Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Novinky

Zpět na článek

Prodeje jedné verze Dodge Charger jsou nečekaně špatné. Druhá naopak strmě roste

32 komentářů

Radovan Pastucha
necakane? skor by sa hodilo ocakavane...alebo snad niekdo naozaj cakal opak?
Horký Rom
Děkuji, pane redaktore. Clickbaitově přitažený a poněkud zavádějící titulek od vás už člověk bere téměř jako součást místního folkloru.

V samotných číslech je ale potřeba číst i kontext. Podle oficiálního prodejního souhrnu Stellantisu za Q2 2026 neklesá pouze elektrický Charger Daytona BEV. Celá značka Dodge je ve druhém čtvrtletí meziročně o 15 % níže a za první pololetí o 6 % níže.

Ano, 294 prodaných kusů Chargeru BEV za kvartál je objektivně velmi slabý výsledek. Jenže vydávat to za samostatný důkaz selhání elektromobility je metodicky nepřesné. Data ukazují širší problém značky Dodge: omezené portfolio, přechod mezi generacemi modelů a slabší celkovou poptávku. Elektrický Charger je v té tabulce nejviditelnější položka, nikoli celé vysvětlení.

prnewswire.com/…6-302816096.html
Pepa_007
@Horký Rom vždy se v negativních číslech nechá najít něco pozitivního.
Bořek Hlivů
@Horký Rom Nerozumim, co je na titulku clickbaitoveho? A kde redaktor v clanku naznacuje ze by slo o "dukaz selhani elektromobility"? Kdyby mel tento umysl, tak by spis napsal titulek "Prodeje jedné verze Dodge Charger jsou dle očekávání špatné".

Podle me si se celkem zbytecne hned zacal bojovat proti elektro-hejtu tam, kde zadnej v clanku neni.

I kdyz teda i prumerne inteligentni simpanz se musi nad kvartalnim prodejem valet smichy... Ja osobne jsem fanousek EV, ale elektrina nema v tuto chvili v takovemto typu aut absolutne zadne misto. Neexistuje jediny priklad uspesneho elektrickeho sportovniho vozu. Proste proto, ze cilovy zakaznici to nechtej, nevidej v tom tu hodnotu, pro kterou si tento typ vozidel kupuji.

A teda nad logikou planovaneho zdrazeni elektrickeho chargeru a ponechani nizke ceny u fosilu... to se mi zastavuje mozek, to muzou rovnou ukoncit vyrobu elektriky, to prodaj jednotky kusu. Kdo by si kupoval auto s objektivne horsi uzitnou hodnotou za cenu cenu o 17k vyssi??
DonVito
Elektromobily mozna globalni oteplovani nevyresi.

Ale Dodge Charger s V8 uz vubec ne...

Clanky o "starych dobrych" V8 jsou pro me kazdopadne odpudive.

Elektricky Charger mel byt alternativa pro ty, co potrebujou muscle car, coupe, zvuk a extremni zrychleni.
Bohuzel se dockal jen posmechu a majitele fosilnich verzi dal budou radeji spalovat dinosaury v lepsim pripade dovezene z Perskeho zalivu...

I kdyz bezemisni (lokalne a s mnohem nizsimi emisemi globalne) alternativa existuje.
Jenze opravdovej chlap ma proste V8, v ruce fofrklacek a na tachaci 250, non-stop.
A kdyz vyjizdi, tak vo tom vi cela vesnice!
Nebo Nebo
@DonVito Jaký zvuk? 😂😂😂 Si můžu pustit na výkonném reproduktorů zvuk falešné V8, hodit do kufru Fabie a mám to samé, akorát to není muscle, což elektrický Charger také není... Akorát mi bude chybět zrychlení a coupé a mám to o 1.4 mil. levnější

PS: O tomto šrotě ví celá vesnice také, snad horší zvuk vysavače jsem neslyšel.
Pepa_007
@DonVito každý správný chlap pije sójové latté, chodí na lakování nehtů......
Audi
@DonVito Tebe je odpudiva V8 a mne su zas ludia ako si ty.
ryccardo
@Audi přesně tak. Hlavně nechápu, proč si takový ubožák musí chodit ventilovat své mindráky na web o autech. Že by někoho zajímaly jeho emoce směrem k americkým V8 si nemyslím. Přitom by byl šťastnější na nějakém ezoterickém zeleno webu, kde se mu nebude nikdo posmívat a bude mezi svýma.
Hendly
@ryccardo
A nezni spis otazka proc je pod kazdym clankem o elektromobilu tolik prispevku od jako petrolheadu a pod články o supr spalovaku tu pravidelně neni nikdo.
ryccardo
@Hendly Ne tak otázka nezní. Otázka zní, proč má ten mamlas potřebu tady pokaždé vyzvracet svoje negativní emoce směrem k autům. Už jen psát hned v první větě o globálním oteplování, což je úplně off topic. Prostě blázen a ty seš druhej.
ericn
@DonVito tvl Charger V8 žádný globálni oteplování ani řešit nechce, je mu to naprosto u zádele 😋👌

