Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Novinky

Zpět na článek

Mezi hot-hatche přišel Hyundai N pozdě. Jeho elektromobily nyní kopírují i ty největší automobilky

58 komentářů

ericn
Koukám pane Landa, že se snažíte "uplést z ho*na bič". Článek s nulovou informační hodnotou, žádná data o prodejích 5N a 6N, jen marketingové plky... Hyundai si zaplatil PROMO?

Na ulicích vidět nejsou, čím to asi bude? Že by cenou? i30N potkávám poměrně často, ať HB nebo FB, ale tyhle rádoby sportovní EV ne... 😉
Bull Shit
@ericn
Tohle je spíš směs dojmu a frustrace než věcná kritika. Článek nemá povinnost být tabulkou prodejů an absence čísel 5N a 6N z něj nedělá marketingové plky, to je jen pohodlná zkratka.
Tvoje tvrzení o tom, že auta nejsou vidět na ulicích, není argument, ale jen osobní bublina, ze které si skládáš realitu.
A upřímně, tohle celé je jen další balík bullshitů, který se tváří jako názor, ale žádná fakta v něm nejsou.
Jiří Landa
@Bull Shit Děkuji, k tomu nemám co dodat. JL
ericn
@Jiří Landa myslíte k článku? No nedivím se, nemá v sobě žádnou informační hodnotu. Je to taková "výplň" a možná i trochu PR 😉👌
Jiří Landa
@ericn Dobře.
Dzinus
@ericn

Může to být i tím, že třeba Škoda Oktavia RS je pořád Oktávka, se stejnou mírou praktičnosti v běžném životě, akorát má snížený a tužší podvozek a trochu silnější motor. Naproti tomu Ioniq 5N proti běžné 5-tce, má výkon na dvojnásobku, tužší karoserii, snížený a tužší podvozek se závodní geometrií, úplně jinak dimenzované chlazení a brzdy tedy z podstaty je to okruhový speciál. To se do prodejů musí propsat.

To rádoby sportovní EV je daleko více sportovní, než eReSo. I když se tedy 5N neprodává jako Škoda Oktavia RS, určitě přinesl Hyundaii zaslouženou prestiž.
ericn
@Dzinus chápu, co mi tím chceš říci, ale filosofie hothatche je jasná. Vezmi standardní model rodinného auta, vylepši motor, podvozek a řízení, nějakou tu “kudrlinku”, přihoď pár korun nahoru, ať má tatík použitelné auto na každý den a když se chce svézt, tak může. A nestojí to ranec navíc. O okruhové auto na silnici vyrobené jen pro jeden účel za dvojnásobnou cenu nikdo nestojí a na prodejích je to vidět… Tj i ta RS Octávka je víc hothatch než 5N 😉
Dzinus
@ericn

Snažil jsem se naznačit, že nižší prodeje jsou dány i rozdílným zaměřením daných vozů, takže výsměch není na místě, navíc, upřímně řečeno, 5N je mnohem zajímavější kus techniky než RS Oktávka. Umělý zvuk je tam pro ty, komu by snad chyběl, na něj to samosebou nejezdí. Vhledem k tomu, jaká je Ioniq 5N cihla, tak na okruhu zase není tolik strojů, které by mu uměly ukázat záda. Ioniq 5N je vyjimečný stroj, ať se to komu líbí nebo ne.

Ale jasně, není to dost hothatch, tak se tomu můžem zasmát.
kari.laz
@Dzinus Co je na baterce s el motorem za "techniku" vždyt to je nejnižší možná forma pohonu auta, co do techniky. Pořádné mechanické hodinky vždycky budou úžasný kus a digitálky nabídnou mnohem víc, ale pořát to budou digitálky. Mluvit o el autě jako o kusu techniky je z principu nesmysl.
praptak
@Dzinus Sám jste to naznačil, jedná se o okruhové auto. Závodní auto neznamená sportovní.
Dzinus
@praptak

