to mi je zřejmé. Nicméně to že spousty lidí jezdí po městě autem i když je v tom městě solidní hmd je prostě známka jisté lenosti těch lidí.

Za mne necht je prostě výběr, ať si každý má možnost vybrat dle svých preferencí a potřeb. To je celé. To že automobilky osekávají nabídku je prostě špatně. V tom se doufám shodnem.
thebearspook
@vencelín Automobilky vyrábějí (pokud možno) to , co jde na odbyt. Pokud se trendy mění, mění se i nabídka. Když to srovnám s fotografováním. Kolik lidí fotí na kinofilm? A kolik lidí v současnosti fotí s foťákem a navíc si manuálně nastavuje e😜ozici? Většina fotí mobilem.
Jsem třeba ten druhý případ, protože výsledná fotka je diametrálně odlišná od toho, co mi udělá automat a co nabízí výměnné objektivy.
Na druhou stranu u řízení jsem rád, že hodně rutiny za mě udělá auto. Ježdění mě baví stále míň, a to jsem ještě nedávno provozoval atmosférickou V8. Pro mě je jízda autem nutné zlo, ale vzhledem k práci auto potřebuji.
_Teddy_
Bolo to spomenute v clanku len tak akokeby "mimochodom", ale myslim ze za rozsirovanim automatickych prevodoviek stoji predovsetkym snaha vyrobcov o co najnizsie emisie. A to sa dosahuje az nezmyselne hlbokym podradovanim (co by clovek s manualom nikdy nerobil, ak ma aspon trochu cit k motoru).

Vsimol som si to nedavno na pozicanom aute: pohynam sa na krizovatke, odbocujem dolava. Este som ani nestihol dokoncit odbocenie, uz mi tam na displeji svieti 7 zaradeny stupen (zo 7), pri rychlosti sotva 40-50km/h.

Co je toto za blbost? Tak od 0 do 50 sa tam nasype vsetkych 7 prevodov, a potom od 50 po 130 uz idem len na tom jednom, najvyssom? Skusil som to prepnut do "sportoveho" modu, ale velky rozdiel v radeni som si nevsimol...
psel
@_Teddy_ jo a přesně proto je BEV budoucnost protože tohle fakt neřešíš. Očividně ani po těch letech vývoje to stále stojí zaprď. Zlatý BEV.
Ja Prvni 123
@psel A bev ani nezrezavi, vid?

Bud driv shori nebo ho driv vyhodis, protoze jeho provoz, ba i prodej, je nerentabilni...

A soudruzi z Ciny se raduji.
Vytvorili svetu zavislost na baterkach a cele davy... "neproziravych" jim tleskaji.
Man Ký
@Ja Prvni 123 zatímco všichni brečí a dotují a zastřešují marže a to je zavřený jeden průliv dva měsíce😊 to ale žádná závislost není😊
a dokud byly baterky v notebooku a mobilu tak nevadily😊
psel
@Ja Prvni 123 jo až zrezne tak z nej zbyde docela velká baterka pro FVE, pokud do a z ní nebudeš potřebovat vic jak 10kW tak ji ani nemusíš chladit.
Ty za likvidaci budeš platit, me za ni budou platit. Easy
gil54
Dobré shrnutí, nic podstatného nechybí, dokonce ani fotogalerie není mimo téma. Dnes na pochvalu.
Mad Pete
Já za sebe pro optimální řidičskou nirvánu potřebuju ještě švihadla na okna a ruční sytič, obojí mi automobilky taky sebraly😭
Sevca1
@Arese Ne dnes chce automat většina řidičů. Najde se pár dinosaurů “ bez urážky co lpi na manuálu ale to je promile. Samozřejmě u sportovních vozů ano. Ano někdo koupí manuál ale je to kvůli ceně ne ze by toužil radit
Man Ký
Ja ráda pracuji se spojkovým pedálem? Kvůli penězům? Ale kdeže!