A elektrický Charger je u zádele zas zákazníkům… a ani se nedivím. Tuhle jsem za jedním jel. Měl puštěný ten syntetický zvuk z repráku a byl to děs 🤢 Vytrpěl jsem za ním Strahovský tunel a rychle pryč, Bolela mě z toho monotónního umělého kraválu hlava 👎
Bull Shit
@ericn
Krásné. Charger V8 má všechno u zádele, elektrický Charger mají údajně u zádele zákazníci a ty máš u zádele vlastní konzistenci. Protože když už tak dojatě vzpomínáš na staré dobré časy, nezapomeň přibalit i svůj Sharan TDI, který už se taky nevyrábí. Ale chápu, tenhle detail ti kazí jednoduchou hospodskou pointu. Tak tu prosím neprodávej bullshity.
Hendly
@ericn
dva body ktery evidentně stale nechapes ty a mnoho dalsich a následně z toho plyne marasmus ktery zazivame nejen v CR.
Prvni. Globální oteplování nebude mit nikdo u zadele. Bude z neho spousta naprosto reálného lidského utrpeni a dotkne se každého z nas.
Druhy. To ze o nejake ev zname znacky nedokazuje, ze o EV neni zajem a nebo jsou špatná. Ukazuje to, ze klasicke znacky se svyma pokusama o EV jdou smerem Nokia.
Až tyhle dva body konecne nejen ty pochopis, neni to tak tezke, zbavime se nejen tragického divadla jako dens vidime diky Motoristum.
ericn
@Hendly proc spojuješ špatné technické řešení - elektromobily s Motoristama? Ani jedno jsem nevolil a ani nebudu 😋

Ta sebranka od pana Šťastného mi opravdu sympatická není a nechci se nechat zastupovat ani jedním z jeho arogantních fracků 🤮

Elektromobil volit taky nebudu, neb to není ani ekologické a ani zajímavé řešení pohonu auta 😋

Co tam máš dál?
Hendly
@ericn
A tu otázku myslíš vážně?
Jestli nevidis prime souvislosti tak to ukazuje, že nejsi schopen základniho uvažování. Na to, že tu 24/7 jedes hate na EU a EV, stejne jako Rohypnol, je to dost děsivá vizitka.
Motoriste sobe se do parlamentu dostali prave na základě kampaně proti EU a elektromobilům.
Ze ted pro motoristy nic nedelaji a hrajou politickou hru stylu Fico a Orban bylo jasne uz od začátku.
ericn
@Hendly no myslím jí vážně a ty si jí pojal po svém…

Předně EU není neomylná a bohužel protěžuje špatné řešení pro všechny. Tím ale neříkám, že pro určité oblasti je EV špatným řešením, např. městské služby nebo rozvozy, taxi a pod. Pro někoho, kdo má barák kolem města a má fotovoltaiku a jezdí jen na nákupy a do práce do města to může být také dostačující řešení mobility.

Nicméně trhu by se měla nechat volnost, ať si každý vybere, co chce používal. Každy máme jiné potřeby a já nechci na svých cestách stát nuceně u nabíječky, protože jsem zrovna auto nedal včera večer nabít atd. Nechci používat jako jako mobil…

Motoristi jsou bezpáteřní fracci, co mohou, to poserou, jen aby se zviditelnili. Tak arogantní a bezskrupulózní bandu jsme tu dlouho neměli 🤮
Hendly
@ericn
A proc mame Motoristy ve vlade? Protože hlasi to co ty ve svem prispevku a lide jim veri.
Globální oteplování je reálné a ma uz dnes sve dusledky.
Evropa nema ropu a je totálně závislá na dovozu a jak to kinci snad nemusím připomínat.
A EV samozřejmě ukrajuje stale vetsi cast trhu.
ericn
@Hendly myslíš těch 6,6% EV u nás? A to jen z nově prodaných aut? A celkem je to cca 1,2%, cca 72tis aut ze 6,9mil ks 😋🤣 No tak to klobouk dolu…

K tomu oteplování, vývoj země má své studenější a teplejší období, tedy teplotní výkyvy. Ano, aktuálně tomu trochu pomáháme průmyslovou výrobou, ale tím, že budeme kupovat jen elektromobily vážně nic nezměníme 😋 Jen ty emise přesuneme jinam, nezmizí…
Hendly
@ericn
Takze si skoncil presne u tech nesmyslu co siri Motoriste.
Sice popiras to co tvrdi vede, ale povazujes se za rozumneho.
ericn
@Hendly když myslíš… Nic to nezmění na tom, co chci a co nechci. Mám rád auta se spalovacím motorem a tak to i zůstane. Nějakou elektrifikaci do budoucna mít stejně budou, v mém případě to bude maximálně fullhybrid 😋

