Technika
pete64
1
Takze nejde ani tak o velka kola, jako o velke disky s relativne tenkymi plasti. Ne bo by bylo lepsi jezdit na 13"?, to asi ne.
panenka skákavá
3
dj bobo
kozakm
3
@pete64 Jde o hmotnost kol a množství gumy mezi diskem a zemí.
Vždycky se mi daleko víc líbila malá kola s velkými balony, běžná v 70. a 80. letech. Šlupky na obrovských discích mi nikdy nepřišly atraktivní, nemluvě o horším jízdním komfortu na rozbitých silnících. Jednu výhodu ale velká kola mají - vejdou se za ně větší brzdy.
@Stejsn jj . Proto na svém autě mohu mit pouze speciální 17" disky. Případně 18" nebo 19". 17" mají tak 2mm rezervu k brzdě.
Blbost. Naprostá. jezdil jsem ID.4 na 21" kolech na léto a 19" na zimu, obojí měly stejnou šíři pneumatik a nebyl v tom vůbec žádný rozdíl. Schválně jsem tehdy koupil plecháče s poklicemi, to kolo muselo vážit polovinu té jednadvacítky...ale ani tak nic..ani komfort(nebo minimálně) (DCC tlumiče) ani dojezd ani zrychlení. Nic.
Rozdíl udělá šířka penumatik, ne průměr disku uvnitř pneumatiky.
Rozdíl udělá šířka penumatik, ne průměr disku uvnitř pneumatiky.
@Moik Tak ony zimní gumy mají obecně větší valivý odpor sami o sobě, takže se to mohlo kompenzovat...
@Moik Toto je práveže blbosť, Enyaq na 19kach a na 20kach sú úplne iné autá. Vždy sa teším na letné 20ky, vtedy je to to pravé auto. Id4 na 19kach to isté, pocitovo to jazdí veľmi zle. Ale zase je pravda, že 180 na diaľnici to celkom dáva, čakal som to horšie. Nikto by nemal odporúčať, alebo dobrovoľne kupovať 19 palcové kolesá na meb platformu. A čo sa týka dojazdu, alebo potrieb, tak rozdiel veľmi nevidím, to súhlasím.
Asi nejabsurdnější dnešní móda. Mám SUV, na léto pěkné originál 18" 235/55, na zimu obyčejné 17" 215/65. Hlavní výhoda - při parkování to občas vezmu přes vysoký obrubník a vůbec nic se nestane, disky jsou jako nové i po 2,5 letech. Na nějakém sporťáku to vypadá dobře, ale ty odřené 21ky s mikrovrstvou gumy mi na SUVčkách přijdou až komické. Nemluvě o tom, že to výrazně navyšuje cenu auta (drahé disky, gumy, složitější podvozek, nutnost adaptivních tlumičů aby to trošku tlumilo...). Hlavně, že se furt řeší ceny a dojezdy EV a tímto to úplně zabijou.
@johny555 Naprostý souhlas, ale oni (jakože výrobci) prostě jen vycházejí vstříc přání zákazníků. Ač si to nikdo nepřizná, tak většina opič@nů prostě chce exhibovat (i za cenu nepohodlí, vyšší spotřeby, kratšího dojedu, vyššího hluku atd... atd...) 😊
A mimochodem většina lidí projíždí zatáčky stylem, že by jim místo 225/40 R18 stačily 175/80 R14 (to byl základ ještě u Golfu IV) 😃
A mimochodem většina lidí projíždí zatáčky stylem, že by jim místo 225/40 R18 stačily 175/80 R14 (to byl základ ještě u Golfu IV) 😃
"Při každém rozjezdu a akceleraci s většími ráfky musí motor vynaložit podstatně více energie. Kola fungují v podstatě jako setrvačníky a ačkoliv by se mohlo zdát, že již roztočený těžší disk si svou kinetickou energii déle udrží, v reálném provozu plném neustálých změn tempa tato setrvačnost ani zdaleka nedokáže pokrýt masivní energetické ztráty spojené s jeho prvotním rozhýbáním. "
Mam to chapat tak, ze fyzika prestala fungovat? Pokud me stoji vic energie kolo rozhybat a to kolo ma tim padem vetsi setrvactnost, tak pri zpomalovani zase adekvatne vic energie preda zpet do baterky rekuperaci, ne? Nebo mi neco unika?