BTW, jen tak pro srandu jsem porovnal globální prodeje Škody Octavie liftback (kombíky jsem vynechal) vs Hyundai Ioniq 5 v letech, kdy byly na trhu společně, což je od roku 2021. A světe div se, od roku 22 se Ioniqů 5 prodá více než oktávek. V roce 25 to bylo 81800 Oktávií vs. 125000 Ioniqů 5.
ericn
@Dzinus no asi by bylo přínosnější srovnávat prodeje v Evropě, Přece jen Octavia není v prodeji všude na světě. Ioniq 5 není ani v EU TOP 10 EV modelů… Tj neprodá ani 3500ks aut měsíčně 😉
Dzinus
@ericn

To je přínosnější jen pro toho, kdo nevidí za hranice EU a chce vyhrávat na domácím hřišti. Jakmile se na věc podíváme globálně, tedy bez vytáček, najednou Oktávka není takový hrdina. Krom toho, že nejezdí líp, se ani líp neprodává, krom domácího hřiště. Nevím proč je Hyundai schopen Ioniqa5 nabídnout na více trzích a ve výsledku jich prodat víc, než Škodovka Oktávek, ale je to tak.

Tohle celé neříkám jako výsměch do Boleslavi, ale abychom se jako diskutující chytli za nos a nevymýšleli kategorie, ve kterých snadno zvítězíme.
ericn
@Dzinus já s tím problém nemám, jen poukazuji na to, že prodeje Ioniqu 5 nejsou žádná hitparáda. V EU, což není problém dohledat, není ani v TOP10 EV. Při ceně 1,3mio za 4x2 a 1,5mio za 4x4 s velkou baterkou se tomu nelze ani divit…

Tj tak kde si vzal světová čísla? To by zbytek světa musel dávat dalších cca 7tis ks měsíčně 🤔 Nejspíš Korea a možná Austrálie, je H/K je vysoko… Zbytek světa asi ne…
Johnn
@ericn A že se Octávia neprodává všude ve světě je chybou Hyundae? Ne je to chyba Škody, buď ji bude věřit a prodávat všude, nebo jí věřit nebude.
Každu firmu zajímají celkové prodeje, ty jsou nejdůležitější, na jednotlivých trzích jsou různé výkyvy (třeba zavedení cel a podobně).
Nebo můžeme porovnávat počty prodejů na domacích trzích, tedy trhy ČR a Jížní Koreje.
ericn
@Johnn Tak řekl bych, že Škoda o tom sama nerozhoduje 😉 VW do toho má co mluvit a taky to dělá, proto Škoda nenii třeba v US…
Pepa_007
@ericn je to dáno prodeji. i30N cca 9000ks ročně v Evropě. 5N cca 1000ks.
Arese
@Pepa_007 Tak. A tím je řečeno úplně vše, dalších slov netřeba!
Hendly
@Arese
A ty dve auta jsou porovnatelne jak?
5N ma dvojnásobek výkonu..
ericn
@Hendly a k čemu mu to je? Taky stojí 2x tolik a zájem je minimální 😋.