m.youtube.com/watch?…
Horký Rom
@Man Ký
Moje zbožné přání je byt zdravá a věčně makat, TPČO 🤙
Franta Henig
Já jo!
Robbert
To je zase hloupost. Automobilky přestávají vyrábět manuály bez ohledu na zákazníky. A ne, že je zákazníci nechtějí...
Juchin
Vždycky jsem měl manuál a nedal na něj dopustit. Před pěti lety mi zaměstnavatel přidělil nové auto v automatu, vybírat jsem si nemohl. Mám na něm najeto 250 tkm a po manuálu se mi nestýská ani trochu....
Mr.Murphy
manuál už je do aut pro ryzí zábavu.... přežitá technologie.
Arese
@Mr.Murphy Vůbec ne. Ubývání manuálů v nabídce je jen jeden z mnoha negativních důsledků zločinného ekoterorismu EU.
Man Ký
@Arese prodeje manuálních převodovek v USA dosahují gigantické tři procenta nových vozů. tak daleko už ta EU škodí!
Lord Owl
@Arese ruku v ruce s jejich podřízenými managementy automobilek.... Ti namistrovaní frajírci na tom mají svůj koláč...
psel
@Lord Owl všichni za to můžou, LOL. Takový Trump v USA určitě zakáže automaty, ostatně je mu to jedno má na kvedlačku řidiče
Miroslav Melichar
Zajímavé, manuály u Porsche a BMW si prosazují Američané👍
Pokud tu techniku Porsche má, tak nechápu u takové speciality jako GT3, kde na příplatku tolik nezáleží, že ji v EU nenabídne.
mp390
@Miroslav Melichar Porsche manuál u GT3 samozřejmě má. U GT3 RS není ani v Americe.
simson33
@mp390 Díky za info, taky jsem to nepochopil přesně.
Ja Prvni 123
Uff, to je tak dlouhe, ze to cist nebudu.

Nicmene obecne to pravda neni.
Vice prodanych aut s automatem je dusledkem zmen v nabidce, nikoliv v poptavce.
kmarty
@Ja Prvni 123 rikej si to dal, ale pravda to stejne nebude.
Manualu, jako bezny "vybave" pro normalni auto pro prevoz z bodu A do bodu B, proste odzvonilo.
vencelín
@kmarty
Bohužel jim odzvonilo právě, jak správně psal kolega, změnou v nabídce.
kmarty
@vencelín Ja si teda odklonu od manualu vsiml uz v dobe, kdy manual by "zaklad" a automat za priplatek.
Zmena nabidky byl spise nasledek nez pricina.
vencelín
@kmarty
On v tom může hrát i významný vliv jaký motor byl v nabídce k manuálu a jaký k automatu u konkrétního modelu.
Pokud u nějakého modelu se s vyšší výbavou či výkonějšími motory byl k dispozici jen automat a manuál jen u základní motorizace a výbavy, pak lidi třebas zkousli ten automat jako nutné zlo za to, že budou mít výkonější motor či vyšší výbavu.

Jsem přesvědčen, že zájemců a manuální převodovku se stále najde více než dost. A je objektivním faktem že šíře nabídky vůči letům minulým je tristní.
kmarty
@vencelín no, a ja jsem naopak presvedceny ze priznivci manualu jsou dnes minorita. Dost mala na to, aby se automobilkam nevyplatilo tristit sily.
Man Ký
z nouze ctnost
z prázdné kapsy argument😊
kuk
To je lež! Manuál chce každej autodezolát, protože tak mé pocit že něco dokázal. Takhle se jim bere pocit, že aspoň něco uměj a poslední šance se aspoň s nečím vytahovat. Ha ha. 😊))
Tomogo
Já manuál chci. Olej měnit jednou za 120 tisíc km a řadit kdy chci a jak chci, prostě paráda!
psel
@Tomogo a ja nechci ani řadit a ani měnit olej. A ejhle jde to s BEV.
Tomogo
@psel I v BEV je lépe vyměnit olej, jen se to nepředepisuje stejně jako u některých ICE.
A neser, nemám kde levně dobíjet. Zatím... 😉
johny555
Nevěřil jsem, dokud jsem nezkusil. Auto v manuálu už nikdy více.