Mam to chapat tak, ze fyzika prestala fungovat? Pokud me stoji vic energie kolo rozhybat a to kolo ma tim padem vetsi setrvactnost, tak pri zpomalovani zase adekvatne vic energie preda zpet do baterky rekuperaci, ne? Nebo mi neco unika?
@JirkaVejrazka
kdyby veskera hmotnost byla jen na obvodu kola, tak by pri rozjeti potrebovala 2x tolik energie (roztoceni + kineticka energie), nez kdyby byla v kufru (jen kineticka).
tedy jestli vetsi kolo vazi dejme tomu o 5 kilo vic, 4 kola = 20 kilo, x2 = 40kilo (ve skutecnosti min, protoze hmotnost neni jen na obvodu), tak temahle vetsima kolama to je jako kdyz povezes v aute misto sebe jeste cca 10-15 lety dite podle toho jak je vyzrany
.
pri stejny sirce kola asi nejaky zvyseni spotreby bude, ale spis nepodstatny
a horsi to bude spis u spalovaku, kterej nerekuperuje, jak pises
.
fyzika samozrejme plati, ale spousta lidi chybela ...
... a nejen na fyziku
kdyby veskera hmotnost byla jen na obvodu kola, tak by pri rozjeti potrebovala 2x tolik energie (roztoceni + kineticka energie), nez kdyby byla v kufru (jen kineticka).
tedy jestli vetsi kolo vazi dejme tomu o 5 kilo vic, 4 kola = 20 kilo, x2 = 40kilo (ve skutecnosti min, protoze hmotnost neni jen na obvodu), tak temahle vetsima kolama to je jako kdyz povezes v aute misto sebe jeste cca 10-15 lety dite podle toho jak je vyzrany
.
pri stejny sirce kola asi nejaky zvyseni spotreby bude, ale spis nepodstatny
a horsi to bude spis u spalovaku, kterej nerekuperuje, jak pises
.
fyzika samozrejme plati, ale spousta lidi chybela ...
... a nejen na fyziku
@JirkaVejrazka
V reálné podobě je to samozřejmě nesmysl a je to taková další "vaculíkova fyzika". Protože je to opět vytržení jednoho hlediska z celkových souvislostí.
Prakticky a v krátkosti, např. BMW i3 jezdí naopak na velkých (ale úzkých) kolech. Proč? No zjevně to nebude proto, že inženýři v mnichově nerozumí fyzice... Je tam spousta parametrů, velké kolo má jiné jízdní odpory než malé, lépe překonává nerovnosti, má větší styčnou plochu, naopak může být užší a díky tomu klesají jízdní odpory atp.
Nicméně první část článku je za mě vpořádku, hovoří o tom, že pokud máme stejný rozměr celého kola, tak pokud je větší disk, tak se zhoršuje spotřeba a reálně i hmotnost kola. Obecně samozřejmě ne vždy, ale reálně to tak je. Protože málokdo zaplatí větší, ale kvalitnější lehčí a kovaný disk. Bohužel to, co výrobci označují za "litý disk", obvykle (mainstream) stojí za zlámanou grešli a nemá s pravým litým diskem nic společného.
Mimochodem, někdy doporučuji si porovnat s koly na závodních autech. Hodně by se někteří divili, jak obrovský rozdíl to proti těm "litým" diskům co nám nabízejí výrobci za nesmyslné peníze ve skutečnosti je...
V reálné podobě je to samozřejmě nesmysl a je to taková další "vaculíkova fyzika". Protože je to opět vytržení jednoho hlediska z celkových souvislostí.
