Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Novinky

Zpět na článek

Octavia Hybrid už sjíždí z výrobní linky. Skutečným hybridem však není

34 komentářů

ericn
No konečně, to to trvalo. Škoda, že už tu dávno není, nemusel jsem volit diesel do Superba, ale právě tento HEV 125kW...

Ten 125kW Hybrid mě zajímá. Jsem zvědav jestli dorazí i do ostatních modelů koncernu. Takový Tiguan/Tayron HEV 125kW by mohl být mé další auto 😉 Rozhodně si ho půjdu vyzkoušet, až bude v nějakém větším autě než je T-Roc. Zatím není na vyzkoušení ani ten...
Ham.
@ericn Myslím, že na tom není co zkoušet, stačí vzít kterékoliv PHEV s 1.5 TSI, přepnout do hybridního módu a máš to, co se v článku komplikovaně popisuje, vyjma dynamiky, ta bude u PHEV vždy lepší vzhledem k řádově vyšší kapacitě baterky.
dodo24
@Ham. takže to bude to iste, ale úplné ine... Hmotnosť, výkon a hlavne rozlozenie váhy budú uplne inde
ryccardo
@dodo24 Ano na okruhu bych očekával, že to poznáš. Jestli poznáš pár desítek kg navíc nebo rozložení hmotnosti při běžné jízdě, tak si dobrej
dodo24
@ryccardo no 200kg baterku v kufri spoznas, dokonca aj pneu na zadnej naprave sa rychlejsie opotrebujú.
traveldrive
@dodo24 Stačí aj menej, hodíš si do kufra zo tri vrecká cementu, možno kvôli inej batožine viac na jednu stranu, a poznať to bude. A to je len 75 kg...
ryccardo
@traveldrive Pokud to bude vyložně na konci kufru, tak máš pravdu. Nicméně baterky u hybridů se většinou dávají pod zadní sedačku, takže nenarušují těžiště. Jak je to u Superba přesně nevím. Jen že ty baterky mají něco přes 100 kg, což mi na tak těžkým autě nepřijde jako moc. To je jeden člověk navíc.
traveldrive
@ryccardo Ale áno, pár desiatok kíl už cítiť určite budeš. 😉
kozakm
@dodo24 a menší kufr 😁
ericn
@Ham. Tak Supa III jsem v PHEV zkoušel a nejelo to špatně, jen mi přišel trochu těžkopádný do zatáček 😋 Přece jen tam bude nějaký hmotnostní rozdíl… A přijdeš o 100l v kufru… 🤔
ryccardo
@ericn Sup je těžkopádný do zatáček s každou motorizací 😁 To je takový Titanic na kolech, ale tak řezání vlásenek není jeho primární určení.
ericn
@ryccardo No tak hrozné to zas není s tou těžkopádností, ale loď to je. Jen tu baterku u PHEV máš vzadu v kufru, tj přijdeš o 100l a chová se to trochu jinak než standardní model 😉
ryccardo
@ericn Hele já se Superbem najezdil hodně km a v zatáčkách je to nemotorný a těžkopádný. Mnohem líp se to auto cítí při jízdě na dálnici nebo rovné okresce.
ericn
@ryccardo Já mám Supa IV aktuálně nového, cca 5000km a souhlasím s tím, že na dálnici že to lepší, ale pokud jedeš nějakou státovku, tak je to taky pohoda 😁👌 Ale těch 150kg v kufru u PHEV je prostě znát... Stejně jako byly znát flašky CNG v kufru u OIII...
ryccardo
@ericn jj pravda. Mě nedocvaklo, že on má S4 už dost velkou a tudíž těžkou baterku, tak to uznávám, že už bude v zatáčkách znát. Vyvážení auta není parametr, kterým by se automobilky dnes moc zabývaly. Mnohem důležitější je jak velký infotainment s jakým rozlišením zakoření na vršek palubky.
Moik
@Ham. Podstatný rozdíl bude ta chybějící převodovka. Je tam jen jednoduchá spojka na připojení spalováku ke kolům...tam podle všeho úplně chybí DSG. Takže odečti 200kg na baterku a kolik 60kg na DSG? A jízda to bude asi stejná s Corollou, jen asi o hodně tišší.
thebearspook
Baterie OK, ale technicky mi to přijde už zase překonané.
scadar
Zbytečná práce, kdyby radší koukali dotlačit nějakou konkurenceschopnou elektrickou oktávku. 800V, 80kWh+, prostě něco jako bmw i3, jenom trochu skromnějšího. Zatím to je tak, že si člověk může od škodovky koupit v elektrice cokoliv, pokud je to SUV.
traveldrive
@scadar Dal by si milión a pol za elektrickú Octaviu?
topten
@traveldrive
82kWh/210kW eniaq koupis za 1M13, elroq za 1M03
neni duvod, aby se mala a nizka oktavka nevesla do 1M0
.
nechapu tyhle zakomplexovany cobolacky kecy
Barry Lyndon
@scadar V podstatě souhlas, ale: Pokud se pokusí o Octávku s běžnou baterií, stejně jim z toho vyjde jen o cca 5 cm nižší Enyaq... Pokud by to mělo být skutečně nízké auto (cca 145 cm), chtělo by to foot garage, což si myslím, že přijde, ale napřed do prémie (tak za 6-7 let) a až potom do mainstreamu (tak za 10 let)...
Meky
Svet trčí na REEV a Volkswagen nasadzuje prehistorických hybrid s mimo baterkou.

