Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Novinky

Zpět na článek

Nové elektrické SUV od Porsche si hraje na 911. Za příplatek mu naordinují odtučňovací kúru

38 komentářů

PavelK_
Stovka za dvě a půl sekundy?! To by mě zatlačilo oči hluboko do hlavy. Nedokážu si to představit, fakt ne. Samozřejmě nesmí chybět otázka, jaké to má praktické využití?
CRASH BOOM BANG
@PavelK_
Otázka praktického využití u extrémní akcelerace je poněkud zavádějící. Technologie, které umožňují zrychlení na 100 km/h za 2,5 sekundy, nejsou samoúčelné. Vycházejí z pokroku v oblasti baterií, řízení výkonu, trakce a materiálů. Právě tyto prvky se pak postupně promítají do běžných aut: zvyšují bezpečnost při předjíždění, zlepšují reakce vozu a umožňují efektivnější práci s energií.

Jinými slovy, nejde o to, že to musíte využít. Podstatné je, že máte k dispozici technologii, která funguje přesně tehdy, kdy ji potřebujete.
PavelK_
@CRASH BOOM BANG já to chápu, že to je především ukázka technologií a možnosti současné techniky. Ale položit jsem tu otázku musel 🙂
Jinak kromě toho, že takové zrychlení musí být peklo pro běžného smrtelníka zvyklého na rodinná auta, tak opravdové ve peklo se asi odehrává v silových obvodech při takové zátěži.
CRASH BOOM BANG
@PavelK_
Ano, té poznámce rozumím. Jen bych ji možná trochu upřesnil. Podobně bychom se mohli ptát, kdo při běžné jízdě skutečně využívá maximální rychlost vozu. Přesto ji nikdo nepovažuje za zbytečnou, protože vypovídá o konstrukčních rezervách a schopnostech celého systému.

U akcelerace je to velmi podobné. Nejde o to, že by ji řidič měl pravidelně využívat, ale o to, jakou kontrolu a odezvu má k dispozici v reálných situacích.

Co se týče zatížení, právě tyto extrémní režimy jsou při návrhu klíčové. Silové obvody nejsou vystaveny ničemu, s čím by se nepočítalo. Naopak jsou dimenzovány tak, aby to zvládaly s rezervou. V běžném provozu pak pracují v podstatně klidnějším režimu, což je z hlediska životnosti spíše výhoda než problém.
rohYpnol
@CRASH BOOM BANG

Není to podobné, protože Vmax a její dosažení trvá třeba 15, 20s. Tj. vždy půjde o vědomé a cílevědomé konání.
Zato podlaha a plný plyyn je okamžitou reakcí, která může být vyloženě nebezpečná. Auto se zrychlením 2,5s je v podstatě zbrań. A vzhledem k tomu, že tohme budou velmi často mít blondýny ve věku 18 až 20 let, tak je to na pováženou.
CRASH BOOM BANG
@rohYpnol
Rozumím tomu pohledu, ale ta paralela s maximální rychlostí nebyla myšlena jako technická identita, spíše jako princip. V obou případech jde o extrémní stav systému, který není určen pro běžné využití, ale pro demonstraci a definici výkonové rezervy.

Rozdíl v čase dosažení nehraje z hlediska fyziky ani konstrukce zásadní roli. I akcelerace 0-100 je stále řízený, omezený a plně kontrolovaný proces. Moderní vozy mají několik úrovní řízení trakce a stability, které právě tyto přechodové stavy aktivně korigují.

Argument o okamžité nebezpečnosti by pak logicky platil pro jakýkoli dostatečně silný vůz, což ale v praxi nepozorujeme. Statistiky neukazují, že by rozhodujícím faktorem byla samotná schopnost zrychlení, ale spíše chování řidiče a kontext použití.

A pokud jde o věk nebo pohlaví řidičů, jde spíše o obecný stereotyp než technický argument. V technické debatě obvykle nepřináší žádnou skutečnou informační hodnotu.
rohYpnol
@CRASH BOOM BANG
Rozdíl v čase dosažení nehraje z hlediska fyziky ani konstrukce zásadní roli. I akcelerace 0-100 je stále řízený, omezený a plně kontrolovaný proces....