A volit budu tak, jak budu chtít také a rozhodně to Babiš, Okamura a ani Motorky nebudou 😉 Zůstávám s ODS…

Jsem dlouhodobě konzistentní ve svých názorech a kvůli nesmyslně diskusi s tebou je měnit nebudu…
Hendly
@ericn
Jsou ale dve zasadni roviny.
Jedna - mit rad spalovak a pritom uznat co to znamena.
Druha - mit rad spalovka a popirat jasne fakta.
Ja spalovak mam rad, vyrostl jsme na nem a strávil stovky hodin rozebíráním a skládáním. Znam ten pocit vytaceni silneho motoru, ale dokazu uznat co to znamena a o to, ze pro běžnou osobni dopravu je budoucnost v elektrice.
gil54
@DonVito

Za tohle nejvíc lajků z celé diskuze? Tak gratuluji.
Bořek Hlivů
@DonVito Ja jsem si poridil nedavno novy benzinovy muscle car s benzinovym motorem z techto duvodu😒br />
- manualni razeni (zabava, adrenalin, potrebny skill, neni to vubec lehke na okruhu spravne radit a pracovate se spojkou, mam radost ze zlepsovani se)
- zvuk motoru (pomaha pri razeni, zvysuje adrenalin ve vysokych otackach)
- vibrace motoru v kabine (znovu vice "stresu" pro lidsky mozek a teda i vetsi davka adrenalinu)
- dojezd/vydrz (benzinovy motor zvladne na jednu plnou nadrz 2x30 minut na okruhu, anebo 200km ostre jizdy po okreskach)

Toto jsou veci, co mi u elektricke varianty konkretne chybely. Ostatni veci jako delka nabijeni, maximalni rychlost, vetsi opotrebeni pneumatik me osobne nelimitovali, s tim bych dokazal fungovat. Kdyby existovalo elektro, co ma spojku, manual a vydrzi hodinu jezdit na okruhu bez nabijeni a ztraty jizdnich parametru, beru elektro.
vencelín
Pro Dona
Tak je nectete, nikdo Vas nenuti.

Jiste je ze kecy Vaseho typu klima nevyresi, i kdyz si jejich autori mysli opak.

A ty demagogicke frky si laskave strcte za klobrc.
Pepa_007
Tak to není nečekané. Je to u každého modelu či automobilky, BEV se prodává výrazně méně.
Lidé ještě na BEV nejsou připraveni.
Mad Pete
Tohle je totální provar marketérů Stellatisu, protože nelze vytvořit elektrický muscle car, neboli cenově relativně (v USA) dostupné auto s ostentativní prezentací výkonu z obřího spalovacího motoru. Zrychlit za tichého ševelení na 100 za 4 sekundy dokáže každá druhá elektrika a to cílové skupině chargeru opravdu nestačí. Prostě v době elektrické muscle cars nebudou.
borist
Ziju v USA a prisaham, ze jsem cetl vice clanku na Auto.cz o tomto aute, nez jsem jich videl na ceste. At elektro nebo spalovak. Ja vubec nechapu, kdo to kupuje, asi dealeri na sklad. Ted uz sem tam nejaky vidim, ale jeste pred par mesici jsem si myslel, ze se to neprodava, kdyby tady nerozebirali prodeje 🙂 To uz casteji vidim Fisker, Vinfast nebo Lucid SUV
Josef-Kratochvil
Kdyz vidim ta cisla, tak je otazka, jestli by se nadpis clanku nemel zjednodusit. Automobilka, co neproda ani 100t aut rocne? A Charger s poctem pod 10t ks - to se vyplati?
Ringhofer
Domnívám se, že Charger prostě nemůže chutnat dostatečně velkému počtu zákazníků. I když jde z pohledu designového o povedenou vzpomínku na osmdesátky, a i přes jeho masivní přítomnost v amerických filmech (na straně těch správných chlapců), jeho pojetí z něj dělá vlastně specialitu. Sice chvályhodné (kolik automobilek něco takového dnes nabízí?), ale Stellantis teď potřebuje v USA masovky. DART byl propadák, HORNET ještě větší; Chrysler je na tom z hlediska nabízených modelů ještě hůř, než Dodge, žádné novinky ve výhledu; nevím, co může Dodge zachránit. Menší SUV, co nebude stát na STLA, aby si našlo svoje msto v přesile korejců a japonců? Daytona má svůj smysl: každá automobilka se musí učit o elektrice, bez příslušného know-how skončí jako Zetor (co skládá své stroje jen z nakupovaných komponent, pročež téměř zrušil svůj vlastní vývoj).
Arese
Jenom fanatický elektromaniak či totální automobilový blbec si mohl myslet, že mušle car poháněný trapným bzučákem bude mít prodejní úspěch! 😀
Miroslav Kašpar
A přihlásí se ten, kdo je překvapen. Gréto, ty už zalez. Někdo další? 😄