Prakticky a v krátkosti, např. BMW i3 jezdí naopak na velkých (ale úzkých) kolech. Proč? No zjevně to nebude proto, že inženýři v mnichově nerozumí fyzice... Je tam spousta parametrů, velké kolo má jiné jízdní odpory než malé, lépe překonává nerovnosti, má větší styčnou plochu, naopak může být užší a díky tomu klesají jízdní odpory atp.
Nicméně první část článku je za mě vpořádku, hovoří o tom, že pokud máme stejný rozměr celého kola, tak pokud je větší disk, tak se zhoršuje spotřeba a reálně i hmotnost kola. Obecně samozřejmě ne vždy, ale reálně to tak je. Protože málokdo zaplatí větší, ale kvalitnější lehčí a kovaný disk. Bohužel to, co výrobci označují za "litý disk", obvykle (mainstream) stojí za zlámanou grešli a nemá s pravým litým diskem nic společného.
Mimochodem, někdy doporučuji si porovnat s koly na závodních autech. Hodně by se někteří divili, jak obrovský rozdíl to proti těm "litým" diskům co nám nabízejí výrobci za nesmyslné peníze ve skutečnosti je...
@JirkaVejrazka Jenže ta rekuperace není bezztrátová... Ty gumy bývají zpravidla i o něco širší, takže větší valivý odpor + pokud jsou ráfky otevřené i větší aerodynamický odpor. Prostě se to nasčítá, většina konfigurátorů automobilek vám to ukáže online...
@Barry Lyndon
je to tak. Rekuperace má tuším zhruba jen třetinovou účinnost
je to tak. Rekuperace má tuším zhruba jen třetinovou účinnost
@Othello rekuperace má účinnost cca 70%
www.niedermayer.cz/…rgeticke-souteze
ta třetina, to je celková energie vrácená díky rekuperaci ( ne její účinnost ) během jízdy, tedy se zpočítáním i odporů při zrychlování nebo stálé jízdě. Tzn, že po všech ztrátách ( mechanické, aerodynamické, pneu, rekuperace,... ) dokážeš baterce vrátit během jízdy třetinu vynaložené energie.
www.niedermayer.cz/…rgeticke-souteze
ta třetina, to je celková energie vrácená díky rekuperaci ( ne její účinnost ) během jízdy, tedy se zpočítáním i odporů při zrychlování nebo stálé jízdě. Tzn, že po všech ztrátách ( mechanické, aerodynamické, pneu, rekuperace,... ) dokážeš baterce vrátit během jízdy třetinu vynaložené energie.
Plný souhlas. 21" na RS Enyaqu jsou krásné, ale pokud nejedu po opravdu hladké silnici, tak i s DCC to je na našich okresních silnicích děs. Zlínský mám 20" a je to sakra znát. A když jsme nyní objednával nové auto, tak jsme zcela jasně bez váhání zaškrtl 19" (nejmenší pro danou verzi).
Pokud jsou namontována kola dle schválení výrobcem musí mít vozidlo pdeklarované parametry. Jiné to je, pakliže si na vozidlo namontujete kola dle svého uvážení (pak samozřejmě rychlost jízdy nesouhlasí s ukazatelem, síly a momenty pro daná zrychlení jsou jiné a tedy o potřebný výkon a příkony jsou jiné). Obecně platí, že kola velkého průměru, úzká a napumpovaná na vysoký tlak budou mít menší jízdní odpory než kola s malým průměrem, široká a pohuštěná.
jelikož na dojezdu prakticky nezáleží , je to zbytečné mudrování. Berte to jako názor majitele EV.
Nedalo mi to, U BZ4X AWD jsem 20" kola přehodil co mám ze Sorenta 18". Stejné obutí Hankook. Rozdíl na naprosto stejné trase 3kwh/100Km ve prospěch 18". U nafty by to dělalo něco přes decku a tady cca 50km.Jen pro šťouraly, ty 18" mám zapsané v TP.