Samozřejmě že hraje roli a to obrovskou. 2,5s je okamžitou reakcí jak jsem psal, vzhledem k tomu, že 1 až 2s je běžnou reakční dobou, že.
Tomas Prochazka
@rohYpnol a auto s 3,5 uz neni zbran a suv je vetsi zbran nez trabant a motorka je v pohode protoze je lehci. Nechces delat taky nehody?
Tomas Prochazka
@CRASH BOOM BANG jo audi taky rika ze jejich prevodovky jsou dozivotni
Anonym
@CRASH BOOM BANG Píšeš hlúposti ! Ako to môžeš využiť, keď to potrebuješ ? Pozri si, ako sa také zrýchlenie dosahuje ...
Anonym
@PavelK_ Má to jediný dôvod ! Odôvodenie neskutočne vysokej ceny . Pracoval som v koncerne VW ...
dodo24
@Dušan Trnka predpokladám, že ani na vývoji ani na marketingu nie... Veď keď nechceš zrýchlenie 2,5s, tak si kúp niečo lacnejšie. Veď koncern má v ponuke SUV už od nejakých 20.000€
Mad Pete
Bude to skvělé do marketingových materiálů a ve storýčkách uživatelů. To stačí.
speedfred
@PavelK_ Keby si jazdil na lepších motorkách tak zrýchlenie na kilo okolo 3s alebo jemne pod býva bežné.
m.z.
@speedfred Jožko, tohle už vypadá použitelně a jako bonus snad jediná električka s 3,5t na kouli 😄
speedfred
@m.z. 3,5t by mohol mať ešte F150 Lightning. Dožijem s tým čo mám a kúpil som radšej kamion. 😄
PavelK_
@speedfred moje zážitky (a ještě jako spolujezdec) končí na aktuální RS3. Motorky vůbec.
speedfred
@PavelK_ Je čas postúpiť do dalšieho levelu.
m.z.
@PavelK_ nejde o zrychlení na 100, ale o důkaz celkové extrémně nadprůměrné dynamiky. Jinak mi v článku chybí údaje o dojezdu jednotlivých variant.
PavelK_
@m.z. jasně, já to chápu. Jak jsem ale psal výše, ta otázka musela padnout. A nakonec vyvolala nečekaně velkou diskuzi 🙂
rohYpnol
Už i Porsche je čím dál víc kýč plný samoúčelných designových cingrlátek...?!?
Naštěstí, tohle je BEV, takže to stejně nikdo nebude chtít... 😉
ericn
@rohYpnol on koncern aktuálně děla samý takový nesmysly a samozřejmě je to stojí zákazníky a spoustu peněz, které mohli být investovány do modelů, co přinesou zisk 😉👌
dodo24
@ericn tak nám prezraď, ako udržať krok s čínskymi a americkými EV, zároveň dodržať limity CO2 a ešte byť aj ziskový... Do ktorých modelov prinášajúcich zisk by mali investovať?
ericn
@dodo24 Dodo, zrovna Porsche to moc řešit nemusí, i když benzinový auta zdraží o statisíce, tak se nic nestane. Elektro má být jen jeden z pohonů, když ho chceš, tak si ho kup.

Největší průšvih, bylo zaříznout spalovací Macan a Boxster - to stálo automobilku spoustu zákazníků i peněz. Proto je tam, kde je, v pr...

Btw na Čínu bych se úplně vyflákl, ani oni už to neřeší. Elektro automobilky a značky tam vznikají jak houby po dešti a s mrazem zas mizí... Lepší je jít svou cestou, dělat kvalitní auta s kvalitním designem a technikou. Evropan, Američan i trh na středním východě za to zaplatí 😉 Elektrický Porsche zrovna netáhne...
dodo24
@ericn s Macanom a Boxsterom súhlasím, tie autá išli ako teplé rožky a minimálne Macan bol velmi ziskový. Píšeš však, že peniaze mohli byť investované inak a s tým už nesúhlasím. Nechceme tu predsa ďalšiu Nokiu, ktorá síce vyrábala skvelé mobily, ale ušiel jej technologický vlak...
ericn
@dodo24 Ale já přece neříkám. aby investovali jen do jedné technologie. Nicméně elektro se tak nějak vyčerpalo a moc netáhne. Vsadili jen na něj a kam to dotáhli všichni vidíme. Mají problém snad se vším, od prodejů, přes minimální marže až pomalu k propouštění, jen kvůli sázce na elektriku... Porsche, dojná kráva koncernu 👎
m.z.
@rohYpnol já bych si to naopak docela uměl představit, ale určitě bych si z praktických důvodů vybral klasickou karoserii.
Man Ký
Tenkrát v Hollywoodu

But my hands are registered as lethal weapons. That means, we get into a fight, I accidentally kill you? I go to jail.
Cliff Booth: Anybody accidentally kills anybody in a fight, they go to jail. It's called manslaughter.

Auto jako zbraň? Schválně jaký měl zrychlení ten bourák Olgy Hepnarové😊
panenka skákavá
@Man Ký 🥰😘
tomas4568
Od doby, kdy Ferry Porsche v Gmündu vyklepaval na dřevěném kopytu první hliníkovou karoserii modelu 356 aby ji posadil na podvozek KdF Wagenu urazila automobilka ohromný kus cesty. Zkřížit zajíce s krávou a napíchat to steroidama je opravdu vrchol německého inženýrství. Ale zoufalá samoúčelností z toho stříká na všechny strany. Opravdu mají tyhle modely zachránit prodeje?
Man Ký
@tomas4568 ano, model Cayenne zachránil automobilku Porsche.
tomas4568
@Man Ký to máte pravdu. Asi jsem předpojatý k modelům jako X6 nebo GLE Coupe. A tohle vnímám podobně😁
Barry Lyndon
@tomas4568 Jako souhlas, na druhou stranu má to lepší aerodynamiku než výchozí kombík? Má, takže stoprocentně samoúčelné to není (jen tak z 90 % 😊)
ericn
@Man Ký no jo ale ten benzinový a taky trochu naftový, ten nový elektrický spíš Porsche pohřbí 😢
Bull Shit
@ericn
No jistě, další prorok apokalypsy spalovacích motorů, co si plete technologický vývoj s vlastním strachem ze změny. Tenhle buIIshit o tom, jak elektromobil pohřbí Porsche, je fakt k smíchu, Porsche si ho ochočí, vyleští a prodá ti ho za dvojnásobek, zatímco ty budeš brečet nad poslední kapkou nafty do tvého Sharanu jak nad rozlitým pivem.
Ale klidně si tu historku nech, je to roztomilé. Jen realita má tu nepříjemnou vlastnost, že se na tvůj bullshit vůbec neptá.
jasu1
Hlavně je nutné říct, že šicí stroje Porsche nedělá. Takže si může hrát na co chce. Svezte se v normální 911 a není co dál řešit.
jasu1
Zkuste 911 a dál číst nemá smysl. Ano je to nejrychlejší autíčko z autodromu u Matěje.
Michal Ježek
911 s 2,5t??? To pobavilo. Jen tam nějak nemůžu najít ani tu podpobnost vizuální. 😁