Ok, keď myslia…
Barry Lyndon
@Meky Evropa není svět. V Evropě se jezdí rychleji než kdekoliv jinde, takže celosvětově tak oblíbené REEV tu má prostě zoufalou účinnost. Aby to teda i v Evropě na dálnici nějak fungovalo, vymýšlí se různá mechanická přemostění se spojkami apod., ale to už pak zase není REEV, že... Jako souhlas, že hybrid od VW bude poněkud složitý (TSI, DSG, tři spojky) třeba oproti hybridu od Toyoty, ale zase se bude jízda víc podobat jízdě autem, než jízdě vysavačem. 😊

Jeden vysavač od Toyoty provozuju, tak vím o čem mluvím. A pokud jde o dobíjení baterií spalovákem, líbil se mi bonmot v TopGearu: "... je to nejhorší využití paliva od havárie Deepwater Horizon" 😊
Moik
@Barry Lyndon Krása jejich řešení je v tom, že nemá DSG...má jen jednu jednoduchou vícelamelovou bezúdržbovou třecí spojku na připojení ICE na kola od cca 60kmh, něco jako haldex spojka...jinak je to EV. Souhlas, že poněkud pozdě....
Miroslav Melichar
@Moik Přesně tak, HEV Octavia už nebude mít DSG jako PHEV. To je zásadní rozdíl. Bude to hybrid podobný řešení, jaké používá Honda. PHEV odhaduju časem na toto řešení přejde taky.
lamal
@Miroslav Melichar
Az to bude pravda, je to velmi zasadna novinka, ktorej nenasvedcuje nic co web tvrdil, kedze to ma byt len PHEV s mensou bateriou a DSG6 ...
Barry Lyndon
@Moik AHA, tak jsem vůbec netušil... No tak uvidíme, jaký to bude vysavač (díky turbu to možná nebude tak hrozné) 😊
JirkaVejrazka
@Meky Je nejaka vyhoda REEV proti PHEV?

PHEV uz Skoda ma a prodava, ne?
Miroslav Melichar
@JirkaVejrazka Z mého pohledu je pro vyšší rychlosti lepší PHEV, protože ICE umí pohánět kola přímo. A většinou má taky menší baterku, je tedy lehčí. REEV je zase jednodušší, ICE je jen generátor, tedy žádné mechanické napojení na pohon.
JirkaVejrazka
@Miroslav Melichar Diky, jenze problem je v tom, ze bez mechanickeho propojeni spalovaku a kol to ve vyssich rychlostech hodne zere ... a nejede.

EDIT - vim, ze to sam pises. Zduraznuju to jen pro to, ze to zrejme spouste lidi nedochazi. Adoruji REEV, jako bychom nemeli dost spatnych zkusenosti z minulosti (viz treba Opel Ampera).
Miroslav Melichar
@JirkaVejrazka Tak, tak… REEV se hodí pro Čínu, kde auto většinou neopouští město. Do 80 km/h je to jedno. Pro Evropu vidím větší smysl v PHEV.
Arese
Největší předností neelektrodebilních škodovek je jejich stále ještě velmi slušná nabídka spalovacích motorů, nezprasených hybridodebilizací. Tak ji hlavně Škodo nezaváděj, resp. klidně zaváděj, ale jen jako alternativu k čistě spalovacím motorizacím, ať má hlavně zákazník možnost volby!!!!!!
Lenka Čížková
@Arese Takhle nějak si představuji diskusi v roce 2009.
Frantisek Talas
Je pekna