Btw výrobce o nich tvrdí, že jsou to oba hothatche. I30N ano a 5N je těžká EV stodola a aby jela, musí mít 650k…
Hendly
@ericn
K cemunje porovnání prodeje u dvoujce totalne odlišných aut?
ericn
@Hendly Prodeje jsou měřítkem úspěchu, u i30N je jednoznačný a u 5N nedostatečný. 5N měl i30N nahradit, proto i30N v Evropě stáhli a ani se tou ambicí 5N netajili, ač se i30N stále vyrábí a mimo Evropu i úspěšně prodává 😉
Johnn
@ericn Technologicky nahradily.Je to nejlepší, co si můžeš koupit na denní použití a jízdu na okruhu.
Prodejní čísla musí být jen taková, aby se to firmě vyplatilo. A to zřejmě ano. Ne nesmysly od nějkého diskutéra, který si navíc sportovní auto nikdy nekoupí.
Chiron také není na každém rohu.
A najdi mi konkurenta, který nebude výrazně dražší, umí zajet lepší časy na okruhu, poskytne stejnou zábavu a je použitelný i jako běžné auto.
A které přineslo něco nového, jako Ioniq5N. To za celou zaplevelenou diskuzi nezaznělo, protože informační hodnota třeba tvých příspěvků je nula.
ericn
@Johnn Tak je nečti a nereaguj ty rozumbrado. Hlavně, že ty tvoje přìspěvky majì hlavu a patu… 😉👌
praptak
@Hendly S tím srovnáním přišel sám výrobce.
praptak
@Hendly Vždy se jedná o poměr výkonu vůči hmotnosti a důležité je, zda ten výkon je dlouhodobě udržitelný. Navíc fyzika stále platí, co se týká setrvačných sil. Není náhoda, že nejlepší závodní auta mimo okruh jsou ta malá.
Arese
@Hendly Jak? Při uvedení Hyundai trapně kvákal, že tato zoufalá elektroimitace skvěle nahradí právě jeho modely N!
Horký Rom
Na Praze 10 jsem včera spatřil nový Hyundai Ioniq 5 N v matné černi. Byl natolik sebejistý, že se zdálo nevhodné jej posuzovat běžnými měřítky, jako by již patřil do vyšší třídy reality 👍
Pepa_007
Zatímco i30 N má přirozený, mechanický projev s typickým střílením do výfuku pomocí obtokového ventilu, Ioniq 5 N emoce simuluje digitálně. Funkce N Active Sound+ vytváří věrný zvuk spalovacího motoru (včetně zvuku stíhačky) a systém N e-Shift dokáže věrně napodobit cukání a přerušení tahu při přeřazení 8stupňové dvouspojkové převodovky, což je u elektromobilu unikátní prvek.
Umělá simulace. 😀
Arese
@Pepa_007 Přesně. Jen ubohá imitace - naprosto směšné a trapné! 😞
Hendly
@Arese
A to strileni do vyfuku u spalovaku v teto kategorii aut snad neni falešné ?
🤣
praptak
@Hendly Nutně být nemusí, záleží jaké komponenty jsou namontované.
Hendly
@praptak
Nemusi, ale je.
Arese
@Hendly Větší demagogie už tě nenapadla? 😊
Hendly
@Arese
Demagogie?
“Strileni” do vyfuku zapneš a vypnes tlacitkem😊 je to proste jen par radek SW aby to delalo jako sportovni pocit.
Falešný efekt.
Pepa_007
@Hendly v zadu je reproduktor a ted generuje střílení a nebo to jde reálně z výfuku?
Hendly
@Pepa_007
Jde to z vyfuku, ale jen pro efekt. Neni to prirozeny projev. Je to naprogramovana funkce.
To je zasadni rozdil a ve finale je to stejne jako kdyz by to slo z repraku.
Mimochodem, mnohobjako sportovnich modelu ma pro zdůraznění zvuku motoru pseudoreproduktor a nikdy jsme tady na to neslyšel nikoho nadavat.
zdenda.ch
@Pepa_007 eNko nestřílí "pomocí obtokového ventilu", ale díky nastavení řídící jednotky, která opozdí zapálení směsy ve válcích. Prostě využívá potenciálu jako u závodních vozů a v kombinaci s meziplynem neztrácí důležité milisekundy při podřezování. Obtokový ventil tam žádný není, jen klapka, která udělá bi-pass koncovému tlumiči výfuku.
Hendly
@zdenda.ch
U teto kategorie aut jde jen o efekt.
kari.laz
@Pepa_007 projev elektrického auta je projev metra. Pokud to má být jinak, bude to vždycky uděláno "šidítky" . emoce tam nejsou a nikdy nebudou. bude to vždy jen rychké, respektive zryychlují, dalo by se řící až šíleně, al evždy to bude "nudně" rychlé.
DonVito
Moc bych pral zdejsim odpurcum elektromobility, aby se jednou mohli svezt Hyundai Ioniq 5N.

Takhle komentujou neco, o cem v realu nemaji paru.
Zkusenost nula.
Ale hlavne na to maji silnej nazor...
ericn
@DonVito řekl bych že měřítkem úspěchu jsou hlavně prodeje. I30N byl na silnicích vidět. Tohle není… Tj lidi co maji radi hothatche EV škatule s 650k evidentnẽ nebere… 😉

Stejně tak jsem dneska jel cca 5min za EV Chargerem (snad jediný, co jsem kdy viděl), ten syntetický zvuk z reproduktoru byl neuvěřitelně otravný, nepřirozený a bolela z něj jen hlava 🤢👎
DonVito
@ericn

Hele, s úspěchem vs prodeje souhlas.

