Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Veterán

Zpět na článek

Audi 100 C4: Přímo do první ligy

21 komentářů

vencelín
Vzhledove, zvlaste v provedeni Avant, nejpovedenejsi Audi co kdy vzniklo a pozornost vyvola jeste i dnes. Vzhledem k trendu olizanych bonbonu tomu jeste min nejaky cas zustane. Stejne tak interier byl vysoce vydareny.
I technicky povedene auto. Dle mne vrchol rady 100/A6, pak uz to slo vice ci mene z kopce.
Mimochodem nebyl nahodou Procon uz i u predchozi generace 100?
Ja Prvni 123
@vencelín Klasicke Audi = perfektne zpracovany interier.
Zvenku nic moc, trochu nevyvazena silueta, moc velke previsy.

Ale technicky?!
Tezke motory, podelne pred predni napravou... drsne tezke na cumak, jezdilo to vicemene jenom rovne.
Proto melo tu drahou, a dobrou, ctyrkolku.
Aby se to vubec dalo nejak rozumne pouzivat.

Nicmene souhlasim, ze pak uz se to jenom zhorsovalo.
😄
vencelín
@Ja Prvni 123
Ad první odstavec. Mě vzhled naopak přijde vyvážený (hlavně jak jsem psal Avant). Ale to je otázka vkusu. Já bych si to auto nechal klidně líbit i dnes (pokud by bylo v dobrém stavu).

Ad druhý odstavec. Umístění motoru souhlas. Nicméně jinak technicky cajk (systém pohonu obou náprav, motory, komfortní prvky)
Ja Prvni 123
@vencelín Ja jsem jezdil turbodieselovou 80, v generaci B2 po faceliftu.
Kdyz jsem ho pak chtel vymenit, tak jsem zkousel prave tuhle 100, a bylo to strasne zklamani.
80 bylo proti tomuhle na rizeni vylozene prijemne auto.
A tak jsem misto 100 koupil tehdy svou prvni Alfu Romeo. Giuliettu, 2.0 td.
A uz mi to nejak zustalo.
😄
vencelín
@Ja Prvni 123
Jak tu někdo psal níže. Na dálnice asi více než dobré auto, na okresky říznějším stylem už to tak dobré vozítko asi nebylo.
Hendly
cena 52 000 marek v roce 1991.
Prumerny plat u nas v te dobe prepocteny na marky - 210 marek…
vencelín
@Hendly
A co jste nám tím chtěl říci v souvislosti s Audi 100/A6?
dodo24
@vencelín velmi zaujimave cisla, aspon pre mňa.
Pri zachovaní pomeru cena/priemerny plat v ČR by to dnes vyšlo na krásnych 12 449 823kč.
vencelín
@dodo24
V čem jsou ta čísla zajímavá? Jak souvisí s daným vozem?
Za mne to jsou jen Hendlyho obligátní plky mimo téma (ještě by mohl v dalším příspěvku vytáhnout globální změnu klimatu 😁).
Asi nikoho nepřekvapí, že za komunistů byly platy minimální, ale i ceny byly o poznání nižší.

A dnes platy stále za západem zaostáváme, jen s tím rozdílem, že ceny zboží jsou s tím západem srovnatelné.
dodo24
@vencelín veď ide o cenu práve tohto modelu, tak to asi má "souvis"... Na to, že ťa ten komentár nezaujíma sa ním až moc zaoberáš.

Zajímavé z mojho pohladu je to, že kým v roku 1991 si na takéto auto potreboval 250 priemerných mesačných platov, dnes ti na A6 stačí 34 platov. To vraví presný opak toho, čo píšeš ty.

Tú chudobu tu bolo vtedy citiť a vidieť na každom rohu. Tí čo tú dobu zažili, si určite pamätajú ako často chodili na nákupy nepotrebností alebo aj napríklad do reštaurácií.

Ale áno, nájdu sa aj súdruhovia, ktorým bolo lepšie...
vencelín
@dodo24
Srovnání jedno z mnoha produktů.
Co ostatní produkty a služby. Nešly náhodou nahoru cenově?

Stále však běžný čech si na auto (vlastní bydlení či jiné statky) ušetří obtížněji než bežný němec, lucemburčan, holandan, belgičan, francouz, fin, švéd, dán, norek 😊......

Situace se od r 90 krapánek zlepšila, ale stále obecně platově taháme za kratší konec vůči západní evropě, to je prostě objektivní fakt
dodo24
@vencelín "Srovnání jedno z mnoha produktů." Presne tak, veď sa bavíme o autách... teda o tomto konkrétnom aute. Neriešim tu celú ekonomiku ČR 😉
vencelín
@dodo24
To je přesně to vytržení jedné věci co se hendlymu hodí bez dalších souvislostí a na to jsem se snažil poukázat.
audis
Historii nabídky audi od 1990 znám výborně. Není mi známo, že za příplatek šlo 3. Rada sedadlech. V článku chybí zmínka o s4 4.2 (s v8 ) ke konci výroby.
Arese
Nadčasově elegantní a komfortní Audina, vyrobená s typickou německou preciuzností. Ve srovnání s MB E a BMW 5 ale měla velkou nevýhodu v přetížené přídi s těžkým motorem vystrčeným daleko před přední nápravu. Při svyžných letech po německých autobahnech to nevadilo, ale na blbnutí v zatáčkách to opravdu nebylo...
P.S. Drtivá nadvláda Audi na českém trhu luxusních vozů v 90. a nultých letech byla dána zejména tím, že VW privatizoval zdejší Škodu a tomu odpovídala i rychle houstnoucí hustá prodejní a servisní síť VW a Audi. Když tehdy chtěli prodejci Škody rozšířit nabídku o něco lepšího, než Favority, Felicie (a posléze mnohem modernější, ale stísněnější Octavie I), logicky sáhly po koncernových značkách.
Ja Prvni 123
@Arese To je pravda.
Teda s vyhradou toho "letani" po dalnici: za mokra umela byt hodne nervozni jeste i podstatne mladsi A6... ten relativne lehkej zadek proste dobrotu nedelal.
Milos Mares
Měl jsem vínovou S4, cca před 30ti lety a dodnes na toto auto vzpomínám. Perfektní 4WD - mechanický, úžasný výkon, prostě super auto, s na tu dobu, úžasným zrychlením !!! Miláček !!!
lorenzlubos
1990 je podla Vas na sklonku 80tych rokov???? Kristepane! To fakt dospely clovek, pisuci clanky, nevie, co znamena 80te roky????? 🤦‍♂️🤦‍♂️🤦‍♂️
vencelín
@lorenzlubos
Zdejší pisálci vypouští leckdy do éteru o poznání horší věci než že rok 90 zařadí do sklonku 80. let.
Pokud jste tu nový, tak si "frky" takovéhoto ražení budete muset bohužel zvyknout.
Trend, že by jich ubyvalo bohužel není na pořadí dne.....
Jiří Kalabza
"přehlížená značka" - to jako vážně?
Arese
@Jiří Kalabza No minimálně v posledních letech se o to vedení Audi usilovně snaží. A daří se mu, bohužel...