Jen je třeba vědět, že i30 je nejmíň o třídu menším autem.
Jestli si s Ioniqem 5N nasadila automobilka laťku na i30N, tak byla hodně vysoko...

Protože prostě Ioniq 5N stojí 1.8M.
i30N stál 0,8M??

Nechť si to každý vyhodnotí sám.
ericn
@DonVito jo, Hyundai dost přestřelil. Zatím co i30N byl dostupný hothatch. 5N je mimo tyto vody, navíc jako tak nějak nevím, proč ho chtít…

To, že je to “manifest” schopnosti Hyundaie takový kus techniky vyrobit je jasné a jsem s tím OK. Ale náhrada za i30N to prostě není a nebude, ač se nad tím novináři (kteří si ho nikdy nekoupí) rozplývají jak chtějí.

Trh ho nebere…
DonVito
@ericn

Tohle říká AI

Analýza prodejního úspěchu či neúspěchu modelu Hyundai Ioniq 5 N ukazuje zajímavý kontrast. Z pohledu marketingu a image jde o fenomenální úspěch, z pohledu čistých prodejních čísel a masového trhu se však jedná o vysoce okrajový produkt, který v některých regionech zaostává za původními plány. [1]
Výsledky lze rozdělit na jasná pozitiva a negativní tržní faktory.
## 📈 Proč je to PRODEJNÍ ÚSPĚCH (Globální pohled & Image)

* Pokoření hranice 10 000 kusů: Od spuštění prodejů na konci roku 2023 se globálně prodalo přes 10 600 kusů verze N. U nekompromisního sportovního elektromobilu s cenou okolo 1,8 milionu Kč jde o solidní výsledek.
* Podíl v rámci modelové řady: Verze N tvoří zhruba 4 až 5 % všech celosvětově prodaných vozů Ioniq 5. V segmentu „ostrých“ verzí (tzv. hot-hatchů a sportovních derivátů) je jakýkoliv podíl nad 3 % považován za úspěch.
* Srovnání s prémiovou konkurencí: Na klíčovém trhu v USA se prodeje Ioniq 5 N drží těsně za zavedeným a podstatně luxusnějším elektromobilem Porsche Taycan, což dokazuje sílu jeho technických parametrů.
* Halo efekt (Zvýšení hodnoty značky): Hlavním úkolem vozu nebylo generovat obří zisky, ale sloužit jako tzv. halo car. Dokázal přitáhnout do showroomů Hyundai lidi, kteří by o této značce dříve neuvažovali, a výrazně podpořil prodeje standardních verzí Ioniq 5, které na jaře 2026 trhají prodejní rekordy. [2, 3, 4, 5, 6]

## 📉 Proč je to PRODEJNÍ NEÚSPĚCH (Limity a realita trhu)

* Nízká čísla na menších trzích (včetně ČR): Na českém trhu se jedná o naprostou raritu. Data ukazují, že registrace nových kusů mají klesající tendenci a celkově se v ČR za poslední měsíce registrovaly pouze jednotky kusů. Pro českého zákazníka je cenovka 1,8 milionu Kč za značku Hyundai stále psychologickou bariérou.
* Nenaplněná očekávání v zámoří: Například australské zastoupení značky otevřeně přiznalo, že prodeje verze N zaostávají za interními plány. První vlna nadšenců vůz nakoupila ihned, ale najít další běžné z
Anonym
@DonVito volkswagen prodal 460 tisíc Golfů GTI první generace. podíl na prodejích býval kolem 15%. to bude hyundai s tím elektrohotchatchem trvat více než 100 let
DonVito
@ericn
Nenaplněná očekávání v zámoří: Například australské zastoupení značky otevřeně přiznalo, že prodeje verze N zaostávají za interními plány. První vlna nadšenců vůz nakoupila ihned, ale najít další běžné zákazníky pro takto drahý elektromobil je v době ochlazení zájmu o EV složité.Vnitřní konkurence a cena: S cenovkou útočící v plné výbavě na hranici 2 milionů Kč konkuruje Ioniq 5 N zavedeným sportovním vozům se spalovacími motory (např. BMW M2) nebo podstatně levnější Tesle Model 3 Performance, která nabízí podobnou dynamiku v přímce za výrazně méně peněz.

Finální verdikt
Ioniq 5 N není prodejní propadák, ale není to ani prodejní hit. Je to přesně cílený, technologický manifest. Pro Hyundai je úspěchem, protože změnil vnímání značky po celém světě. Z finančního pohledu na něm však automobilka masivně vydělávat nemůže, což se kvůli ochlazení globálního trhu s elektromobily v roce 2026 projevuje slabší dlouhodobou poptávkou.

Konec citací AI
Myslím, že s tím by se dalo souhlasit.
Takové shrnutí vypadá poměrně objektivně.
ericn
@DonVito ano, s tím souhlasím. Technologicky to Hyundai zvládl, prodejně nikoliv. Ten závěr je poměrně střízlivý 😉
kari.laz
@ericn Podobné jak zvuk u PHEV škodovek, to je strašný, to by bylo lepší, kdyby to radši nevydávalo nic.
praptak
@DonVito Odpůrce nejsem. Síla elektromobilu je v něčem jiném, než jak se chová tento vůz. Pochopte, že někdo se jím sveze a prostě z něj není nadšen. Přál bych Vám, abyste se mohl někdy svézt např. s takovou Fabií RS Rally2, kde to chování je přirozené, přestože má nižší výkon.
DonVito
@praptak

Díky, jsem rád, když si tady přejeme takový věci.
😄
Jenže já zábavnost Fabia RS Rally nepopírám...

Já jen tvrdím, že tohle je zábavný taky (alespoň pro mě), jen jinak.
Arese
@DonVito "Zábava" nadupané elektroplečky je jen ta, že ti rozhodí krční páteř. Tím to začíná a také končí.
Johnn
@praptak A kolik se prodá rošně Fabií RS Rally2? 50-60ks? To je teprve propadák.
Ioniq5 N i 6N je auto i pro běžný provoz.
zdenda.ch
Jako petrolhead mám eNko a raději si počkám na novou generaci hybridního modelu, než čistou elektřinu. Síla tam je obrovská (vím, jel jsem s tím), ale emoce žádné bručení do repráků, nebo škubání jako při řazení, nenahradí skutečný zvuk.
Man Ký
Škubání při řazení jako projev sportovní jízdy a k tomu zvuk, který nejde z motoru, ale z laufů a lze ho jejich změnou značně zkreslit. Protože čtyřválec sám o sobě úplně nezpívá…
Nemohu žíti bez sportovního vozu, jež jsem nikdy nevlastnil😊
Anonym
radost z elektromobilu který cuká a je hlučný ??? je to jako když si ženatý muž pořídí milenku a má radost z toho když ho milenka půl hodiny zpovídá kde včera byl a pak řekne že ji dnes bolí hlava a nic nebude
Man Ký
Hele já uznávám, že nejsem žádný pilot
Ale co sakra koho bere na předokolce?
Jak mi řekl jeden mládežník z Boltu - na naučení je nejlepší trojka kompakt na polských deklech🤣
M4rty87
tak pánové včera konkrétně se mi dostala do ruky ovečka III RS na pěkných nízkoprofilovech 2.0 TDI s dsg. 600 km trasa. Na dálnice 180 příjemné komfortní. Po vesnicích dokud jsem nepřepl na sekvenční řazení pod volantem, tak dsg nevědělo co má dělat (Mariánky a okolní slavkovské zatáčky) . sekvence slušný podvozek a zábava začala proč ne ale nebylo to ono. za milion už bych si to fakt nekoupil. osobně mám Konu electric žádný Nko žádný trhač, v Ioniq 5 N jsem seděl a ovečka v eReSu tomu nesahá ani po kotníky. hyundai dala velmi zábavná auta s nesrovnatelně lepší a dynamičtější technikou než evropské koncerny. Na druhou stranu 6,5 litru na 100 při slušně řečeno dynamickém šlapání na krk bylo překvapivě dobré. cena 3kc na km bez servisu. s elektrem 25kwh možná 30kwh by to žralo při 5kč doma a 10 venku v mixu 50/50 je cca 2.25kc na km bez servisu.